DEVELOPMENT AND IMPLEMENTATION OF ENERGY-SAVING FEEDING ELEMENTS FOR PIGS UNDER CONDITIONS OF LIMITED FEED RESOURCES DURING MARTIAL LAW

Authors

  • R. Susol
  • S. Arapaki

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.14

Keywords:

rations, young pigs, feed composition, protein feed, amino acids.

Abstract

We propose the following strategy for implementing elements of energy-saving pig feeding in conditions of limited feed resources during martial law, which is that for young pigs at the growing stage from 8.0 to 30.0 kg, which are still quite demanding of feeding conditions and at the same time have a high growth rate, We try to balance the feed rations as close to the existing optimum as possible, as the growth rate during this period still determines the growth rate at the final fattening stage, where we can really save money. Savings at the fattening stage, where, as a rule, 60.0-70.0% of feed is used from the gross costs of the pig farm, which is many times higher than the same criterion at the growing stage, will be more significant.

Author Biographies

R. Susol

Odesa State Agrarian University

S. Arapaki

Odesa State Agrarian University

References

Сусол Р. Л. Напрями оптимізації технологій виробництва свинини з урахуванням потенційних проблем глобального потепління. Свинарство і агропромислове виробництво: міжвідомчий тематичний науковий збірник / Інститут свинарства і АПВ НААН. Вип. 1(79). Полтава, 2023. С.143.

Технологія виробництва продукції свинарства: навчальний посібник / М. Г. Повод та ін. К. : Науково-методичний центр ВФПО, 2021. 356 с.

Ярошко М. Підкислювачі кормів у раціонах свиней – чого від них чекати. Agroexpert, 2016. № 8 (97).С. 80-83.

Enhancing piglet diets with nutrient analytics. PIG PROGRESS https://www.pigprogress.net/pigs/piglets/enhancing-piglet-diets-with-nutrient-analytics/? (date of application 01.12.24)

Прайссінгер В., Пропстмайер Г., Щерб С. Ефективна відгодівля з малим вмістом сої у кормі. Agroexpert, 2017. № 7 (108).С. 94-96.

Сусол Р.Л. Науково-практичні методи використання свиней породи п’єтрен у системі «генотип × середовище»: монографія. Одеса: Букаєв В. В., 2015. 178 с.

Тваринництво України. Статистичний збірник. Державна служба статистики України, 2022. Режим доступу: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2022/zb/05/zb_tv_2021.pdf

Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві: навчальний посібник/ О. І. Соболєв, Недашківський В. М., Р. А. Петришак та ін.; за заг. ред. О. І. Соболєва. Біла Церква. 2022. С. 74-81.

Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва: підручник для аспірантів / В. І. Ладика, Л. М. Хмельничий, М. Г. Повод та ін. ; за заг. ред. В. І. Ладики, Л. М. Хмельничого. Одеса: Олді+, 2023. 244 с.

Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: довідник / Г. В. Проваторов, В. І. Ладика, Л. В. Бондарчук та ін. Суми.: ТОВ «ВТД «Університетська книга», 2007. 488 с.

Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С. С. Крамаренко, С. І. Луговий, А. В. Лихач, О. С. Крамаренко. Миколаїв: МНАУ, 2019. 211 с.

Published

2024-12-26

How to Cite

Сусол, Р., & Арапакі, С. (2024). DEVELOPMENT AND IMPLEMENTATION OF ENERGY-SAVING FEEDING ELEMENTS FOR PIGS UNDER CONDITIONS OF LIMITED FEED RESOURCES DURING MARTIAL LAW . Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (113), 88-94. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.14