JUSTIFICATION OF QUAIL FEEDING STANDARDS BY THE CONTENT OF LYSINE, METHIONINE AND THREONINE
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.105.11Keywords:
quails, compound feed, protein, essential amino acids, lysine, methionine, threonine, compound feed conversionAbstract
It is noted that protein nutrition of quails is determined by the need for crude protein and essential amino acids, necessary for maintaining vital activity and production. The need for protein and amino acids of young quails depends on age, live weight and average daily growth, adult quails - on egg productivity, egg weight and amino acid composition of egg protein.
The amino acid composition of the feed should correspond to the quail's need for essential amino acids, since both a shortage and an excess of certain amino acids, as well as an excess of protein in general, have a negative effect on their productivity.
The norm of crude protein content in 100 g of complete ration compound feed for repair young quails at the age of 1-4 weeks is 28 %, for repair young quails at the age of 4-6 (7) weeks - 17, quails at the age of 6 weeks and older - 21, for young quails when reared for meat at the age of 1-3 weeks 28, for young quails reared for meat at the age of 4-6 (7) weeks – 20.5 %.
At least 5 g of lysine should be present per 100 g of crude protein in complete feed for all production groups of quails.
Four experimental groups were formed to conduct scientific and economic experiments. The first control group receives complete ration compound feed according to the norms of the content of exchangeable energy, nutrients and essential amino acids in compound feed for quails, in compound feed for quails of the second experimental group the ratio of methionine + cystine to lysine is increased by 5 %, in compound feed for quails of the third experimental group the ratio of threonine to lysine was increased by 5 %, and the ratio of methionine + cystine and threonine to lysine was simultaneously increased by 5 % in the combined feed for quails of the fourth experimental group.
Currently, work is being carried out on the organization and conduct of experimental studies on the determination of the influence of the concentration of lysine and the ratio of methionine and threonine in the composition of the feed ration on the productive qualities of quails.
References
Омельян А. М., Позняковський Ю. В. Аргінін і лізин: Вплив їх співвідношення на продуктивність молодняку перепелів / Науковий вісник ЛНУВМБТ імені Ґжицького, 2017. Т. 19. № 74. С. 44-47.
Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці / Ю. О. Рябоконь та ін. Інститут тваринництва УААН. Бірки, 2005. 101 с.
Різничук І. Безалтична О. Гарбар А. Особливості протеїнового живлення перепелів. Аграрний вісник Причорномор’я. 2022. Випуск 104. С. 88-93.
Сичов М. Ю. Показники забою перепелів за використання комбікормів з різними джерелами метіоніну / М. Ю. Сичов, Ю. В. Позняковський, М. І. Голубєв, К. І. Махно, Т. А. Голубєва, А. М. Щербина // Наукові доповіді НУБІП України, 2017. № 6 (70).
Сичов М. Ю. Потреба у нормуванні валіну для молодняку перепелів / М. Ю. Сичов, М. І. Голубєв, В. В. Ковальчук, Ю. В. Позняковський, Т. А. Голубєва, К. І. Махно // Ukrainian Journal of Ecology, 2017. 7(3). P. 180-185.
Сичов М. Ю. Вплив різних рівнів валіну на показники забою перепелів / М. Ю. Сичов, М. І. Голубєв, В. В. Ковальчук, Ю. В. Позняковський / Науковий вісник ЛНУВМБТ імені Ґжицького, 2017. Т. 19. № 79. С. 27-31.
Стандартизація у тваринництві / І. І. Ібатуллін та ін. К.: Видавництво Ліра-К, 2019. 548 с.
Чудак Р. А., Подолян Ю. А. Подолян М. М. Доступність амінокислот у перепелів за згодовування пробіотика / Збірник наукових праць ВНАУ, 2012. № 2 (60). С. 44-47.