ЗМІНИ ВМІСТУ ЗАГАЛЬНИХ ЛІПІДІВ, ТРИГЛІЦЕРОЛУ, ХОЛЕСТЕРОЛУ ТА РІВНЯ ГЛЮКОЗИ В КРОВІ КУРЕЙ-НЕСУЧОК ЗА ВПЛИВУ НАНОХЕЛАТІВ СЕЛЕНУ, ЦИНКУ І ВІТАМІНУ Е

Автор(и)

  • M. Nishchemenko
  • V. Koziy
  • O. Omelchuk
  • A. Emelyanenko
  • O. Poroshinska
  • L. Stovbetska

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2019.94.05

Ключові слова:

наноавахелати, селен, цинк, загальні ліпіди, тригліцерол, холестерол, глюкоза, кури-несучки.

Анотація

У статті відображені результати результати наших досліджень, які присвяченні вивченню впливу наноаквахелатів селену, цинку та вітаміну Е на показники ліпідного і вуглеводного обміну у курок-несучок. У дослідженнях проведених на курях породи, Ломан Браун було вивчено вплив додавання до раціону наноквахелатних розчинів селену в дозі 30 мл/кг, цинку 30 мл/кг, разом з вітаміном Е – 40 мг/кг корму, дослід тривав потягом 90-та діб. Застосування вище названих препаратів викликало зміни вмісту досліджуваних показників, а саме: встановлено вірогідне збільшення вмісту загальних ліпідів сироватки крові на 60-ту та 90-ту добу експерименту в дослідних группах на 15,8-25,0%, а рівень триацилгліцеролу знизився у дослідних несучок на 12,8-13,3%. Дослідженням рівня холестеролу потягом эксперименту установлено лише тенденцію до зниження його рівня у межах 4,7-6,1%. Концентрація глюкози у крові дослідних несучок була вірогіно більшою потягом эксперименту на 7,2-8,4% порівняно з контрольною группою.

