МІКРОБІОЛОГІЧНІ ПОКАЗНИКИ М’ЯСА РИБИ ХАДЖИБЕЙСЬКОГО ЛИМАНУ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.106.09Ключові слова:
бичкові риби, короп, Хаджибейський лиман, дослідження, гельмінти, ветеринарно-санітарна оцінка, мікробіологічні показники, споживачАнотація
Розведення риби відіграє важливу роль не тільки у підтримці водних екосистем нашої країни, а й важлива складова прибуткової галузі. На території України знаходиться багато водойм, котрі сприяють вирощуванню високоякісної рибної продукції. Згідно з вимогами чинних документів ДСТУ ISO 4833-2006, ДСТУ EN12824:2004, ДСТУ 30726-2002, ДСТУ 8446:2015 та ДСТУ ISO 11290-1:2003 проби м’яса бичка та коропа, який було виловлено у Хаджибейському лимані, відповідали чинним стандартам якості. Мікробіологічні показники риби залежать від санітарного стану водного об’єкту.
Посилання
Борейко В.І. Павлюк Н.П. Роль рибництва в забезпеченні продовольчої безпеки країни. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. 2012. № 2 (58), С. 13-19.
Давидов О. Н., Абрамов А. В., Темніханов Ю. Д. Ветеринарно-санітарний контроль харчових гідробіонтів. Черкаси: АНТ. 2007. - 540 с.
Загороднюк О.В. Перспективи розвитку вітчизняного ринку риби. Вісник Полтавської державної академії. 2011. №1. С. 135 – 139.
Ковбасенко В. М. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва: Навчальний посібник : В двох томах. Київ. «Інкос», 2006. т. 2. - 536 с.
Яценко І.В., Богатко Н.М., Букалова Н.В. Гігієна і експертиза харчових тваринних гідробіонтів та продуктів їх переробки. Частина 1. Харків. Діса плюс, 2017. - 679 с.