УДОСКОНАЛЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМІВ ДЛЯ ПЕРЕПЕЛІВ ВІКОМ 6 ТИЖНІВ І СТАРШІ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.115.15Ключові слова:
перепілки, корми, кормові суміші, комбікорми, трав’яне борошно.Анотація
Трав’яне борошно: штучно висушений та розмелений на частини до 3 мм корм із трав’яних рослин. Штучно висушений зелений корм заготовляють із молодих рослин бобових, злаків, а також бобово-злакових травосумішок та використовують для згодовування тваринам у чистому вигляді або у складі кормових сумішей.
Сучасна технологія приготування трав’яного борошна включає в себе послідовність виконання наступних процесів: скошування трав, пров’ялювання до 35-40 % вологості, підбір валків з одночасним подрібненням зеленої маси на частки розміром 10-30 мм, транспортування, подача по транспортеру в барабан сушарки, висушування потоком гарячого повітря, подрібнення висушеної маси, охолодження, зберігання насипом або в гранулах, тарування.
У годівлі перепілок трав’яне борошно використовується як протеїновий корм, а також джерело надходження барвникових речовин, які впливають на інтенсивність забарвлення жовтка, надають жовтого забарвлення тушці, яка користується популярністю в споживача. До складу комбікормів для перепілок, починаючи з 5-тижневого віку, можна додавати трав’яне борошно із злакових трав, конюшини, люцерни, в кількості до 10 % за масою сухої речовини.
За результатами аналізу технологічного процесу виробництва комбікормів для дорослих перепелів проведено його удосконалення шляхом включення до складу кормової суміші трав’яного борошна, в кількості 5 % за масою або 50 кг на 1 тонну виготовленого корму.
Компоненти в складі кормової суміші розподілені в такому співвідношенні: дерть пшенична – 28 %, дерть ячмінна (без плівок) – 10, дерть кукурудзяна – 20, макуха соєва високопротеїнова - 25, трав’яне борошно – 5, білково-вітамінна добавка для дорослих перепелів – 5 , борошно вапнякове – 5 і соняшникова олія 2 %. За поживністю та фізичною формою рекомендована кормова суміш відповідає віковій групі та природі даного виду тварин, характеризується високою конверсією в яєчну продуктивність перепілок.
З метою підвищення поживності, забезпечення інтенсивного, рівномірного забарвлення жовтка яєць, запропоновано використовувати в складі комбікормів для перепелів трав’яне борошно, що відповідає вимогам державного стандарту на корми трав’яні штучно висушені.
Посилання
Babenko S., Tytarova O. Sino z liutserny: perevahy ta nedoliky. Tvarynnytstvo Veterynariia. 2019. № 12. P. 52-54.
Biolohiia produktyvnosti silskohospodarskykh tvaryn: navch. posib. / R. L. Susol ta in. Odesa:/ Bondarenko M. O., 2019. 280 p.
DSTU 4120:2002. Kombikormy povnoratsionni dlia silskohospodarskoi ptytsi. Tekhnichni umovy. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2002. 38 р.
DSTU 4685:2006. Kormy traviani shtuchno vysusheni. Tekhnichni umovy. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2008. 14 р.
Laboratorni metody doslidzhen u biolohii, tvarynnytstvi ta veterynarnii medytsyni : dovidnyk / za red. V. V. Vlizla. Lviv: SPOLOM, 2012. 764 p.
Metodolohiia ta orhanizatsiia naukovykh doslidzhen u tvarynnytstvi: navchalnyi posibnyk/ O. I. Soboliev, Nedashkivskyi V. M., R. A. Petryshak ta in.; za zah. red. O. I. Sobolieva. Bila Tserkva. 2022. S. 256 p.
Milimonka Andreas. Shcho mozhe liutserna i yak zabezpechyty uspikh vyroshchuvannia na nastupni roky. Agroexpert. 2020. № 6 (143). P. 100-101.
Normy hodivli, ratsiony i pozhyvnist kormiv dlia riznykh vydiv s.-h. tvaryn: dovidnyk / H. V. Provatorov, V. I. Ladyka, L.V. Bondarchuk ta in. Sumy.: TOV«VTD «Un-ka knyha», 2007. 488 p.
Poriadok provedennia naukovymy ustanovamy doslidiv, eksperymentiv na tvarynakh : Nakaz Ministerstva osvity i nauky, molodi ta sportu Ukrainy vid 1 bereznia 2012 r. № 249 [Elektronnyiresurs]. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0416-12#Text (data zvernennia 22.05.2025).