Посилання

1. Каплуненко В. Г., Косинов Н. В., Поляков Д. В. Получение новых биогенных и биоцидных наноматериалов с помощью эрозионно-взрывного диспергирования металлов: Сборник трудов по материалам научно-практических конференций с международным участием «Нанотехнологии и наноматериалы для биологии и медицины», 11 – 12 октября 2007 г., СибУПК. – Новосибирск, 2007. – С. 134 –
2.Нанотехнологія у ветеринарній медицині / В. Б. Борисевич, Б.В.Борисевич, В. Г. Каплуненко, Косінов М.В та ін. (ред. проф. В.Б.Борисевич, проф. В.Г. Каплуненко). – К.: «Лира», 2009. – 232 с.
3. Здобутки нанотехнології в лікуванні та профілактиці хвороб тварин. Нановетеринарія (впровадження інноваційних технологій / В.Б.Борисевич, Б.В.Борисевич, Н.М.Хомин та ін (ред. проф. В.Б.Борисевич). – К.: Діа, 2009. – 182 с
4. Наноматериали в біології. Основи нановетеринарії / В. Б. Борисевич, В. Г. Каплуненко, Косінов М.В та ін. (ред. проф. В. Б.Борисевич, проф. В.Г. Каплуненко). – К.: ВД «Авіцена», 2010. – 416 с.
5. Фисинин В.М. Биотехнологический прогресс в питании птицы и некоторые практические аспекты // Сельскохозяйственная биология. – 1997. – №2. – С. 112-121.
6. Лемешева М.М. Кормление сельскохозяйственной птицы. – Сумы. В-во «Слобожанщина». – 2003. – 152 с.
7. Околелова Т.М. Кормление сельскохозяйственной птицы. – М.: ВО «Агропромиздат», 1990. – 106 с.
8.Телятніков А. В. Сучасні погляди щодо використання нанотехнологій за лікування свійських тварин / А. В. Телятніков, К. А. Телятнікова // Одеса, 2018. Аграрний вісник Причорномор‘я. Збірник наук. праць. Вип. 91. С.131–139.
9. Сакара В.С., Мельник А.Ю., Марченков В.С. Стан білкового та мінерального обміну у курчат-бройлерів за використання халатів цинку та мангану/ В.С.Сакара, А.Ю.Мельник, В.С.Марченков – Біла Церква. 2019. Науковий вісник вет. медицини №1. – С.85-94.
10. NishchemenkoM.P., OmelchukO.V., Khomiak O.A.,Yemelianenko A.A., Dovbys V. V. The laying hens proteolitic enzymes digestive organs activity under the selenium, zinc, and vitamin E nanoacvachelates influence.ё К.: 2019. Universum View 17. Р.150-53. DOI Org. https://doi.org /0000-0001-6271-3784
11. Ніщеменко М.П., Омельлчук О.В. Ферментативна активність органів травлення у курей за дії наноаквахелатів селену, цинку з вітаміном Е / М.П.Ніщеменко, О.В. Омельлчук // К.: Птахівництво ua. 2019. №6 (18). ¬– С.15-17. DOI Org. https://doi.org. /0000-000-6271-3784
12. Ніщеменко М.П., Омельлчук О.В., Ємельяненко А.А., Порошинська О.А., Стовбецька Л.С. Вплив наноаквахелатів цинку, селену і вітаміну Е на яєчну продуктивність та деякі показники якості яєць курей-несучок / М.П.Ніщеменко, О.В. Омельлчук, А.А.Ємельяненко, О.А.Порошинська, Л.С.Стовбецька // – Одеса, 2019. Аграрний вісник Причорномор’я, збірник наукових праць, вип. 93. – С.188-194. DOI Org. https://doi.org./0000-000-6271- 3784
13. Кондрахин И.П. Методы ветеринарной клинической лабораторной діагностики: Справочник / И.П. Кондрахин, А.В. Архипов, В.И. Левченко [и др.]; Под ред. проф. И.П. Кондрахина. – М.: Колос, 2004. – 520 с.
14. В.С.Камышников. Справочник по клинико-биохимическим исследованиям и лабораторной диагностике. – М.: МЕД пресс-информ, 2004. – 920 с.
15. Лейтес С.М. Проблемы регуляции обмена веществ в норме и патологии. – М.: Медицина, 1978. – 224 с.
16. Лейтес С.М., Лаптева Н.Н. Очерки по патофизиологии обмена веществ и эндокринной системы. – М.: Медицина, 1977. – С. 325-327.
17. Grabas S., Mendez J., Mateos G. Leying hen productivity as affected by energy, supplemental fat and linolenic acid concentration of the diet // Poultry Sci. – 1999. – № 11. – P. 1542-1552.
18. Романов А.Л., Романова А.Н., 1959. – М.: Птиче яйцо. 450 с.
19. Терентьев В.В. Химический состав липидов тканей кур-несушек к концу продуктивного периода // Сб. науч. тр. ”Повышение эффективности птицеводства в хозяйствах Ростовской области.” – Персиановка, 1987. – С. 59-61.
20. Самуськов В.Н. Качество яиц кур при включении в рационы дрожжей // В сб. “Повышение качества продуктов птицеводства. – М.: 1988. – С. 99-110.
21. Vitamin E / P. M. Bramley., I. Elmadfa, A. Kafatos [et al.] // J. Sci. Food Agric. 2010. V. 80. – P. 913–938.
22. Eisan L.J., Longo M. Glucose transporters // Ann. Rev. Med. – 1992. – Vol.43. – P. 377-385.
23. Roife D.E., Brown G.C. Cellular energy utilization and molecular origin of
standard metabolic rate // Physiol. Rev. 1997. – Vol. 77. – P. 731-742.
24. Raff H. Physiology secrets. – Philadelphia, 1999. – 448 p.
25. Сурай П.Ф. Жирорастворимые витамины / П.Ф. Сурай, А.А. Бужин, Ф.А. Ярошенко, И.А. Ионов // За ред. Сурая П.Ф. – Черкассы, 1997. – 296 с.
26. Сурай П.Ф. От здоровой печени к общему здоровью и высокой продуктивности сельскохозяйственной птицы/ П.Ф.Сурай// Птахівництво ua, 2019. №1-2. – С.28-32.
27. Applegate T. J. Effect of dietary linoleic to linolenic acid ratio and vitamin E supplementation on vitamin E status of Рoult. / T. J Applegate, J. L. Sell // Poult Sci. – 1996. – № 75. – Р. 881-890.
28. Єсьман Д. В. Вплив вітаміну Е на ферментативну активність тканин яєчника перепілки / Єсьман Д. В. // Птахівництво: Міжвідомчий науковий збірник //ІП НААН – Харків. – 2008. – Вип. 61. с. 234.
29.Tsekhmistrenko, S.I., Bityutskyy, V.S., Tsekhmistrenko, O.S., Polishchuk, V.M., Polishchuk, S.A., Ponomarenko, N.V., Melnychenko, Y.O., &Spivak, M.Y. Enzyme-likeactivityofnanomaterials. RegulatoryMechanismsinBiosystems. – 2018. 9(3). –Р. 469–476
30. Цехмістренко О.С., Цехмістренко С.І., Бітюцький В.С., Мельниченко О.М., Олешко О.А. Біоміметична та антиоксидантна активність нанокристалічного діоксиду церію // Світ медицини та біології. – 2018, № 1(63). – С. 196-201.
31. Bityutskyy V., Tsekhmistrenko S., Tsekhmistrenko O., Melnychenko O., Kharchyshyn V. (2019) Effects of Different Dietary Selenium Sources Including Probiotics Mixtureon Growth Performance, Feed Utilization and Serum Biochemical Profileof Quails. In: Nadykto V. (eds) Modern Development Paths of Agricultural Production. Springer, Cham.– Р.623-632.

##submission.downloads##

Опубліковано

2019-12-25

Як цитувати

Nishchemenko, M., Koziy, V., Omelchuk, O., Emelyanenko, A., Poroshinska, O., & Stovbetska, L. (2019). ЗМІНИ ВМІСТУ ЗАГАЛЬНИХ ЛІПІДІВ, ТРИГЛІЦЕРОЛУ, ХОЛЕСТЕРОЛУ ТА РІВНЯ ГЛЮКОЗИ В КРОВІ КУРЕЙ-НЕСУЧОК ЗА ВПЛИВУ НАНОХЕЛАТІВ СЕЛЕНУ, ЦИНКУ І ВІТАМІНУ Е. Аграрний вісник Причорномор’я, (94), 26-36. https://doi.org/10.37000/abbsl.2019.94.05