THE LEVEL OF COW'S MILK SOMATIC CELLS AS AN IMPORTANT INDICATOR OF ITS QUALITY AND SAFETY
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.08Keywords:
Mastitis, cow's milk, somatic cellsAbstract
The paper highlights the results of scientific and practical studies of latent forms of mastitis in cows and determining the number of somatic cells in the total batch and individual samples. There is a direct relationship between the average number of somatic cells in milk and the incidence of mastitis. Thus, using the number of somatic cells in whole milk, you can get information about the number of patients with mastitis in cows and predict the amount of milk.
References
ДСТУ 3662-97 «Молоко коров'яче незбиране. Вимоги при закупівлі» /[Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://molsouz.org.ua
Душа М., Покорская Дж., Купиал M. Полиморфизм гена L-селектина и его связь с клиническим маститом, количеством соматических клеток и производством молока у крупного рогатого скота польской голштино-фризской породы. Чешский журнал науки животных. 2018. №7. с.256-262.
Європейські вимоги до виробництва молока та молочних продуктів: Довідник. – Львів: ПП «НТЦ – Леонорм –СТАНДАРТ», 2007. 220 с.
Закон України «Про безпечність та якість харчових продуктів від 08.09.2005 №2863-IV» / [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://zakon1.rada.gov.ua
Закон України „Про молоко та молочні продукти” від 24.06.2004 року №1870–ІV/ [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rada.gov.ua
Берник І. М. Інноваційний підхід до одержання високоякісного молока-сировини. Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2019. № 3 (106). С. 46-55.
Ільчук М.М., Радько В.І., Адаптація виробників молока в Україні до європейських вимог. Біоресурси і природокористування. 2013. №5/6. С.129-137.
Калмус П. Крамаренко Т., Вилтроп А. Качество сырого молока, предназначенного для непосредственного употребления в Эстонии. ПРОДОВОЛЬСТВЕННЫЙ КОНТРОЛЬ. 2015. №51. С.135-139.
Касянчук В.В., Скляр О.І., Гаркавенко Т.О., Марченко А.М. Програма покращення молочного стада на основі підрахунку соматичних клітин. Ветеринарна медицина України. 2011. № 2. С. 24–27.
Постанова (ЄС) № 178/2002 «Про встановлення загальних принципів та вимог законодавства щодо харчових продуктів, створення Європейського органу з безпеки харчових продуктів та встановлення відповідних процедур у цій галузі».
Постанова (ЄС) № 853/2004 «Про встановлення специфічних правил щодо гігієни харчових продуктів тваринного походження».
Пыз-Лукасик Р., Пашкевич В., Татара M., Бродски, П., Белкот З. Микробиологическое качество молока, продаваемого напрямую от производителей потребителям. Журнал молочной науки. 2015.№7. С.4294-4301.
Сарджант, Дж. М., Шуккен H., Лесли K. Программа сокращения количества соматических клеток в молоке в Онтарио: достижения и перспективы. Журнал молочной науки. 1998. №6. С.1545-1554.
Таффарел Л., Коста П., Линс К. Изменение состава и качества молока в зависимости от объема производства, периода года, систем доения и охлаждения // SEMINA-CIENCIAS AGRARIAS. 2015. №3. С. 2287-2299.
Якубчак О.М., Мельник М.А., Таран Т.В. Державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за системою власного контролю при виробництві молока і молочних продуктів. Продукты и ингредиенты. 2007. №3. С. 68-69.
Chassagne M., Barnouin J., Le Guenic M. Expert assessment study of milking and hygiene practices characterizing very low somatic cell score herds in France . J. Dairy Sci. 2005. Vol. 88. P. 1909–1916.