ПІДГОТОВКА ЗЕРНОВОЇ ФРАКЦІЇ ДО ПРОЦЕСІВ ВИРОБНИЦТВА КОМБІКОРМІВ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2025.114.11Ключові слова:
комбікорм, зернівка, плівка, сили, лущення.Анотація
Підготовка зернових компонентів з метою подальшого виготовлення комбікормів, є актуальною задачею для виробництв, що забезпечують кормами тваринницький сектор АПК. Компоненти зернових кормів цє важливе джерело енергії, вони містять практично всі речовини, необхідні для нормального функціонування організму людини, тварин і птиці.
Анатомія та складова зернових має плівку оболонки, яку в багатьох технологічних процесах необхідно видалити з поверхні, не руйнуючи при цьому ядро зернівки.
Доцільність і необхідність видалення квіткових, плодових і насіннєвих оболонок із зернових культур для виробництва комбікормів, круп та інших продуктів, визначається вимогами до отримання продукту, що відповідає сучасним стандартам якості продукції.
Теоретичною та методологічною основою досліджень є діалектичний метод пізнання фізичних явищ, системний підхід, базові основи проведення технологічних операцій, наукові розробки вітчизняних та закордонних вчених з питань підготовки сировини для виготовлення якісної кінцевої продукції
Для реалізації поставлених завдань використовувались: монографічний метод – при опрацюванні джерел наукової спеціальної літератури, ДСТУ та інші нормативно-правові документи відносно проведення технологічних операцій з підготовки зернової сировини в умовах переробних виробництв АПК, а саме процесу очищення ядра зерна від поверхневих оболонок; абстрактно -логічний метод – при аналізі наукових думок та обґрунтуванні концепцій удосконалення проведення технологічного процесу обробки зерна; системний підхід – при вивченні базових технологічних передумов для виконання процесів переробки зернової сировини.
Визначення граничного силового навантаження зерна, яке забезпечує ефективне відділення оболонок в процесі лущення при мінімальному руйнуванні ендосперму і подрібненні, а також врахування міцності зерна та його структурних складових.
Отримано необхідний підхід для визначення транспортуючої здатності робочого ротора при використанні фрикційної машини, надані геометричні та кінематичні параметри роторно-лопатевої машини для забезпечення ефективної її роботи.
Посилання
Khomyk N.I., Oleksiuk V.P., Tsyon O.P. (2016). Mechanization of processing and storage of agricultural products. Ternopil: FOP Palyanytsya V.A. 288 p. . [in Ukrainian].
Bernyk P.S.(2004). Mechanical processes and equipment for processing and food production. Lviv: Lviv Polytechnic, 336 p. [in Ukrainian].
Lisovenko O.T. (2010).Technological equipment for bakery and pasta production. Kyiv: Naukova Dumka. 181 p. [in Ukrainian].
Gursky P.V.(2021). Installation, repair, adjustment of food production equipment. Kharkiv: KhDATOKH. 230 p. [in Ukrainian].
Dudarev I. (2016). Processing and frictional properties of grain. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, Issue 80,Р. 137–144. [in Ukrainian].
Dudarev I.I. (2014) Grain moisture. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, Issue 74, Р. 129–132. [in Ukrainian].
Dudarev I.I. (2015). Hulling of moistened grain. Agrarian Bulletin of the Black Sea Region, Issue 78, Р.141–149. [in Ukrainian].
Dudarev І., S. Uminsky S. (2021). Evaluation of the productivity of a friction blade machine for post-harvest processing of cereal grains. Abstracts of the reports of the 1st International Scientific and Practical Conference of NPP and Young Scientists "Current aspects of the development of science and education". Odesa. 2021. April 13-14. Odesa.ODAU. P.10-13. [in Ukrainian].
Dudarev I.I., Uminskyi S.M., Moskalyuk I.V. (2022). Justification of the operational parameters of the disc feed chopper. Odesa. "TES", 140 p. [in Ukrainian].
Reichert R. D., Oomah B.D., Youngs C.G.(2004).Factors affecting the efficiency of abrasive peeling of legume grains were investigated using a new intermediate batch peeler. J Food Sci. Vol. 49:Р. 267–273. doi: 10.1111/j.1365-2621.1984.tb13723.x [in Italy].
Czaja T., Sobota А., Szostak R. (2020). Quantification of Ash and Moisture in Wheat Flour by Raman Spectroscopy. Foods, Vol. 9(3), Р. 280-289. https://doi.org/10.3390/foods9030280. [in Italy].
Zapletnikov I.M. Operation and maintenance of technological equipment of food production. Kyiv: Center for Educational Literature, 2022, 344 p.
Myronchuk V.G. (2017). Repair and operation of equipment of food production: Kyiv: NUHT, 118 p. [in Ukrainian].
Macrae, R., Robinson K., Sadler M.(2020) Encyclopaedia of Food Science, Food Technology, and Nutrition. Academic Press: New York, 234 p. [in USA].
Myronchuk V.G., Lyulka D.M. (2017). Installation and technical service of equipment. Kyiv: NUHT, 162 p. [in Ukrainian].
Bryndzia Z. F., Dzhula I. O.(2010). System of technologies in crop production. Ternopil: Consulting Center. 188 p. [in Ukrainian].
Mankivskyi A.Ya. (2002). Technology of storage and processing of agricultural products. Nizhyn: VKP Aspect. 211 р. [in Ukrainian].
Lyubych V., Novikov V., Polyanetska I., Usyk S. (2019). Improvement of the process of hydrothermal treatment of wheat grain in the production of cereals. European Journal of Enterprise Technologies . Vol. 3/11 Issue (99) . Р. 40-51. [in Ukrainian].
##submission.downloads##
Опубліковано
Як цитувати
Номер
Розділ
Ліцензія

Ця робота ліцензується відповідно до Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.