ВИКОРИСТАННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЇ МЕТОДОМ ОЗОНУВАННЯ НА ТВАРИННИЦЬКОМУ ОБ'ЄКТІ

Автор(и)

  • Т. Пушкар
  • Є. Гурко

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.17

Ключові слова:

озон, мікроорганізми, пліснява, тварини, приміщення, дезінфекція

Анотація

Використання озонування дозволяє значно знизити витрати на дезінфікуючі засоби, а також ефективно запобігати інфекції.
За результатами аналізу відібраних проб повітря, до та після озонування, було встановлено, що в повітрі кормоцеху кількість пліснявих і дріжджових грибів зменшилася в 4 рази, в повітрі корівника – в 2,8 рази, у цеху отелення після застосування озонування в 5,5 рази.
Дезінфекція озоном може значно зменшити вартість дезінфікуючих засобів, а також дозволяє ефективно запобігати інфекціям. Розглянутий спосіб дезінфекції дозволяє істотно підвищити продуктивність тварин, знизити ймовірність зараження і загибелі тварин, а також випадки захворювання обслуговуючого персоналу.

Біографії авторів

Т. Пушкар

Одеський державний аграрний університет

Є. Гурко

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Демчук М.В., Чорний М.В. Гігієна тварин та її концептуальні принципи профілактики хвороб. Сучасні проблеми гігієни та санітарії у тваринництві. 2011. № 8 (48). С. 186-196.

Емцев В. Т. Галузь скотарства в Україні: сучасний стан, проблеми та перспективи розвитку. Тваринництво України. 2012. № 12. С. 2-7.

Пушкар Т.Д., Антоненко П.П. Озонування виробничих приміщень на підприємствах молочної промисловості. Науково-технічний бюлетень НДЦ «Біобезпека та екологічний контроль ресурсів АПК». Дніпропетровськ, 2014. Т. 2. №3 С. 143-146.

Пушкар Т.Д. Визначення повнофакторного експерименту параметрів оптимізації озоно-повітряної суміші : дис. Санітарно-гігієнічне обґрунтування використання озоно-повітряної суміші для обробки молочно-доїльного обладнання. канд. с.-г. наук : 16.00.06. Харків, 2013. 145 с.

Awad M. B., Castle S. Ozone generation in an electrostatic precipitator wind a heated corona wire. Journal of the Air Poiiution control association. 2005. vol, 25. № 4. Р. 369-374.

Dojbido J. Etol. Formation of intermediate substances during ozonation and chlorination. Wat. Res, 1999. 33. № 4. Р. 3111-3118.

Kirko GE, Afanasyev AL, Kustova Ya.R. Ozonized gas - a source of negative ions / XVIII International Scientific Conference "Health of the nation - xxi century" (Brussels, April 26 - May 3, 2014) / Ed. "Book Format" Perm, 2014. 111 p.

Meilgaard M. G., Civille V. G. Sensory evaluation techniques. Carr 2 nd edition. New York: CRC press, Boca Raton, 2001. 168 p.

Vollenweider P. В., Günthardt-Goerg M. S. Diagnosis of abiotic and biotic stress factors using the visible symptoms of foliage. Environmental Pollution, 2005. Vol. 137. N 3. Р. 455-465.

Williams A. A., Arnold G. M. The influence of presentation factors on the sensory assessment of beverages. Food Quality and Preference, 2001. № 3. P. 101-103.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10

Як цитувати

Пушкар, Т., & Гурко, Є. (2024). ВИКОРИСТАННЯ ДЕЗІНФЕКЦІЇ МЕТОДОМ ОЗОНУВАННЯ НА ТВАРИННИЦЬКОМУ ОБ’ЄКТІ. Аграрний вісник Причорномор’я, (111), 93-97. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.17