РОЗРОБКА ТА ВПРОВАДЖЕННЯ ЕЛЕМЕНТІВ ЕНЕРГООЩАДНОЇ ГОДІВЛІ СВИНЕЙ В УМОВАХ ОБМЕЖЕНИХ КОРМОВИХ РЕСУРСІВ ПІД ЧАС ВІЙСЬКОВОГО СТАНУ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.14Ключові слова:
раціони годівлі, молодняк свиней, склад комбікорму, білкові корми, амінокислоти.Анотація
Пропонуємо наступну стратегію впровадження елементів енергоощадної годівлі свиней в умовах обмежених кормових ресурсів під час військового стану, яка полягає в тому, що для молодняку свиней на етапі дорощування з 8,0 до 30,0 кг, який залишається ще достатньо вибагливим до умов годівлі та при цьому має високу інтенсивність росту, намагаємося збалансувати раціони годівлі максимально близькими до існуючого оптимуму, оскільки інтенсивність росту у цей період ще обумовлює інтенсивність росту на заключному етапі відгодівлі, на якому і можна буде дійсно заощадити. Заощадження на етапі відгодівлі, де, як правило, використовується 60,0-70,0 % кормів від валових витрати свинокомплексу, що в рази перевищує аналогічний критерій на етапі дорощування, будуть більш суттєвими.
Посилання
Сусол Р. Л. Напрями оптимізації технологій виробництва свинини з урахуванням потенційних проблем глобального потепління. Свинарство і агропромислове виробництво: міжвідомчий тематичний науковий збірник / Інститут свинарства і АПВ НААН. Вип. 1(79). Полтава, 2023. С.143.
Технологія виробництва продукції свинарства: навчальний посібник / М. Г. Повод та ін. К. : Науково-методичний центр ВФПО, 2021. 356 с.
Ярошко М. Підкислювачі кормів у раціонах свиней – чого від них чекати. Agroexpert, 2016. № 8 (97).С. 80-83.
Enhancing piglet diets with nutrient analytics. PIG PROGRESS https://www.pigprogress.net/pigs/piglets/enhancing-piglet-diets-with-nutrient-analytics/? (date of application 01.12.24)
Прайссінгер В., Пропстмайер Г., Щерб С. Ефективна відгодівля з малим вмістом сої у кормі. Agroexpert, 2017. № 7 (108).С. 94-96.
Сусол Р.Л. Науково-практичні методи використання свиней породи п’єтрен у системі «генотип × середовище»: монографія. Одеса: Букаєв В. В., 2015. 178 с.
Тваринництво України. Статистичний збірник. Державна служба статистики України, 2022. Режим доступу: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2022/zb/05/zb_tv_2021.pdf
Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві: навчальний посібник/ О. І. Соболєв, Недашківський В. М., Р. А. Петришак та ін.; за заг. ред. О. І. Соболєва. Біла Церква. 2022. С. 74-81.
Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва: підручник для аспірантів / В. І. Ладика, Л. М. Хмельничий, М. Г. Повод та ін. ; за заг. ред. В. І. Ладики, Л. М. Хмельничого. Одеса: Олді+, 2023. 244 с.
Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: довідник / Г. В. Проваторов, В. І. Ладика, Л. В. Бондарчук та ін. Суми.: ТОВ «ВТД «Університетська книга», 2007. 488 с.
Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С. С. Крамаренко, С. І. Луговий, А. В. Лихач, О. С. Крамаренко. Миколаїв: МНАУ, 2019. 211 с.