CHANGE OF TOTAL LIPIDS, TRIGLYCEROL, CHOLESTEROL AND GLUCOSE CNTENTIN THE BLOODOF LAYING HENS UNDER THE INFLUENCE OF NFNOAQVAHELATESOF SELENIUM, ZINC AND VITAMIN E

Authors

  • M. Nishchemenko
  • V. Koziy
  • O. Omelchuk
  • A. Emelyanenko
  • O. Poroshinska
  • L. Stovbetska

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2019.94.05

Keywords:

laying hens, blood, lipids, nano-aquhelates, selenium, zinc, vitamin E.

Abstract

The results of the study of the influence of selenium, zinc and vitamin E aqua chelates on lipid and carbohydrate metabolism in laying hens are reflected in the article. In the studies carried out on the layers of the breed, Lohman Brown examined the effect of the addition of selenium nanochemistry solutions at a dose of 30 ml / kg, zinc 30 ml / kg, along with vitamin E - 40 mg / kg of feed. The experiment lasted for 90 days, the use of the above-mentioned drugs caused changes in the content of the studied parameters, namely: a significant increase in the content of total serum lipids on the 60th and 90th day of the experiment in the experimental groups by 15.8-25.0% , and the level of triacylglycerol decreased in experimental layers by 12.8-13.3%. The study of cholesterol levels during the experiment revealed only a tendency to decrease within 4,7-6,1%. The concentration of glucose in the blood of the experimental layers during the experiment was significantly higher in the experiment by 7.2-8.4% compared to the control group of the layers.

