PRODUCTION OF ORGANIC PIG PRODUCTS: PHILOSOPHY AND TECHNOLOGY
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.08Keywords:
organic products, pig breeding, state, problems, prospects, methods of keeping, legislative framework, EU, Ukraine.Abstract
It is summarised that the following requirements remain key for the introduction of organic pork production, such as: origin of pigs; animal welfare conditions; management practices; fodder production; disease prevention and veterinary care. The solution of the existing urgent problems of organic production and the creation of a full-fledged system of interaction between agriculture, crop production, animal husbandry and processing makes it possible to increase the percentage of organic products on the Ukrainian market and, as a result, improve the living standards of the country's population.
References
Organic is a leading choice for transitioning to sustainable agri-food systems. IFOAM Organics Europe. URL: https://www.organicseurope.bio/?redirect=1 (Date of application: 23.11.2024).
Дослідження органічного ринку України (2019-2020). file:///C:/Users/asus/Downloads/research_organic_market_ukraine_ua%20.pdf (дата звернення 14.09.2024).
Горбань С. Органічні свині згідно зі стандартами. Ефективне тваринництво. 2010. № 6. С. 11-14.
Regulation (EU) 2018/848 of the European Parliament and of the Council of 30 May 2018 on organic production and labelling of organic products and repealing Council Regulation (EC) No 834/2007. URL: https://eur-lex.europa.eu/eli/reg/2018/848/oj (Date of application: 23.11.2024).
Небилиця М. С., Ващенко О. В. Особливості виробництва органічної продукції свинарства. http://ir.polissiauniver.edu.ua/bitstream/123456789/5566/1/Organik_2015_514-518.pdf. (дата звернення 14.09.2024).
Технологія органічного виробництва свинини: монографія / М. І. Бащенко, В. М. Волощук, М. С. Небелиця. Полтава: ТОВ «Фірма «Техсервіс», 2017. 399 с.
Susol R., Balan G. Current state and Prospects of Organic production in Ukraine Territory of Innovations: Best Practices for Sustainable Development at the Local Level. Part 1: Digest of Analytical Stage of International Scientific and Educational Project. Collective Monograph. Sc. ed. V. Omelianenko, O. Prokopenko, T. Tirto. Tallinn: Teadmus, 2022, Р.139-160.
Органік Стандарт. URL: https://organicstandard.ua/ (дата звернення 01.09.2024).
Organic pig farms – a natural choice? Website. PIG-WORLD. URL: https://www.pig-world.co.uk/features/breeding-features/organic-pig-farms-a-natural-choice.html (Date of application: 29.11.2023).
Organic Pig Production in Europe. Health Management in Common Organic Pig Farming. 2011. URL: https://orgprints.org/id/eprint/38216/2/3_organic-pig-production-europe.pdf (дата звернення 01.09.2024).
Які гельмінтози у свиней найпоширеніші. PigUA.info за матеріалами agrotimes.ua. https://pigua.info/uk/post/aki-gelmintozi-u-svinej-najposirenisi# (дата звернення 01.09.2024).
Lars Holdensen. Organic pig production in Denmark.. Oslo, 24 October 2018. URL:https://www.animalia.no/contentassets/1351f116153c42ba9a2a99ed1599c8f4/lars-holdensen---ecological-swine-production-in-denmark-experiences-and-challenges.pdf. (Date of application: 29.11.2023).
Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України від 06.06.2019 р. № 2740- VIII зі змінами. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text (дата звернення 01.09.2024).
ПОРЯДОК (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції. Постанова Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 р. № 970 зі змінами. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/970-2019-%D0%BF#n10 (дата звернення 01.09.2024).
Мельник Ю. І., Дьяков О. А., Сусол Р. Л. та ін. Комплексна оцінка передумов та чинників агроекологічної кластеризації в Одеській області. Одеса, 2019. 60 с.