HYDRODYNAMIC EQUIPMENT FOR DEODORATION OF VEGETABLE OIL

Authors

  • S. Uminskij Одеський державний аграрний університет
  • V. Makarchuk Одеський державний аграрний університет
  • M. Korol'kova Одеський державний аграрний університет
  • S. Dmitrieva Одеський державний аграрний університет
  • S. Zhitkov Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.20

Keywords:

sunflower oil, clearing, mechanical impurity, fraction, a microfiltration, illumination, hydrodynamical processing

Abstract

The quality and safety of consumption of fatty foods is a priority task for innovative development of the oil and fat industry. The hydrodynamic installation for deodorization of vegetable oil in the conditions of agricultural farms is given. The
proposed plant for the deodorization of vegetable oil makes it possible to obtain environmentally friendly vegetable oil by waste-free technology, to increase the efficiency of obtaining clarified environmentally friendly vegetable oil while
preserving the organoleptic qualities and taste values of the product, once with simplification of the design and reduction of energy technology .

References

1. Копейковский В.М., Данильчук С.Ц. и др., „Технология производства растительных масел".- М.: Легкая и пищевая промышленность, 1982-416с.
2. Шевчук Р., Василькевич В., Шевчук В., Том’юк В. Комплекс обладнання для отримання рослинної олії в малих переробних цехах . // Техніка та технології АПК, №9 (24), 2011, с.11 – 14.
3. В.А.Бакланов, А.Г.Халмуратов, А.І.Аскіназі, Журнал "Олійно-жирова промисловість", 1996, №7.Установка для дезодорації олії фірми КІРХФЕЛЬД.
4. С. М. Уминський. Гідродинамічна установка для дезодорації рослинних олій Патент на корисну модель UA 136371 U А 23К Заявлено 21.03.2019р.Опубл.12.08.2019.Бюл .№15.

Published

2020-07-21

How to Cite

Uminskij, S., Makarchuk, V., Korol’kova, M., Dmitrieva, S., & Zhitkov, S. (2020). HYDRODYNAMIC EQUIPMENT FOR DEODORATION OF VEGETABLE OIL. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (96). https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.20