HYGIENIC ASSESSMENT OF THE QUALITY AND SAFETY OF FODDER IN THE SOUTHERN REGION OF UKRAINE
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.07Keywords:
mycotoxins, toxin, T-2, Deoxynivalenone, phosphorus, calcium, Zearalenone, southern region of Ukraine, fodder, wheat, soybean meal, corn, barley, farm animals, productivity, prevention.Abstract
The relevance of the study is due to the high level of mycotoxin contamination of grain crops in Ukraine and around the world. As a result, animals, people and the economic condition of farms suffer. In this regard, this article is aimed at identifying the level of mycotoxic damage to wheat grain in the southern region of Ukraine and assessing the impact on feed quality indicators. The task of researching this problem is a comprehensive approach, which includes: sample selection, evaluation according to organoleptic (appearance, smell and impurities) and toxicological indicators in the conditions of the "Veterinary Diagnostics Center" in Kyiv, which allows for a comprehensive study of the level of mycotoxins in the studied samples.
Research has proven the level of exposure to wheat grain mycotoxins (Deoxynivalenone, T-2) of private farms in the southern region of Ukraine, with the help of "Ridascreen fast Deoxynivalenol" and "Ridascreen fast T-2 toxin".
The organoleptic evaluation of the samples confirmed the presence and negative effect of mycotoxins in wheat grain on the appearance of grain crops, although studies proved that the concentration of the mycotoxin Deoxynivalenone was on average 0.185 mg/kg, T-2 toxin 0.053 mg/kg, which is within the permissible levels. It was established that samples #1, 4, 5 had a toxin concentration of 0.27 mg/kg; 0.46 mg/kg; 0.21 mg/kg, respectively, which indicates violation of technological processes of grain collection and storage. According to the organoleptic evaluation, it was samples No. 1, 4, 5 that had the worst results, thus confirming the data of the laboratory study.
The research results showed fluctuations in the content of phosphorus, calcium, and zearalenone in feed, which were determined using spectrometric methods and Ridascreen fast Zearalenon test systems.
Studies have shown that all samples had an acceptable level of Zearalenone. Samples No. 1, 2, 4 corresponded to the MDR of the mass fraction of phosphorus, samples No. 3 and 5 had an excess of the MDR of the mass fraction of phosphorus. Samples No. 1, 2, 5 corresponded to the MDR of the mass fraction of calcium, samples No. 3, 4 had an excess of the MDR of the mass fraction of calcium. The materials of the article are of practical value for farms, as conducting mycotoxic studies and their organoleptic evaluation makes it possible to detect the levels of mycotoxins in grain, control and thus ensure the health of animals and people.
References
Антипіна, О. О., Борта, А. В., Ляшан, Г. Г., Верещинський, О. П. Технологічна експертиза процесу зберігання зерна пшениці як інструмент забезпечення якості. Наукові праці, 83(2), 2019. 65-70 c.
Білай В. И., Коваль Э. З. Аспергіли: визначник. Київ: Наукова думка, 1988. 204 с.
Білаш К., Єфімов В., & Якуніна Л. Забрудненість кукурудзи, пшениці та ячменю мікотоксинами (за даними 2017 року). Теоретична і прикладна ветеринарна медицина, 6(2), 2018. 25-29 с.
Brodal, G., Aamot, H. U., Almvik, M., & Hofgaard, I. S. Removal of small kernels reduces the content of Fusarium mycotoxins in oat grain. Toxins, 12(5), 2020. 346 p.
Чорнолата Л. П., Гуцол Н. В., Мисенко О. О. Мікотоксини у зерні злакових культур та необхідність їх контролю. Publishing House “Baltija Publishing”. 2021. 266 с.
Чорнолата Л. П., Погоріла Л. Г., Лихач, С. М. Порівняльний аналіз вмісту мікотоксинів у зерні злакових культур. Корми і кормовиробництво, 2021. 173-180 с.
ГОСТ 26570-95 Корма, комбікорма. Методи визначення кальцію.
ДСТУ ISO 6491:2004 Корми для тварин. Визначення вмісту фосфору. Спектрометричний метод.
ДСТУ ISO 13690:2003 Зернові, бобові та продукти їх помелу. Відбір проб (ISO 13690:1999, IDT).
ДСТУ 3768:2019 Пшениця. Технічні умови.
ДСТУ 2708–94:2006 Метрологія. Повірка засобів вимірювань. Організація та порядок проведення.
ДСТУ ISO/IEC 17025:2006 Загальні вимоги до компетенції випробувальних та калібрувальних лабораторій.
Дубініна А. А., Ленерт С. О., Летута Т. М., Непочатих Т. А., Щербакова І. С. Мікотоксини в рослинній сировині. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2019. Вип. 1(29), 2019. 215-228 с.
Gruber-Dorninger C., Jenkins T., Schatzmayr G. Global mycotoxin occurrence in feed: A ten-year survey. Toxins, 11(7), 2019. 375 p.
Gurikar C., Shivaprasad D. P., Sabillón L., Gowda N. N., Siliveru K. Impact of mycotoxins and their metabolites associated with food grains. Grain & Oil Science and Technology, 6(1), 2023. 1-9 p.
Іваницький М.Є. Гістологічна характеристика мікотоксикозів свиней. Вісник аграрної науки, 2004. 33-35 с.
