MICROBIOLOGICAL INDICATORS OF FISH MEAT FROM THE KHADZHIBEY ESTUARY
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.106.09Keywords:
bull fish, carp, Khadzhibey estuary, research, helminths, veterinary and sanitary assessment, microbiological indicators, consumerAbstract
Fish breeding plays an important role not only in maintaining the aquatic ecosystems of our country, but also an important component of a profitable industry. On the territory of Ukraine there are many reservoirs that contribute to the cultivation of high-quality fish products. According to the requirements of the current documents DSTU ISO 4833-2006, DSTU EN12824:2004, DSTU 30726-2002, DSTU 8446:2015 and DSTU ISO 11290-1:2003, samples of bull and carp meat, which were caught in the Khadzhibey estuary, corresponded to the current quality standards. Microbiological indicators of fish depend on the sanitary condition of the water body.
References
Борейко В.І. Павлюк Н.П. Роль рибництва в забезпеченні продовольчої безпеки країни. Вісник Національного університету водного господарства та природокористування. 2012. № 2 (58), С. 13-19.
Давидов О. Н., Абрамов А. В., Темніханов Ю. Д. Ветеринарно-санітарний контроль харчових гідробіонтів. Черкаси: АНТ. 2007. - 540 с.
Загороднюк О.В. Перспективи розвитку вітчизняного ринку риби. Вісник Полтавської державної академії. 2011. №1. С. 135 – 139.
Ковбасенко В. М. Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва: Навчальний посібник : В двох томах. Київ. «Інкос», 2006. т. 2. - 536 с.
Яценко І.В., Богатко Н.М., Букалова Н.В. Гігієна і експертиза харчових тваринних гідробіонтів та продуктів їх переробки. Частина 1. Харків. Діса плюс, 2017. - 679 с.