ВІДТВОРЮВАЛЬНА ЗДАТНІСТЬ КОЗЕМАТОК ЗААНЕНСЬКОЇ ТА АЛЬПІЙСЬКОЇ ПОРОДИ ПРИ СХРЕЩУВАННІ З ЦАПАМИ КОРСИКАНСЬКОЇ ПОРОДИ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.25Ключові слова:
кізочки, цапики, помісь, покоління, одинці, двійні, вихід козенят.Анотація
Збільшення поголів'я кіз, підвищення їх продуктивності та обсягів виробництва продукції базується на вирішенні низки технічних, технологічних, організаційних та економічних питань. Сучасні проблеми розведення та розвитку кіз потребують поглибленого вивчення існуючих порід, породних груп та потенціалу вдосконалення і виведення нових типів продуктивних м'ясо-молочних ранньостиглих порід кіз, здатних більш ефективно використовувати кормові ресурси для виробництва м'яса та хутра, а також конкурувати з іншими інтенсивними галузями тваринництва. Ці питання включають, насамперед, оцінку відтворювальних і продуктивних якостей кіз, визначення ступеня впливу генетичних факторів на розвиток продуктивних ознак, вивчення закономірностей успадкування ознак та їх взаємозв'язків, дослідження селекційних випробувань тварин з метою поліпшення бажаних ознак при чистопородному розведенні та схрещуванні.
Протягом багатьох років в Україні розводили кіз для виробництва вовни. Внаслідок фінансово-економічної кризи виник розрив між ціною на продукцію козівництва (переважно м'ясо) та ресурсами, необхідними для її виробництва, а поголів'я кіз скоротилося приблизно у 8,3 рази.
Підвищення конкурентоспроможності галузі козівництва в сучасних умовах зумовлене її м'ясною продуктивністю. Спеціалізація на виробництві м'яса молодняку кіз потребує порід з високою м'ясною продуктивністю. Цій вимозі повною мірою відповідають м'ясо-молочні та м'ясні породи з такими важливими біологічними характеристиками, як скоростиглість, плодючість, інтенсивний ріст і розвиток, конверсія на більш економічні кормові продукти та можливість використання тварин у господарських цілях на ранній стадії.
В даній статті проведено дослідження: як впливає порода цапа на відтворювальну здатність козематок зааненської та альпійської порід.
Посилання
Китаєва А.П. Проблеми сучасного розвитку вівчарства. Тваринництво України. 2016. №2. С. 2-4.
Мазуренко О.В. Інноваційно-технологічний розвиток тваринництва як умова продовольчої безпеки. Економіка АПК. 2015. № 9. С. 89-94.
Слюсаренко І.С. Ріст і розвиток ягнят цигайської породи одержаних від батьків різних порід. Науково інформ. вісник Херсонського ДАУ. 2017. Вип.9. С. 58-61.
Тимофійшин І. І. Відгодівельні якості та м’ясна продуктивність помісних м'ясо-вовнових баранців. Зб. наук. пр.. Подільського агро-біотехн. у-ту. Серія «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». 2010. Вип. 18. С. 205-207.
B Skapetas and V Bampidis. Goat production in the World: presen situation and trends Livest Res Rural Dev. (2016) 28:200
Laouadi M, Tennah S, Kafidi N, Antoine-Moussiaux N and Moula N 2018 A basic characterization of small-holders’ goat production systems in Laghouat area Algeria Pastoralism: Research Policy and Practice 8 pp 24
Begait Goat Production Systems and Breeding Practices in Western Tigray, North Ethiopia Hagos Abraham1,2, Solomon Gizaw3, Mengistu Urge2
Assen, E. and Aklilu H. (2012) Sheep and Goat Production and Utilization in Different Agro Ecological Zones in Tigray, Ethiopia. Livestock Research for Rural Development, 24.
Ahmed, S., Kefelegne, K. and Kefena, E. (2015) Breeding Objective, Selection Criteria and Breeding Practice of Indigenous Goats in Western Ethiopia: Implications for Sustainable Genetic Improvemt. Greener Journal of Agricultural Sciences, 5, 167- 176.
Otieno, O.G., Junga, J.O., Badamana, M.S. and Amimo, J.O. (2015) Indigenous Knowledge Used in Breeding and Management of Capra hircus Populations in Kajiado and Makueni Counties, Kenya. Open Journal of Genetics, 5, 111-135. https://doi.org/10.4236/ojgen.2015.53009
Byaruhanga, C., Oluka, J. and Olinga, S. (2015) Socio-Economic Aspects of Goat Production in a Rural Agro-Pastoral System of Uganda. Universal Journal of Agricultural Research, 3, 203-210.
Obinna Leo OOnu Samson Ejike Use of Improved Production Technologies Among Goat Farmers in Abia State Nigeria
Susan A.M., David R.S., and Travis R.W (2020) Sustainable sheep and goat production through strategic nutritional management and advanced technologies. Sustainability, Challenges and Innovations. Journal of Bussiness Management and Economics, 3(2), 1–6. Pp231-246
PULINA, G.M., MILAN, J., LAVIN M.P. and oth. (2018). Invited review: current production trends, farm structures and economics of the sheep and goat sectors. Journal of dairy sciences 101 (8), 6715-6729 - Avaliable at: http://doi.org/10.3168/jds.2017-14015
MORALES, F.R., CASTEL GENIS, H.M., MENA GUERRERO, Y. (2019). Current status, challenges and the way forward for dairy goat production in Europe. Asian-Australian journal of animal sciences 32(8), 1256-1262.
Environment, Health and Economy Recent Advancement in Goat Nutrition acob Matovu and Ahmet Alçiçek July 2021
Manousidis T, Kyriazopoulos AP, Parissi ZM, Abraham EM, Korakis G, Abas Z. Grazing behavior, forage selection and diet composition of goats in a Mediterranean woody rangeland. Small Ruminant Research. 2016;145:142 153.
Iussig G, Lonati M, Probo M, Hodge S, Iussig G, Lonati M, et al. Plant species selection by goats foraging on montane semi-natural grasslands and Grazable forestlands in the Italian Alps plant species selection by goats foraging on montane semi-natural grasslands and grazable forestlands in the Italian Alps. Italian Journal of Animal Science. 2016;14(3):3907.
Goetsch AL. Recent advances in the feeding and nutrition of dairy goats. Asian-Aust J Anim Sci. 2019;32(8):1296-1305.
Kitaeva A., Mamedova V, Dtzaltychna O., Slyusarenko I, Novichkova A. / Productivity of the Tsigai sheep breed under different feeding regimens./ Kitaeva A., Mamedova V, Dtzaltychna O., Slyusarenko I, Novichkova A OnlineJ.Anim. Feed Res., 13(6): 451-459. DOI: https://dx.doi.org/10.51227/ojafr.2023.62