РОЗВИТОК МАРКЕТИНГОВОЇ ТОВАРНО-АСОРТИМЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ ВИНОГРАДУ СТОЛОВОГО НАПРЯМУ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.18Ключові слова:
Столові сорти винограду, сортимент сортів винограду, аналіз ринку столових сортів, конвеєр столових сортів винограду, сорти нової селекціїАнотація
Проаналізовано стан сортименту виноградних насаджень України, а саме сортів винограду столового напрямку основних виноградарських регіонів України та необхідності його вдосконалення при інтеграції у світовий ринок.
Через те, що сортимент винограду є одним з основних чинників, який необхідно враховувати при інтеграції галузі у світовий ринок, він повинен відповідати смакам споживача традиційних сортів, а також залучати їх до нових сортів, які були одержані в останні роки. Але слід зазначити, що розмноження і впровадження сортів нової селекції відбувається дуже повільно як через невеликі розмірі маточників, або навіть їх відсутність, так і через певну
недовіру до нового сортименту. До того ж формування й реконструкція сортименту винограду здійснюється стихійно, до уваги береться лише ринковий попит, не враховуються перспективи розвитку регіонів, господарств
та наявність розсадницької бази.
Посилання
2. Тулаєва М.І., Спектор Я.С. Перспективи виноградарства. Farmer. 2007. №7. С. 24-27.
3. Авидзба А.М., Волынкин В.А. Разработка и реализация национальной программы совершенствования сортимента винограда в Украине. Магарач. Виноградарство и виноделие. 2007. №2. С. 2-5.
4. Лянний О.Д., Мелешко Л.Ф., Спектор Я.С. Сортимент винограду України і його поліпшення. Виноградарство і виноробство: міжвідомчий науковий збірник. 2002. №40. С. 3-13.
5. Серпуховитина К.А. Современные направления в развитии виноградарства при интеграции в мировой рынок. Проблемы интеграции в мировой рынок винограда и вина: материалы международной научнопрактической конференции (10-11 ноября 2004 г. Новочеркаськ). Новочеркаськ. 2005. С. 18-25.
6. Власов В., Джабурія Л., Белоус І. Виноградарська галузь потребує перетворень. Пропозиція. 2014. С. 6-9.
7. Власов В.В., Власова О.Ю., Шапошнікова О.Ф. та ін. Кадастр виноградників України –основа контролю якості виноградарсько-виноробної продукції. «Биоразнообразие. Экология. Адаптация. Эволюция»: материалы VI междунар. конф. молодых ученых (13-17 мая 2013 г., г. Одеса). Одесса, 2013. С. 314-315.
8. Vlasov V.V., Belous I.V., Dzhaburiya L.V., Bulayeva Yu.Yu. Development Мodel of Winemaking Regions in Ukraine. Agricultural Science and Practice. 2014. Vol. 1, № 1. P. 53-61.