MODERN PROBLEMS OF QUALITY AND SECURITY OF NATURAL HONEY
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.09Keywords:
honey, quality, safety, requirements, falsificationAbstract
Today, providing the population with high quality and safe food is one of the main tasks of food producers. Conducting analysis to improve efficiency to further improve the system of quality assessment of honey natural was the purpose of our
study. It is established that one of the main obstacles to increasing honey exports is the disparity between Ukrainian honey producers and honey products. Beekeeping must be carried out at all levels to ensure the quality and safety of bee products. It is possible to determine the safety and quality of honey and its compliance with the State Standard of Ukraine through laboratory tests.
References
1. Арнаута О. В. Особливості нормативного забезпечення якості та безпечності бджолиного меду в Україна і ЄС на етапах його виробництва та реалізації / О. В. Арнаута, В. А. Томчук, О. В. Бернатович // Науковий вісник ЛНАУ: ветеринарні науки. – 2013. –№53. – С. 5–7.
2. Директива Ради 2001/110 ЄС від 20 грудня 2001. Official Journal of the European Communities від 12.1.2002, L 10/47-52[Електронний ресурс]. – Режимдоступу:http://www.swap-rural.org.ua/files/ua/food_safety/ council_directive_2001_110.pdf
3. Каганець О. Оцінка меду за міжнародними та національними критеріями / О. Каганець [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/ portal/chem_biol/Piapk/2010_1/10odkinc.pdf
4. Маланчук Т.В. Державний контроль та нагляд за безпекою харчових продуктів // Правовий вісник Української академії банківської справи Науковопрактичний журнал. — 2011, ғ 2 (5)
5. Мед натуральний. Технічні умови: ДСТУ 4497-2005. К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 36с. – (Національний стандарт України).
6. Поліщук В. П. Бджільництво / В. П. Поліщук //. – Львів: Редакція журналу «Український пасічник», 2001. – 296 с.
7. Codex Alimentarius Commission. Revised Codex Standard for honey, Codex STAN 12-1981 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.codexalimentarius.org/.
8. Kerkvliet, J., Ortiz, A., Ivanov, T., D.Arcy, B., Mossel, B., Vit, P., 1999. Honey quality and international regulatory standards: review by the International Honey Commission. Bee World, 80: 61-69.
2. Директива Ради 2001/110 ЄС від 20 грудня 2001. Official Journal of the European Communities від 12.1.2002, L 10/47-52[Електронний ресурс]. – Режимдоступу:http://www.swap-rural.org.ua/files/ua/food_safety/ council_directive_2001_110.pdf
3. Каганець О. Оцінка меду за міжнародними та національними критеріями / О. Каганець [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.nbuv.gov.ua/ portal/chem_biol/Piapk/2010_1/10odkinc.pdf
4. Маланчук Т.В. Державний контроль та нагляд за безпекою харчових продуктів // Правовий вісник Української академії банківської справи Науковопрактичний журнал. — 2011, ғ 2 (5)
5. Мед натуральний. Технічні умови: ДСТУ 4497-2005. К.: Держспоживстандарт України, 2005. – 36с. – (Національний стандарт України).
6. Поліщук В. П. Бджільництво / В. П. Поліщук //. – Львів: Редакція журналу «Український пасічник», 2001. – 296 с.
7. Codex Alimentarius Commission. Revised Codex Standard for honey, Codex STAN 12-1981 [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http://www.codexalimentarius.org/.
8. Kerkvliet, J., Ortiz, A., Ivanov, T., D.Arcy, B., Mossel, B., Vit, P., 1999. Honey quality and international regulatory standards: review by the International Honey Commission. Bee World, 80: 61-69.
Downloads
Published
2020-07-21
How to Cite
Hamid, K., Pushkar, T., & Gurko, E. (2020). MODERN PROBLEMS OF QUALITY AND SECURITY OF NATURAL HONEY. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (96). https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.09
Issue
Section
Статті