ВИВЧЕННЯ ВПЛИВУ МОДИФІКОВАНИХ ЦИТОТОКСИНІВ ПРЕПАРАТУ «ГЕПРИМ ДЛЯ КУР» НА МОРФОЛОГІЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ ПЕЧІНКИ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.113.04Ключові слова:
жирова дистрофія, гепатоз, «Геприм для курей», гістологічне дослідження, морфологічний стан печінки, жирові відкладення, кури-несучки, клітинна реакція, кровоносні судини, метаболізм печінки.Анотація
У статті представлені результати дослідження впливу препарату «Геприм для курей» на морфологічний стан печінки курей-несучок. При гістологічному дослідженні було виявлено відкладення жиру в тканинах печінки як у контрольній, так і в дослідній групах. Однак у групі, яка отримувала «Геприм для курей», спостерігалася менша інтенсивність жирової дистрофії. Це підтверджується значним зниженням кількості жирових крапель у тканинах печінки дослідних курей порівняно з контрольною групою. У контрольних птахів також відзначалася більш виражена клітинна реакція та пошкодження кровоносних судин. Результати дослідження свідчать про позитивний вплив препарату на зменшення жирової інфільтрації та покращення функціонального стану печінки курей.
Посилання
Paliy, A.P., Mashkey, A.M., Sumakova, N.V., Paliy, A.P (2018). Distribution of poultry ectoparasites in industrial farms, farms, and private plots with different rearing technologies. Biosystems Diversity, 26(2), Р. 153-159. doi: 10.15421/011824.
Mesquita, M.A., Araújo, I.C.S., Café, M.B., Arnhold, E., Mascarenhas, A.G., Carvalho, F.B., Stringhini, J.H., Leandro, N.S.M., Gonzales, E (2021). Results of hatching and rearing broiler chickens in different incubation systems. Poultry Science, 100 (1), Р. 94-102. doi: 10.1016/j.psj.2020.09.028.
Orobchenko, O., Koreneva, Y., Paliy, A., Rodionova, K., Korenev, M., Kravchenko, N., Pavlichenko, O., Tkachuk, S., Nechyporenko, O., Nazarenko, S (2022). Bromine in chicken eggs, feed, and water from different regions of Ukraine. Potravinarstvo Slovak Journal of Food Sciences, 16, Р. 42-54. doi: 10.5219/1710.
Rehman, Z., Meng, C., Umar, S., Mahrose, K., Ding, C., & Munir, M (2017). Mast cells and innate immunity: Master troupes of the avian immune system. World’s Poultry Science Journal, 73(3), Р. 621-632. doi: 10.1017/S0043933917000526.
Disetlhe, A.R.P., Marume, U., Mlambo, V., Hugo, A(2019). Effects of dietary humic acid and enzymes on meat quality and fatty acid profiles of broiler chickens fed canola-based diets. Australasian Journal of Animal Sciences (AJAS), 2019, 32(5), Р. 711-720. doi: 10.5713/ajas.18.0408.