РІВЕНЬ СОМАТИЧНИХ КЛІТИН МОЛОКА КОРОВ’ЯЧОГО ЯК ВАЖЛИВИЙ ПОКАЗНИК ЙОГО БЕЗПЕЧНОСТІ

Автор(и)

  • М. Караванський Одеський державний аграрний університет
  • В. Рудь Одеський державний аграрний університет
  • Л. Тарасенко Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.08

Ключові слова:

мастит, молоко коров’яче, соматичні клітини

Анотація

В роботі висвітлені результати науково-практичних досліджень прихованих форм маститів у корів та визначення кількості соматичних клітин в загальній партії та індивідуальних пробах. Виявлена пряма залежність між середньою кількістю соматичних клітин в молоці та рівнем захворюваності на мастит. Так, використовуючи показник кількості соматичних клітин у збірному молоці, можна отримувати інформацію про кількість хворих на мастит корів і прогнозувати обсяг надоєного молока.

Посилання

ДСТУ 3662-97 «Молоко коров'яче незбиране. Вимоги при закупівлі» /[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://molsouz.org.ua

Душа М., Покорская Дж., Купиал M. Полиморфизм гена L-селектина и его связь с клиническим маститом, количеством соматических клеток и производством молока у крупного рогатого скота польской голштино-фризской породы. Чешский журнал науки животных. 2018. №7. с.256-262.

Європейські вимоги до виробництва молока та молочних продуктів: Довідник. – Львів: ПП «НТЦ – Леонорм –СТАНДАРТ», 2007. 220 с.

Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів від 08.09.2005 №2863-IV» / [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua

Закон України „Про молоко та молочні продукти” від 24.06.2004 року №1870–ІV/ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rada.gov.ua

Берник І. М. Інноваційний підхід до одержання високоякісного молока-сировини. Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2019. № 3 (106). С. 46-55.

Ільчук М.М., Радько В.І., Адаптація виробників молока в Україні до європейських вимог. Біоресурси і природокористування. 2013. №5/6. С.129-137.

Калмус П. Крамаренко Т., Вилтроп А. Качество сырого молока, предназначенного для непосредственного употребления в Эстонии. ПРОДОВОЛЬСТВЕННЫЙ КОНТРОЛЬ. 2015. №51. С.135-139.

Касянчук В.В., Скляр О.І., Гаркавенко Т.О., Марченко А.М. Програма покращення молочного стада на основі підрахунку соматичних клітин. Ветеринарна медицина України. 2011. № 2. С. 24–27.

Постанова (ЄС) № 178/2002 «Про встановлення загальних принципів та вимог законодавства щодо харчових продуктів, створення Європейського органу з безпеки харчових продуктів та встановлення відповідних процедур у цій галузі».

Постанова (ЄС) № 853/2004 «Про встановлення специфічних правил щодо гігієни харчових продуктів тваринного походження».

Пыз-Лукасик Р., Пашкевич В., Татара M., Бродски, П., Белкот З. Микробиологическое качество молока, продаваемого напрямую от производителей потребителям. Журнал молочной науки. 2015.№7. С.4294-4301.

Сарджант, Дж. М., Шуккен H., Лесли K. Программа сокращения количества соматических клеток в молоке в Онтарио: достижения и перспективы. Журнал молочной науки. 1998. №6. С.1545-1554.

Таффарел Л., Коста П., Линс К. Изменение состава и качества молока в зависимости от объема производства, периода года, систем доения и охлаждения // SEMINA-CIENCIAS AGRARIAS. 2015. №3. С. 2287-2299.

Якубчак О.М., Мельник М.А., Таран Т.В. Державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за системою власного контролю при виробництві молока і молочних продуктів. Продукты и ингредиенты. 2007. №3. С. 68-69.

Chassagne M., Barnouin J., Le Guenic M. Expert assessment study of milking and hygiene practices characterizing very low somatic cell score herds in France . J. Dairy Sci. 2005. Vol. 88. P. 1909–1916.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-20

Як цитувати

Караванський, М., Рудь, В., & Тарасенко, Л. (2021). РІВЕНЬ СОМАТИЧНИХ КЛІТИН МОЛОКА КОРОВ’ЯЧОГО ЯК ВАЖЛИВИЙ ПОКАЗНИК ЙОГО БЕЗПЕЧНОСТІ. Аграрний вісник Причорномор’я, (101). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.08