THE CHEMICAL COMPOSITION OF CITRUS GRANULES

Authors

  • A. Karunsky Odesa State Agrarian University
  • E. Karpova Odesa State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.98.14

Keywords:

granules of citrus fruits, chemical composition, nutritional value, feed additive

Abstract

The article presents the chemical composition of citrus waste granules, as well as their nutritional value. The study of the chemical composition of citrus granules showed that this feed additive has a high nutritional value of 120.7 Kcal, and contains a number of nutrients and biologically active substances.

The positive condition of the technological line of citrus waste granulation has been established, which allows to obtain high quality granules. Chemical analysis of citrus granules showed that 100 g contains: protein -6.15 g, fat-0.99 g, carbohydrates-21.8 g, of which simple sugars 14 g, the energy value of this feed additive is Kcal (kJ) - 120.7 (505.7).

We consider that the data on the qualitative characteristics and nutritional value of feed additives from citrus pomace allow us to say that this additive can be used in cattle feeding.

References

Вавилов П. П., Кондратьев А. А. Новые кормовые культуры. М.: Россельхозиздат, 1975. 637 с.

Егоров Б. В., Малаки И. С. Перспективы использования побочных продуктов консервних производств // Зернові продукти і комбікорми: 2013. №4(52). С. 28-32

Батунін І. І. Годівля сільськогосподарських тварин. Вінниця: Нова книга, 2007, 612 с.

Коробко В. Н. Отходы плодоовощного производства – резерв укрепления кормовой базы животноводства // Хранение и переработка зерна. – 2002. №1. С.53-55.

Свеженцов А. И., Коробко В.Н. Нетрадиционные кормовые добавки. Монография. Д.: АРТ-ПРЕСС. 2008 .- 295 с.

Котляр А. Влияние вкусовых и ароматических добавок в рационе свиней на качество мяса // Свиноводство. 1994. №4. с. 20-23.

Published

2021-01-04

How to Cite

Карунський, О., & Карпова, К. (2021). THE CHEMICAL COMPOSITION OF CITRUS GRANULES. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (98). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.98.14