СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МЕДУ НАТУРАЛЬНОГО

Автор(и)

  • K. Hamid Одеський державний аграрний університет
  • T. Pushkar Одеський державний аграрний університет
  • E. Gurko Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.09

Ключові слова:

мед, якість, безпечність, вимоги, фальсифікація

Анотація

На сьогоднішній день, забезпечення населення високоякісними та безпечними харчовими продуктами є одним з головних завдань виробників харчової продукції. Проведення аналізу, спрямованого на підвищення
ефективності для можливості подальшого удосконалення системи оцінювання якості меду натурального, було метою нашого дослідження. Встановлено, що однією з основних перешкод збільшення експорту меду є розрізненість
українських виробників меду і медової продукції. Для забезпечення якості та безпеки продукції бджільництва необхідно здійснювати на всіх рівнях. Визначити безпечність і якість меду та його відповідність Держстандарту України, можливо завдяки лабораторних досліджень.

Посилання

1. Арнаута О. В. Особливості нормативного забезпечення якості та безпечності бджолиного меду в Україна і ЄС на етапах його виробництва та реалізації / О. В. Арнаута, В. А. Томчук, О. В. Бернатович // Науковий вісник ЛНАУ: ветеринарні науки. – 2013. –№53. – С. 5–7.
2. Директива Ради 2001/110 ЄС від 20 грудня 2001. Official Journal of the European Communities від 12.1.2002, L 10/47-52[Електронний ресурс]. – Режимдоступу:http://www.swap-rural.org.ua/files/ua/food_safety/ council_directive_2001_110.pdf
3. Каганець О. Оцінка меду за міжнародними та національними критеріями / О. Каганець [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/ portal/chem_biol/Piapk/2010_1/10odkinc.pdf
4. Маланчук Т.В. Державний контроль та нагляд за безпекою харчових продуктів // Правовий вісник Української академії банківської справи Науковопрактичний журнал. — 2011, ғ 2 (5)
5. Мед натуральний. Технічні умови: ДСТУ 4497-2005. К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 36с. – (Національний стандарт України).
6. Поліщук В. П. Бджільництво / В. П. Поліщук //. – Львів: Редакція журналу «Український пасічник», 2001. – 296 с.
7. Codex Alimentarius Commission. Revised Codex Standard for honey, Codex STAN 12-1981 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.codexalimentarius.org/.
8. Kerkvliet, J., Ortiz, A., Ivanov, T., D.Arcy, B., Mossel, B., Vit, P., 1999. Honey quality and international regulatory standards: review by the International Honey Commission. Bee World, 80: 61-69.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-21

Як цитувати

Hamid, K., Pushkar, T., & Gurko, E. (2020). СУЧАСНІ ПРОБЛЕМИ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ МЕДУ НАТУРАЛЬНОГО. Аграрний вісник Причорномор’я, (96). https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.09