DIFFERENT TECHNOLOGIES OF FEEDING OVERHAULED YOUNG CATTLE OF MILK PRODUCTION DIRECTION IN THE SOUTH OF UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.10Keywords:
technology, beef production, feed rations, feed composition.Abstract
A number of studies have been initiated to determine the most effective technology for fattening over-repair cattle of dairy breeds using different types of feed rations in the South of Ukraine, taking into account the specifics of the formation of the feed base against the background of increasing global warming. The control group included animals with typical diets containing corn silage, alfalfa haylage and mixed fodder, while in the first experimental group an alternative source of the main feed was used – wet brewer's grains in combination with mixed fodder, whereas in the II-IV experimental groups the so-called «grain technology» of fattening young stock (increased amount of compound feed in the diet) was used, which we consider the most promising in the current conditions for the southern region as a zone of risky land use, which also suffers from global warming.
References
Levy D., Bar-Tsur A., Holzer Z., Samuel V., Ashbell G., Lisker N., Ilan D., Berkovitz S., Kali J. (1986) High grain content maize silage in fattening diets of young male cattle. Animal Feed Science and Technology.Volume 16, Issues 1–2, P. 63-73 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0377840186900507
Bittante G., Cecchinato A., Tagliapietra F., Verdiglione R., Simonetto A., S. Schiavon. (2018). Crossbred young bulls and heifers sired by double-muscled Piemontese or Belgian Blue bulls exhibit different effects of sexual dimorphism on fattening performance and muscularity but not on meat quality traits. Meat Science. Volume 137, March 2018, P. 24-33 https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2017.11.004
Сусол Р. Л., Кірович Н. О., Елфеел. А. А. А. Сучасні аспекти промислового виробництва молока підвищеної якості з урахуванням наростаючої проблеми глобального потепління : монографія. Одеса: Астропринт, 2024. 136 с.
Сусол Р. Л. Напрями оптимізації технологій виробництва свинини з урахуванням потенційних проблем глобального потепління. Свинарство і агропромислове виробництво : міжвідомчий тематичний науковий збірник / Інститут свинарства і АПВ НААН. Вип. 1(79). Полтава, 2023. С.143-159. https://svinarstvo.com/zbirnyk/archive/79/content1.pdf?v3
Chen Sh.-Y., Boerman J. P., Gloria L. S., Pedrosa V. B., Doucette J., Brito L. F. (2023). Genomic-based genetic parameters for resilience across lactations in North American Holstein cattle based on variability in daily milk yield records. Journal of Dairy Science. 106 (6) : 4133-4146. https://doi.org/10.3168/jds.2022-22754
Державний реєстр субʼєктів племінної справи у тваринництві за 2020 рік / О. В. Романова, С. В. Прийма, Ю. П. Полупан, Д. М. Басовський ; загальна редакція С. В. Прийми. Київ, 2021. Том І. 150 с.
Сусол Р. Л., Стульник І. І. Технології виробництва яловичини через призму концепції сталого розвитку та благополуччя худоби. Освіта і наука в умовах викликів і загроз. Внесок молодих вчених в сталий розвиток: збірник матеріалів міжнародної наукової конференції. К.: НУБіП України, 2024. С.312-313.
Тваринництво України. Статистичний збірник. Державна служба статистики України, 2022. Режим доступу: https://ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/2022/zb/05/zb_tv_2021.pdf
Ramirez-Cabral Nadiezhda Y. Z., Kumar Lalit, Shabani Farzin. (2017). Global alterations in areas of suitability for maize production from climate change and using a mechanistic species distribution model (CLIMEX). Scientific Reports. 7. : 5910.
Borshch O. O., Ruban S., Borshch O. V. (2021). Review: The influence of genotypic and phenotypic factors on the comfort and welfare rates of cows during the period of global climate changes. Journal of Agricultural Science. 32(1). https://dspace.emu.ee/handle/10492/6894
Feeding Rye or Triticale Silage to Dairy Cattle. Dairy herd Management: website. URL: https://www.dairyherd.com/news-news/feeding-rye-or-triticale-silage-dairy-cattle. (date of application: 14.09.2023).
Ellfeel A. A. A., Susol R., Kirovych N. Issues of Forage Quality under Industrial Milk Production in the South of Ukraine. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural sciences. 2023. Vol. 25. № 99. Р. 145-150. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a9924.
Ellfeel A. А. A., Susol R., Kirovych N. Use of Rye Silage and Brewer's Grains in Dairy Cow Diets. Аgrarian Bulletin Black Sea Littoral. 2023, Issue 109. P.10-18. https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.109.02
Ellfeel A. A. A. Sustainable fodder production and optimization of cow feeding rations in the arid climate of southern Ukraine. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Agricultural sciences. 2024. Vol. 26. № 100. Р. 229-236. https://doi.org/10.32718/nvlvet-a10036
Методологія та організація наукових досліджень у тваринництві: навчальний посібник/ О. І. Соболєв, Недашківський В. М., Р. А. Петришак та ін.; за заг. ред. О. І. Соболєва. Біла Церква. 2022. С. 74-81.
Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва: підручник для аспірантів / В. І. Ладика, Л. М. Хмельничий, М. Г. Повод та ін. ; за заг. ред. В. І. Ладики, Л. М. Хмельничого. Одеса: Олді+, 2023. 244 с.
Camila Carvalho da Paz, Andre Guimaraes Maciel e Silva, Aníbal Coutinho do Rego. (2019). Use of near infrared spectroscopy for the evaluation of forage for ruminants. Amazonian Journal of Agricultural and Environmental Sciences. 62: 1-8. http://dx.doi.org/10.22491/rca.2019.2923
Stuth, J.; Jama, A.; Tolleson, D. (2003). Direct and indirect means of predicting forage quality through near infrared refle ctance spectroscopy. Field Crops Research, Amsterdam, 84(1-2) : 45-56. doi: 10.1016/ S0378-4290(03)00140-0.
Норми годівлі, раціони і поживність кормів для різних видів сільськогосподарських тварин: довідник / Г. В. Проваторов, В. І. Ладика, Л. В. Бондарчук та ін. Суми.: ТОВ «ВТД «Університетська книга», 2007. 488 с.
Аналіз біометричних даних у розведенні та селекції тварин : навчальний посібник / С. С. Крамаренко, С. І. Луговий, А. В. Лихач, О. С. Крамаренко. Миколаїв: МНАУ, 2019. 211 с.