ВПЛИВ МІНЕРАЛЬНИХ РЕЧОВИН НА ПРОДУТИВНІСТЬ ПЕРЕПЕЛІВ

Автор(и)

  • В. Крикун
  • Ж. Коренєва
  • К. Родіонова
  • І. Бондаренко

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.15

Ключові слова:

перепела, мінеральні речовини, продуктивність.

Анотація

Перепелині яйця вважаються дуже цінними та лікувальними засобами. У яйцях міститься безліч вітамінів, амінокислот та мікроелементів, а також відсутній холестерин. Для виведення радіоактивних речовин з організму, дієтологи рекомендують використовувати у своєму раціоні харчування саме перепелині яйця.
Кальцій забезпечує структурну міцність кісткам та яєчній шкаралупі, й відіграє життєво важливу роль у багатьох біохімічних реакціях в організмі.
При нестачі кальцію в раціонах: у молодих птахів виникають проблеми з ростом, кістки недостатньо мінералізуються, що робить їх занадто м’якими, тому вони деформуються під вагою птаха; у дорослі птахи виникають проблеми з яйцекладкою.
Основною метою цього дослідження була оцінка впливу додаткового введення в раціон перепелів мінеральних речовин з сировини різного походження на продуктивність перепелів породи «Естонські».
Перепелам притаманний інтенсивний обмін речовин та швидкий ріст, що і пояснює їх високу чутливість до порушень як енергетичного живлення, такі неенергетичного. Причинами захворювань перепелів є нестача білків, вітамінів та мінералів, чутливі перепели і до присутності в кормах навіть мінімальної кількості хімічних речовин. Засвоєння птицями поживних речовин значний вплив мають: температура, вологість, освітлення та загазованість в приміщеннях. Факторами стресу, для перепелів, можуть бути потужні звуки, які вповільнюють ріст птиці та знижують її продуктивність.
За період досліду у птахів ми спостерігали симптоматику специфічну для захворювань обміну речовин та статевої системи.
Додаткове введення в раціон перепелів породи «Естонські» мінеральних речовин із сировини різного походження: ракушняка, черепашки мідії чорноморської, піщаної черепашки справляє на організм птиці легкий стимулюючий вплив.
Відзначається підвищення продуктивності та збереження перепелів. Збереження птиці за дослідний період зафіксовано найвищим у дослідних групах птиці порівняно з групою контролю: у контрольній групі – 82,5%, 2 дослідній групі – 95%, у 3 та 4 дослідних групах збереження становило 92,5%.
Підвищення продуктивності відзначається у всіх дослідних групах порівняно з групою контролю: у 2 дослідній групі – 144,02%, у 3 дослідній групі – 132,84%, а 4 дослідній групі – 134,11%.
При використанні мінеральних речовин у дослідних групах відзначається підвищення середньої маси яєць, збільшення їх розмірів і зміна абсолютної маси складових частин яйця.

Біографії авторів

В. Крикун

Одеський державний аграрний університет

Ж. Коренєва

Одеський державний аграрний університет

К. Родіонова

Одеський державний аграрний університет

І. Бондаренко

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Кретов, А. А., and Исмаил Аль Альнаби Дурхам. Яєчна продуктивність японських перепелів при використанні пробіотичних препаратів. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Сер.: Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва. 190. 2013. С.125-132.

Кретов О. А., Сидоренко О.Г.. Наукове обґрунтування технології фазового годування японських перепелів під час вирощування на м'ясо. Збірник наукових праць Вінницького національного аграрного університету. Серія: сільськогосподарські науки. № 1-2. 2014. С.39-44.

Кучер В. А. Продуктивність, морфологічні показники та хімічний склад яєць перепелів при застосуванні лікопінової біомаси гриба Blakeslea trispora." Наукові доповіді НУБіП . № 5. 2011. С. 27.

Овчарська Н. А. Продуктивність і морфофункціональний стан органів перепелів за впливу пробіотичного препарату в умовах фермерського господарства «Миколаєво-Петрівське» село Веселе, Синельніківського району, Дніпропетровської області. 2021.

Панікар І. І., Гарагуля Г.І. Перепелівництво: критерії благополуччя ферм та використання продукції для харчування і в біопромисловості. Ветеринарна медицина України. № 8. 2005. С.17-18.

Парафило Л. Продуктивність перепелів різних порід в умовах НДВ перепелиної ферми ІПО МНАУ." 2022.

Побережець Ю. М. Якість яєць, продуктивність та біохімічні показники крові перепелів за згодовування пробіотика." Аграрна наука та харчові технології: зб. наук. пр. ВНАУ.-2019. 104. С. 45-53.

Слободянюк Н. Вплив умов годівлі на якість яєць перепелів. Тваринництво України. № 9. 2013. С. 33-36.

Трач В. Ефективність удосконалення технології інкубації яєць перепелів." Аграрний вісник Причорномор'я. 99. 2021.

Чудак Р. А., aРазанова О.П. Продуктивність перепілок-несучок за використання в годівлі кормових добавок на основі підмору бджіл. Матеріали міжнародної науково-практичної конференції: Современные тенденции в науке и образовании. Ольштин. 2014. С. 49-51.

Швець С. С., Прокопенко Н.П. Перепелівництво в світі і в України. ББК. 32. С 191-192.

Шуляк С. В. Вплив нанорозмірного срібла на морфологічні і біохімічні показники крові перепелів." Ветеринарна біотехнологія. № 23. 2013. С.525-529.

Poberezhets J., Gutyj, B., Yaremchuk, O., Chudak, R., Farionik, T., Razanova, O. and Skoromna, O. 2022. Effectiveness of mineral supplementing productivity and hematological parameters of meat quails. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences. 24, 105 (May 2022), 23-29. https://nvlvet.com.ua/index.php/journal/article/view/4307

DOI:https://doi.org/10.32718/nvlvet10504.

Kletikova L.V., Mannova M.S., Yakimenko N.N., Malinovskaya E.E. Effect of Feed Additive on the Mineral Composition of Quail Blood (2022) Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences 10(1):117-123. https://www.researchgate.net/publication/359003202_Effect_of_Feed_Additive_on_the_Mineral_Composition_of_Quail_Blood

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10

Як цитувати

Крикун, В., Коренєва, Ж., Родіонова, К., & Бондаренко, І. (2024). ВПЛИВ МІНЕРАЛЬНИХ РЕЧОВИН НА ПРОДУТИВНІСТЬ ПЕРЕПЕЛІВ. Аграрний вісник Причорномор’я, (111), 78-86. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.15