Pro zakhyst tvaryn vid zhorstokoho povodzhennia : Zakon Ukrainy vid 21 liutoho 2006 r. № 3447-IV // Vidomosti Verkhovnoi Rady Ukrainy, 2006. № 27. 230 s. [Elektronnyi resurs]. URL : https://www.president.gov.ua/documents/3447-iv-3976 (data zvernennia 22.05.2025).
Rekomendatsii z normuvannia hodivli silskohospodarskoi ptytsi / Yu. O. Riabokon ta in. Instytut tvarynnytstva UAAN. Birky, 2005. 101 р.
Riznychuk I., Bezaltychna O., Harbar A. (2022). Osoblyvosti proteinovoho zhyvlennia perepeliv. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 2022. Vypusk 104. Р. 88-93.
Riznychuk I., Harbar A. (2025). Vplyv kontsentratsii lizynu ta spivvidnoshennia metioninu i treoninu v skladi kormiv ratsionu na produktyvni yakosti perepeliv u vitsi 1-4 tyzhniv. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 2025. № 114. Р.128-139.
Riznychuk I., Harbar A. (2022). Obgruntuvannia norm hodivli perepeliv za vmistom lizynu, metioninu ta treoninu. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 2022. Vypusk 105. Р. 77-84.
Riznychuk I., Harbar A. (2023). Osoblyvosti vyznachennia rivnia hodivli riznykh vyrobnychykh hrup perepeliv za spivvidnoshenniam syroho proteinu i lizynu do obminnoi enerhii. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 2023. Vypusk 107. Р. 138-142.
Riznychuk I., Harbar A. (2022). Potreba perepeliv u aminokyslotakh. Aktualni aspekty rozvytku nauky i osvity : zbirnyk materialiv II Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii NPP ta molodykh naukovtsiv, m. Odesa, 08-09 hrudnia 2022 r. Odesa : ODAU, 2022. Р. 256-259.
Standartyzatsiia u tvarynnytstvi / I.I. Ibatullin ta in. Kyiv: Vydavn. «Lira-K», 2019. 548 р.
Standart orhanizatsii Ukrainy. SOU 01.24-37-537:2006 Vyrobnytstvo miasa perepeliv. Tekhnolohichnyi protses. Osnovni parametry [Chynnyi vid 2007-01-01]. Kyiv : Minahropolityky Ukrainy, 2006. 19 p.
Susol R. L., Stulnyk I. I. Tekhnolohii vyrobnytstva yalovychyny cherez pryzmu kontseptsii staloho rozvytku ta blahopoluchchia khudoby. Osvita i nauka v umovakh vyklykiv i zahroz. Vnesok molodykh vchenykh v stalyi rozvytok: materialy mizhnar. nauk.-prakt. konf. NPP ta molodykh naukovtsiv, m. Kyiv, 21-22 lystopada 2024 r., Kyiv : NUBiP, 2024. P. 312-313.
Tekhnolohiia vyrobnytstva ta pererobky produktsii tvarynnytstva: pidruchnyk dlia aspirantiv / V. I. Ladyka, L. M. Khmelnychyi, M. H. Povod ta in.; za zah. red. V. I. Ladyky, L. M. Khmelnychoho. Odesa: Oldi+, 2023. 244 p.
Tekhnolohiia produktsii molochnoho i miasnoho skotarstva, svynarstva ta ptakhivnytstva/ S. L. Voitenko, V. S. Tenditnyk, V. P. Berdnyk ta in.; za zah. red. S. L. Voitenko, V. S. Tenditnyka. Poltava: Dyvosvit, 2013. P. 94-140.
Yasko V., Petrenko S., Kirovych N., Sidashova, S. (2021). Innovatsiini pryrodni biostymuliatory u vyrobnytstvi kuriachykh yaiets bez antybiotykiv. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria. 2021. Vyp. 98. P. 122-128. https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.98.20
Yasko V., Kirovych N., Naidich O. (2024). Miasna produktyvnist kurchat-broileriv zalezhno vid rezhymiv inkubatsii. Ahrarnyi visnyk Prychornomoria, 2024. Vyp. 111. P. 121-127. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.22
Effect of different energy, protein levels and their interaction on productive performance, egg quality, digestibility coefficient of laying Japanese quails. (2024). E. A. Ashour, M. Kamal, H. A.A. Altaie, A.A. Swelum, G. M. Suliman, G.Tellez-Isaias, .M. E. Abd El-Hack. Poultry Science. 103 (1): 103170. https://doi.org/10.1016/j.psj.2023.103170
Effect of phytogenic feed additives on egg quality and production potentialities of quails. (2025). G. Kour, N. Khan, R.K. Sharma, V. Mahajan, S.A. Khandi, A. Aït-Kaddour, A. E.-D. A. Bekhit, Z. F. Bhat. Emerging Animal Species. 13: 100057 https://doi.org/10.1016/j.eas.2025.100057
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.