References

1. Каплуненко В. Г., Косинов Н. В., Поляков Д. В. Получение новых биогенных и биоцидных наноматериалов с помощью эрозионно-взрывного диспергирования металлов: Сборник трудов по материалам научно-практических конференций с международным участием «Нанотехнологии и наноматериалы для биологии и медицины», 11 – 12 октября 2007 г., СибУПК. – Новосибирск, 2007. – С. 134 –
2.Нанотехнологія у ветеринарній медицині / В. Б. Борисевич, Б.В.Борисевич, В. Г. Каплуненко, Косінов М.В та ін. (ред. проф. В.Б.Борисевич, проф. В.Г. Каплуненко). – К.: «Лира», 2009. – 232 с.
3. Здобутки нанотехнології в лікуванні та профілактиці хвороб тварин. Нановетеринарія (впровадження інноваційних технологій / В.Б.Борисевич, Б.В.Борисевич, Н.М.Хомин та ін (ред. проф. В.Б.Борисевич). – К.: Діа, 2009. – 182 с
4. Наноматериали в біології. Основи нановетеринарії / В. Б. Борисевич, В. Г. Каплуненко, Косінов М.В та ін. (ред. проф. В. Б.Борисевич, проф. В.Г. Каплуненко). – К.: ВД «Авіцена», 2010. – 416 с.
5. Фисинин В.М. Биотехнологический прогресс в питании птицы и некоторые практические аспекты // Сельскохозяйственная биология. – 1997. – №2. – С. 112-121.
6. Лемешева М.М. Кормление сельскохозяйственной птицы. – Сумы. В-во «Слобожанщина». – 2003. – 152 с.
7. Околелова Т.М. Кормление сельскохозяйственной птицы. – М.: ВО «Агропромиздат», 1990. – 106 с.
8.Телятніков А. В. Сучасні погляди щодо використання нанотехнологій за лікування свійських тварин / А. В. Телятніков, К. А. Телятнікова // Одеса, 2018. Аграрний вісник Причорномор‘я. Збірник наук. праць. Вип. 91. С.131–139.
9. Сакара В.С., Мельник А.Ю., Марченков В.С. Стан білкового та мінерального обміну у курчат-бройлерів за використання халатів цинку та мангану/ В.С.Сакара, А.Ю.Мельник, В.С.Марченков – Біла Церква. 2019. Науковий вісник вет. медицини №1. – С.85-94.
10. NishchemenkoM.P., OmelchukO.V., Khomiak O.A.,Yemelianenko A.A., Dovbys V. V. The laying hens proteolitic enzymes digestive organs activity under the selenium, zinc, and vitamin E nanoacvachelates influence.ё К.: 2019. Universum View 17. Р.150-53. DOI Org. https://doi.org /0000-0001-6271-3784
11. Ніщеменко М.П., Омельлчук О.В. Ферментативна активність органів травлення у курей за дії наноаквахелатів селену, цинку з вітаміном Е / М.П.Ніщеменко, О.В. Омельлчук // К.: Птахівництво ua. 2019. №6 (18). ¬– С.15-17. DOI Org. https://doi.org. /0000-000-6271-3784
12. Ніщеменко М.П., Омельлчук О.В., Ємельяненко А.А., Порошинська О.А., Стовбецька Л.С. Вплив наноаквахелатів цинку, селену і вітаміну Е на яєчну продуктивність та деякі показники якості яєць курей-несучок / М.П.Ніщеменко, О.В. Омельлчук, А.А.Ємельяненко, О.А.Порошинська, Л.С.Стовбецька // – Одеса, 2019. Аграрний вісник Причорномор’я, збірник наукових праць, вип. 93. – С.188-194. DOI Org. https://doi.org./0000-000-6271- 3784
13. Кондрахин И.П. Методы ветеринарной клинической лабораторной діагностики: Справочник / И.П. Кондрахин, А.В. Архипов, В.И. Левченко [и др.]; Под ред. проф. И.П. Кондрахина. – М.: Колос, 2004. – 520 с.
14. В.С.Камышников. Справочник по клинико-биохимическим исследованиям и лабораторной диагностике. – М.: МЕД пресс-информ, 2004. – 920 с.
15. Лейтес С.М. Проблемы регуляции обмена веществ в норме и патологии. – М.: Медицина, 1978. – 224 с.
16. Лейтес С.М., Лаптева Н.Н. Очерки по патофизиологии обмена веществ и эндокринной системы. – М.: Медицина, 1977. – С. 325-327.
17. Grabas S., Mendez J., Mateos G. Leying hen productivity as affected by energy, supplemental fat and linolenic acid concentration of the diet // Poultry Sci. – 1999. – № 11. – P. 1542-1552.
18. Романов А.Л., Романова А.Н., 1959. – М.: Птиче яйцо. 450 с.
19. Терентьев В.В. Химический состав липидов тканей кур-несушек к концу продуктивного периода // Сб. науч. тр. ”Повышение эффективности птицеводства в хозяйствах Ростовской области.” – Персиановка, 1987. – С. 59-61.
20. Самуськов В.Н. Качество яиц кур при включении в рационы дрожжей // В сб. “Повышение качества продуктов птицеводства. – М.: 1988. – С. 99-110.
21. Vitamin E / P. M. Bramley., I. Elmadfa, A. Kafatos [et al.] // J. Sci. Food Agric. 2010. V. 80. – P. 913–938.
22. Eisan L.J., Longo M. Glucose transporters // Ann. Rev. Med. – 1992. – Vol.43. – P. 377-385.
23. Roife D.E., Brown G.C. Cellular energy utilization and molecular origin of
standard metabolic rate // Physiol. Rev. 1997. – Vol. 77. – P. 731-742.
24. Raff H. Physiology secrets. – Philadelphia, 1999. – 448 p.
25. Сурай П.Ф. Жирорастворимые витамины / П.Ф. Сурай, А.А. Бужин, Ф.А. Ярошенко, И.А. Ионов // За ред. Сурая П.Ф. – Черкассы, 1997. – 296 с.
26. Сурай П.Ф. От здоровой печени к общему здоровью и высокой продуктивности сельскохозяйственной птицы/ П.Ф.Сурай// Птахівництво ua, 2019. №1-2. – С.28-32.
27. Applegate T. J. Effect of dietary linoleic to linolenic acid ratio and vitamin E supplementation on vitamin E status of Рoult. / T. J Applegate, J. L. Sell // Poult Sci. – 1996. – № 75. – Р. 881-890.
28. Єсьман Д. В. Вплив вітаміну Е на ферментативну активність тканин яєчника перепілки / Єсьман Д. В. // Птахівництво: Міжвідомчий науковий збірник //ІП НААН – Харків. – 2008. – Вип. 61. с. 234.
29.Tsekhmistrenko, S.I., Bityutskyy, V.S., Tsekhmistrenko, O.S., Polishchuk, V.M., Polishchuk, S.A., Ponomarenko, N.V., Melnychenko, Y.O., &Spivak, M.Y. Enzyme-likeactivityofnanomaterials. RegulatoryMechanismsinBiosystems. – 2018. 9(3). –Р. 469–476
30. Цехмістренко О.С., Цехмістренко С.І., Бітюцький В.С., Мельниченко О.М., Олешко О.А. Біоміметична та антиоксидантна активність нанокристалічного діоксиду церію // Світ медицини та біології. – 2018, № 1(63). – С. 196-201.
31. Bityutskyy V., Tsekhmistrenko S., Tsekhmistrenko O., Melnychenko O., Kharchyshyn V. (2019) Effects of Different Dietary Selenium Sources Including Probiotics Mixtureon Growth Performance, Feed Utilization and Serum Biochemical Profileof Quails. In: Nadykto V. (eds) Modern Development Paths of Agricultural Production. Springer, Cham.– Р.623-632.

Published

2019-12-25

How to Cite

Nishchemenko, M., Koziy, V., Omelchuk, O., Emelyanenko, A., Poroshinska, O., & Stovbetska, L. (2019). CHANGE OF TOTAL LIPIDS, TRIGLYCEROL, CHOLESTEROL AND GLUCOSE CNTENTIN THE BLOODOF LAYING HENS UNDER THE INFLUENCE OF NFNOAQVAHELATESOF SELENIUM, ZINC AND VITAMIN E. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (94), 26-36. https://doi.org/10.37000/abbsl.2019.94.05