MONITORING RESULTS OF SEPARATE VETERINARY FACTORS OF THE SAFETY MANAGEMENT SYSTEM OF MEAT AND PIGS IN THE ROZDELNYANSKY DISTRICT OF ODESSA REGION
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.16Keywords:
safety management system, meat, meat products, pigs, veterinary factorsAbstract
The issue of monitoring the safety management system for meat and meat products of pigs in the Rozdelnyansky district of the Odessa region is relevant: over the past five years, 7 cases of echinococcosis have been registered in the GLVSE in agri-food markets. Echinococcosis also affects people. At the stage of plant growing, fodder production, growing, slaughtering and primary processing of animals, the safety management system for pig meat and meat products near the Rozdelnyansky district of the Odessa region cannot guarantee it. Slaughtering animals at home has a negative effect on her. It is advisable to reform the system for managing the safety of pig meat and meat products near the Rozdelnyansky district of the Odessa region.
References
Богатко Д.П., Богатко Н.М. Особливості запровадження системи НАССР на м’ясопереробних підприємствах України. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини, вип. 28, частина 2, 49. Режим доступу: file:///C:/Users/777/AppData/Local/Temp/pzvm_2014_28(2)__6.pdf
Лозова Т.М. Застосування системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР). Вісник ЛТЕУ, 2019, 22, 34-37. Режим доступу: http://journals-lute.lviv.ua/index.php/visnyk-tech/article/view/247
Vágány J. Developmentand implementation of HACCP system in JÓZSEFMAJOR experimental and demonstrations farm, a dairy farm for fresh milk [Electronic resource] / J. Vágány, A. Dunay, C. Szеkely, I. Pető. – Available at: http://www.miau.gau.hu/ miau/64/jozsefmajor.doc (Last accessed: 12.01.2019).
Generic HACCP Model for Meat and Poultry Products with Secondary Inhibitors, not shelf stable [Electronic resource] / Available at: http://www.fsis.usda.gov/ index.htm (Last accessed: 25.11.2018).
Білик Р.І. та ін. Розроблення елементів системи управління безпечністю харчових продуктів за ISO 22000:2005 та необхідність впровадження стандартів серії ISO 22000 в Україні. Проблеми зооінженерії та ветеринарної медицини, вип. 28, частина 2, 44. Режим доступу: file:///C:/Users/777/AppData/Local/Temp/pzvm_2014_28(2)__6.pdf
Труш Ю.Л. та ін. Оцінка ефективності заходів удосконалення системи управління якістю на підприємствах. Формування ринкових відносин в Україні, 2017, 3 (190), 47, Режим доступу: file:///C:/Users/777/AppData/Local/Temp/frvu_2017_3_10.pdf
Баль-Прилипко Л.В., Морозова М. Концепція НАССР: універсальні принципи в системі управління безпечністю для підприємств харчової промисловості. Сучасна наук: стан, проблеми, перспективи, 2020, 155. Режим доступу: http://dspace.luguniv.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/6172/1/43.pdf
Полковниченко С.О. Сучасний стан впровадження системи управління безпечністю в Україні. Матеріали І-ї міжнародної науково-практичної конференції «Тенденції та перспективи розвитку менеджменту в умовах глобальних викликів», м. Херсон, 28 вересня 2021р., 61. Режим доступу: http://www.ksau.kherson.ua/files/konferencii/20210624.pdf