Камінська О. В., Марченко Т. В., Кирик М. М. Шевченко Л. В. Сезонна динаміка накопичення мікотоксинів в зерні кукурудзи. Біоресурси і природокористування, 12(1-2), 2020. 47-55 с.
Khitska O. A. Control of aflotoxin content in food products. scientific and practical conference of scientific and pedagogical workers and, 2022. 171 p.
Куцан О., Оробченко О., Ярошенко М., Герілович І. Оцінка ступеня контамінації мікроміцетами та мікотоксинами кормів у скотарській галузі України за останні роки. Вісник аграрної науки, 98(2), 2020. 52-57 с.
Leslie JF, Moretti A., Mesterházy Á., Ameye M., Audenaert K., Singh PK Logrieco AF. Key global actions for mycotoxin management in wheat and other small grains. Toxins, 13 (10), 2021. 725 p.
Лишенко М. О. Особливості розвитку світового ринку зерна / м. О. Лишенко. // матеріали міжнародної науково-прктичної конференції <<маркетингове забезпечення продуктового ринку>>. – №9, 2017. 84–86 с.
Matumba L., Namaumbo S., Ngoma T., Meleke N., De Boevre M., Logrieco A. F., De Saeger S. Five keys to prevention and control of mycotoxins in grains: A proposal. Global Food Security, 30, 2021. 100562 p.
Мельник О.В. Моніторингові дослідження кормів на наявність грибів роду Aspergillus. Вісник Полтавської державної аграрної академії, № 3, 2011. 174-177 с. 24. Mir SA Dar, BN Shah MA, Sofi SA Hamdani, AM Oliveira CA, Sant'Ana AS. Application of new technology in decontamination of mycotoxins in cereal grains: Challenges, і perspectives. Food and Chemical Toxicology, 148, 2021. 111976 p.
Мельничук Є., Скварило-Беднарж Б. Фузаріоз колоса, мікотоксини та стратегії їх зменшення. Агрономія, 10(4), 2020. 509 с.
Nahm K. H., Karasawa Y. A study on the detoxification in the chick`s body of aflotoxin foundin feed. Korean J. of animal sciense. Vol. 32, 1990. 393-399 p.
Ніколаєнко Т. М., Іващенко М. О., Іващенко Н. В., & Мехед О. Б. Біохімічні показники крові лабораторних тварин за дії мікотоксину Т2, 2023. 276-277 с.
Opara V. O., Bazurin O. A. Comprehensive protection of feed from mycotoxin damage. In The 12th International scientific and practical conference "Scientific research in the modern world" (September 21-23, 2023) Perfect Publishing, Toronto, Canada, 2023. 450 p. (37 p.).
Островський Д. М., Корнієнко Л. Є., Андрійчук А. В., & Зоценко В. М. Мікроміцети зерна пшениці в Україні. Науковий вісник ветеринарної медицини, (1), 2018. 116-122 с.
Ostry V., Malir F., Toman J., & Grosse Y. Mycotoxins as human carcinogens—the IARC Monographs classification. Mycotoxin research, 33, 2017. 65-73 p.
Pleadin J., Frece J., Markov K. Mycotoxins in food and feed. Advances in food and nutrition research, 89, 2019. 297-345 p.
Решетніченко О. П., Сороківська О. С. Мікотоксикологічна оцінка комбікормів для молодняка свиней. Програмний комітет, 2022. 126 с.
Романюк В. Фотосинтетична продуктивність ячменю ярого в умовах Лісостепу Правобережного. Вісник аграрної науки, 97(3), 2019. 76-81 с.
Руда М. Є., Васянович О. М., Сапейко В. П., Янголь Ю. А., Левченко З. А., Камінска О. В. Випадок фузаріотоксикоза серед свиней. Ветеринарна біотехнологія, (35), 2019. 129-134 с.
Сидякіна О. В., Іванів О. О. Сучасний стан і перспективи виробництва зерна кукурудзи, 2023. 225-234 с.
Schaarschmidt S., Fauhl‐Hassek C. The fate of mycotoxins during the processing of wheat for human consumption. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 17(3), 2018. 556-593 p.
Schaarschmidt S., Fauhl-Hassek C. The fate of mycotoxins during the primary food processing of maize. Food Control, 121, 2021. 107651 p.
Титаренко О. Мікотксини: як уникнути проблем. Тваринництво та ветеринарія. № 11, 2019. 46-49 с.
Цвіліховський В. І., Лапоша О. А., Бєлоцька А. В. Стан і безпека кормів і кормової сировини за показниками забрудненості мікотоксинами в тваринницьких господарствах України. Біологія тварин, т. 12, № 1, 2010. 145-150 с.
Ушкалов В., Данчук В., Мідик С., Волощук Н. Данчук О. Мікотоксини молока та молочних продуктів. Food Science And Technology, 14(3), 2020. 137-149 с.
Y. Luo, X. Liu, J. Li Updating techniques on controlling mycotoxins-A review Food Control, 89, 2018. 123-132 pp..
Ярошенко М.О. Плісеневі сапрофіти — біотичні контамінанти кормів як можливе джерело мікозів сільськогосподарської птиці. Ветеринарна медицина. Вип. 102, 2016. 235–240 с.
Зінченко О.І., Салатенко В. Н., Білоножко М. А. Рослинництво: підручник. Київ: К.: «Аграрнаосвіта», 2001. 591 с.