FATTENING QUALITIES AND MEAT PRODUCTIVITY OF TIGAI BREED SHEEP AND BREEDS WITH DIFFERENT PART OF HERITAGE OF ODESSA TYPE OF ASKANIYA-ASKANIYA VYSK
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.99.22Keywords:
live weight, fattening qualities, slaughter qualities, carcass weight, slaughter yield, morphological composition of carcasses, meat qualities, internal organsAbstract
We studied the fattening qualities and meat productivity of purebred cornflower breeds and local from different variants of crosses with Odessa type of Askanian meat - wool breed: costs per 1 kg of live weight gain of nutrients (feed units, digestible protein); slaughter qualities, morphological composition of carcasses; meat qualities; the ratio of internal organs.
References
Вівчарство України. Наукове видання / В.М. Іовенко, П.І. Польська, О.Г. Антонець, В.М. Бова, Т.Г. Болотова, В.І. Вороненко та ін. – Київ, Аграрна наука, 2006. –614 С.
«Інструкція з бонітування овець». Інструкція з ведення племінного обліку у вівчарстві і козівництві. Київ – 2003. – 154 С.
Наукові засади розвитку вівчарства південного регіону України / Ю. В. Вдовиченко, Н. А. Кудрик, П. Г. Жарук, Л. В. Жарук // Вівчарство та козівництво. - 2017. - Вип. 2. - С. 3-23.
Чігірьов В.О., Чепур В.К. Оцінка основних селекційних ознак продуктивності овець одеського внутрішньо породного типу асканійської м'ясо – вовнової породи. /Матеріали VII міжнародної науково-практичної конференції. Зоотехнічна наука: історія, проблеми, перспективи.-Камянець-Подільський, 2017. – 68-71 С.
https://propozitsiya.com/ua/myaso-vovnove-vivcharstvo-odeshchini.