АНАЛІЗ ПРОЦЕСУ ПРОЦЕССУ ЛУЩЕННЯ ЗЕРНА

Автор(и)

  • І. Дударев
  • С. Уминський
  • І. Москалюк
  • Н. Маслич

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.27

Ключові слова:

зерно, оболонки, тертя, руйнування, лущення.

Анотація

Зернові є важливим джерелом енергії і містять майже всі речовини, необхідні для нормального функціонування організму людини, тварин і птиці. Анатомічна будова зерна має зовнішню оболонку, яка може бути видалена з поверхні без руйнування крохмального ядра в багатьох технологічних процесах. Одним із способів підвищення якості кінцевого продукту є активна обробка поверхні зерна пшениці для видалення оболонок при її підготовки до помелу. Для цього використовують лущильні машини різних конструкцій, щитобивальні машини та машини з фрикційними ротаційними ножами. Зерно обробляється під впливом імпульсів удару і тертя в робочій зоні машини, з різними абразивними властивостями поверхні зерна, до зерна прикладаються зовнішні сили тертя з боків бітера, які виникають при переміщенні шарів по поверхні бітера. Зерно використовується для виробництва крохмалю, меляси і спирту, а продукти переробки зерна включають борошно, макаронні вироби, крупи, хліб і комбікорми.
Злаки, характерізуються тім, що вони є основним джерелом легкозасвоюваних вуглеводів, головного енергетичного компонента їжі. Хліб виготовлений з пшеничного борошна вагою 500 г, та який виготовлено з борошна вищого ґатунку, забезпечує близько 64% добової потреби в незамінних кислотах. Якість кінцевої продукції суттєво залежить від процесів підготовки та переробки зерна. Однією з основних машин для цього використовують лущильні машини. Транспортний рух зерна в машині визначає час перебування зерна в робочій зоні, що досягається розміщенням бичів різної форми під кутом до осі ротора, обладнанням робочої зони перегонами, розміщенням вальця під кутом до горизонтальної площини і зміною швидкості обертання. Основними недоліками таких машин є низька ефективність процесу лущення та нерівномірність обробки поверхні окремих зерен у зрізаному стані.

Біографії авторів

І. Дударев

Одеський державний аграрний університет

С. Уминський

Одеський державний аграрний університет

І. Москалюк

Одеський державний аграрний університет

Н. Маслич

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Dudarev I., Agrarian Bulletin of the Black Sea Region. Vol. 80. 2016 Processing and friction properties of grain Odesa State Agrarian University p. 137-144.

Dudarev I.I. Grain moisture / Dudarev I.I. // Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast. Collection of scientific works. Technical sciences. - Odesa: 2014 Vol. 74. - Р. 129-132.

Dudarev I.I. Hulling of moistened grain / I.I. Dudarev. // Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast. Collection of scientific works. Technical sciences. - Odesa: 2015 Vol. 78. - P. 141-14

І. Dudarev, S. Umynskyi. Evaluation of the performance of a friction blade machine for post-harvest processing of grain of cereal crops. Abstracts of the reports of the 1st International scientific and practical conference of the NPP and young scientists "Actual aspects of the development of science and education". Odesa 2021. April 13-14. P.31

I.I. Dudarev, S. M. Uminsky Expansion of technological capabilities of diagnostics of finishing thread grinding operations, International eurasian agriculture and natural sciences congress ISBN978-605-69010-2-7 October 30-31, 2020 P.514-521.

T. Czaja, A. Sobota, R. Szostak, Quantification of Ash and Moisture in Wheat Flour by Raman Spectroscopy. Foods, 9(3), 2020: 280. https://doi.org/10.3390/foods9030280

Alexey Yakimov, Isak Karabegovic, Sergey Uminsky, Viktor Strelbitskyi, Julia Shichireva. Stability of the Quality Parameters for the Surface Layer of Parts During Circular Grinding Operations.. 2-nd Grabchenko’s International Conference on Advanced Manufacturing Processes Interpartner-2020. Lecture Notes in Mechanical Engineering. Springer, Cham. P. 464 – 476. SCOPUS Print ISBN: 978-3-030-68013-8 , Electronic ISBN: 978-3-030680145, https://www.springer.com/gp/book/9783030680138

Fang Q., Hanna MA, Haque E., Spillman CK Neural network modeling of energy requirements for wheat size reduction, Transaction of the ASAE 2000; 43 (4) 947-952.

Voicu G., Cаsаndroiu T., C., Tudosie EM, Voicu P. Experimental study of the physical characteristics of products obtained from grinding wheat, Current tasks in agricultural technology 2010; Opatija, Croatian, 399-410.

Larshin, V., Babiychuk, O., Lysyi, O., Uminsky, S. Discontinuous Generating Gear Grinding Optimization. Lecture Notes in Mechanical Engineering, 2022, pp. 263–272. V. Ivanov et al. (Eds.): DSMIE 2022, LNME, pp. 263–272, 2022. https://doi.org/10.1007/978-3-031-06025-0_26 https://www.scopus.com/authid/detail.uri?authorId=57217107788

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Як цитувати

Dudarev, I., Uminsky, S., Moskalyuk, I., & Maslych, N. (2024). АНАЛІЗ ПРОЦЕСУ ПРОЦЕССУ ЛУЩЕННЯ ЗЕРНА. Аграрний вісник Причорномор’я, (110), 169-172. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.27