РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРИНГУ ОКРЕМИХ ВЕТЕРИНАРНИХ ФАКТОРІВ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСОПРОДУКТІВ СВИНЕЙ У РОЗДІЛЬНЯНСЬКОМУ РАЙОНІ ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.16Ключові слова:
система управління безпечністю, м’ясо, м’ясопродукти, свині, ветеринарні факториАнотація
Актуальним є питанням щодо моніторингу ветеринарних факторів в системі управління безпечністю м’яса і м’ясопродуктів свиней у Роздільнянському районі Одеської області: за останні п’ять років виявлено 7 випадків ехінококозу в ДЛВСЕ на агропродовольчих ринках. На ехінококоз хворіє і людини. На етапах рослинництва, виготовлення кормів, вирощування, забою та первинної переробки тварин система управління безпечністю м’яса і м’ясопродуктів свиней у Роздільнянському районі Одеської області не може її гарантувати. Подвірний забій тварин негативно впливає неї. Доцільним є реформувати систему управління безпечністю м’яса і м’ясопродуктів свиней у Роздільнянському районі Одеської області.
Посилання
Богатко Д.П., Богатко Н.М. Особливості запровадження системи НАССР на м’ясопереробних підприємствах України. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини, вип. 28, частина 2, 49. Режим доступу: file:///C:/Users/777/AppData/Local/Temp/pzvm_2014_28(2)__6.pdf
Лозова Т.М. Застосування системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Вісник ЛТЕУ, 2019, 22, 34-37. Режим доступу: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/article/view/247
Vágány J. Developmentand implementation of HACCP system in JÓZSEFMAJOR experimental and demonstrations farm, a dairy farm for fresh milk [Electronic resource] / J. Vágány, A. Dunay, C. Szеkely, I. Pető. – Available at: http://www.miau.gau.hu/ miau/64/jozsefmajor.doc (Last accessed: 12.01.2019).
Generic HACCP Model for Meat and Poultry Products with Secondary Inhibitors, not shelf stable [Electronic resource] / Available at: http://www.fsis.usda.gov/ index.htm (Last accessed: 25.11.2018).
Білик Р.І. та ін. Розроблення елементів системи управління безпечністю харчових продуктів за ISO 22000:2005 та необхідність впровадження стандартів серії ISO 22000 в Україні. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини, вип. 28, частина 2, 44. Режим доступу: file:///C:/Users/777/AppData/Local/Temp/pzvm_2014_28(2)__6.pdf
Труш Ю.Л. та ін. Оцінка ефективності заходів удосконалення системи управління якістю на підприємствах. Формування ринкових відносин в Україні, 2017, 3 (190), 47, Режим доступу: file:///C:/Users/777/AppData/Local/Temp/frvu_2017_3_10.pdf
Баль-Прилипко Л.В., Морозова М. Концепція НАССР: універсальні принципи в системі управління безпечністю для підприємств харчової промисловості. Сучасна наук: стан, проблеми, перспективи, 2020, 155. Режим доступу: http://dspace.luguniv.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/6172/1/43.pdf
Полковниченко С.О. Сучасний стан впровадження системи управління безпечністю в Україні. Матеріали І-ї міжнародної науково-практичної конференції «Тенденції та перспективи розвитку менеджменту в умовах глобальних викликів», м. Херсон, 28 вересня 2021р., 61. Режим доступу: http://www.ksau.kherson.ua/files/konferencii/20210624.pdf