ВИРОБНИЦТВО ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА: ФІЛОСОФІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ

Автор(и)

  • Р. Сусол

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.08

Ключові слова:

органічна продукція, свинарство, стан, проблеми, перспектива, способи утримання, законодавча база, ЄС, Україна.

Анотація

Узагальнено, що для запровадження виробництва органічної свинини ключовими залишаються наступні вимоги, на кшталт: походження свиней; умови утримання тварин; практика господарювання; кормовиробництво; профілактика хвороб і ветеринарне обслуговування. Вирішення існуючих актуальних проблеми органічного виробництва та створення повноцінної системи взаємодії між землеробством, рослинництвом, тваринництвом та переробкою дає можливість збільшення відсотку органічної продукції на ринку України і як наслідок покращення рівня життя населення країни.

Біографія автора

Р. Сусол

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Organic is a leading choice for transitioning to sustainable agri-food systems. IFOAM Organics Europe. URL: https://www.organicseurope.bio/?redirect=1 (Date of application: 23.11.2024).

Дослідження органічного ринку України (2019-2020). file:///C:/Users/asus/Downloads/research_organic_market_ukraine_ua%20.pdf (дата звернення 14.09.2024).

Горбань С. Органічні свині згідно зі стандартами. Ефективне тваринництво. 2010. № 6. С. 11-14.

Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organic production and labelling of organic products and repealing Council Regulation (EC) No 834/2007. URL: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj (Date of application: 23.11.2024).

Небилиця М. С., Ващенко О. В. Особливості виробництва органічної продукції свинарства. http://ir.polissiauniver.edu.ua/bitstream/123456789/5566/1/Organik_2015_514-518.pdf. (дата звернення 14.09.2024).

Технологія органічного виробництва свинини: монографія / М. І. Бащенко, В. М. Волощук, М. С. Небелиця. Полтава: ТОВ «Фірма «Техсервіс», 2017. 399 с.

Susol R., Balan G. Current state and Prospects of Organic production in Ukraine Territory of Innovations: Best Practices for Sustainable Development at the Local Level. Part 1: Digest of Analytical Stage of International Scientific and Educational Project. Collective Monograph. Sc. ed. V. Omelianenko, O. Prokopenko, T. Tirto. Tallinn: Teadmus, 2022, Р.139-160.

Органік Стандарт. URL: https://organicstandard.ua/ (дата звернення 01.09.2024).

Organic pig farms – a natural choice? Website. PIG-WORLD. URL: https://www.pig-world.co.uk/features/breeding-features/organic-pig-farms-a-natural-choice.html (Date of application: 29.11.2023).

Organic Pig Production in Europe. Health Management in Common Organic Pig Farming. 2011. URL: https://orgprints.org/id/eprint/38216/2/3_organic-pig-production-europe.pdf (дата звернення 01.09.2024).

Які гельмінтози у свиней найпоширеніші. PigUA.info за матеріалами agrotimes.ua. https://pigua.info/uk/post/aki-gelmintozi-u-svinej-najposirenisi# (дата звернення 01.09.2024).

Lars Holdensen. Organic pig production in Denmark.. Oslo, 24 October 2018. URL:https://www.animalia.no/contentassets/1351f116153c42ba9a2a99ed1599c8f4/lars-holdensen---ecological-swine-production-in-denmark-experiences-and-challenges.pdf. (Date of application: 29.11.2023).

Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України від 06.06.2019 р. № 2740- VIII зі змінами. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text (дата звернення 01.09.2024).

ПОРЯДОК (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції. Постанова Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 р. № 970 зі змінами. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/970-2019-%D0%BF#n10 (дата звернення 01.09.2024).

Мельник Ю. І., Дьяков О. А., Сусол Р. Л. та ін. Комплексна оцінка передумов та чинників агроекологічної кластеризації в Одеській області. Одеса, 2019. 60 с.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-12-26

Як цитувати

Сусол, Р. (2024). ВИРОБНИЦТВО ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ СВИНАРСТВА: ФІЛОСОФІЯ ТА ТЕХНОЛОГІЯ. Аграрний вісник Причорномор’я, (113), 36-49. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.08