ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ХЛОРОФІЛІВ У ПЛОДАХ CAPSICUM ANNUUM L. РІЗНОЇ СТИГЛОСТІ

Автор(и)

  • Ю. Бойко Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.15

Ключові слова:

Capsicum annum L, хлорофіл

Анотація

Хімічний склад плодів Capsicum annum L. динамічна змінюється протягом процесу дозрівання. На останніх стадіях дозрівання відбувається зменшення кількості хлорофілів та збільшення кількості каротиноїдів. Метою роботи було дослідження вмісту хлорофілів на різних стадіях зрілості плодів перцю. Вміст хлорофілів визначали у сухій плодовій м’якоті спектрофотометричним методом. Було встановлено, що найбільша кількість хлорофілів міститься у плодах перцю на зеленої стадії стиглості (2560-3438 мкг/г). З втратою зеленого кольору плодами, вміст хлорофілів прогресивно падає. Хлорофіли починають зникати на оранжевій стадії стиглості та повністю біодеградують на червоній стадії стиглості.

Посилання

Tundis, R., Loizzo, M. R., Menichini, F., Bonesi, M., Conforti, F., Statti, G., ... & Menichini, F. (2011). Comparative study on the chemical composition, antioxidant properties and hypoglycaemic activities of two Capsicum annuum L. cultivars (Acuminatum small and Cerasiferum). Plant foods for human nutrition, 66(3), 261 https://doi.org/10.1007/s11130-011-0248-y

Wesolowska, A., Jadczak, D., & Grzeszczuk, M. (2011). Chemical composition of the pepper fruit extracts of hot cultivars Capsicum annuum L. Acta Sci Pol Hortorum Cultus, 10(1), 171-184

Lee, Y., Howard, L. R., & Villalon, B. (1995). Flavonoids and antioxidant activity of fresh pepper (Capsicum annuum) cultivars. Journal of Food Science, 60(3), 473-476 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1995.tb09806.x

López-Hernández, J., Oruña-Concha, M. J., Simal-Lozano, J., Vázquez-Blanco, M. E., & González-Castro, M. J. (1996). Chemical composition of Padrón peppers (Capsicum annuum L.) grown in Galicia (NW Spain). Food Chemistry, 57(4), 557-559 https://doi.org/10.1016/S0308-8146(96)00191-4

Iorizzi, M., Lanzotti, V., De Marino, S., Zollo, F., Blanco-Molina, M., Macho, A., & Munoz, E. (2001). New glycosides from Capsicum annuum L. var. acuminatum. Isolation, structure determination, and biological activity. Journal of agricultural and food chemistry, 49(4), 2022-2029 https://doi.org/10.1021/jf0013454

Olatunji, T. L., & Afolayan, A. J. (2020). Comparison of nutritional, antioxidant vitamins and capsaicin contents in Capsicum annuum and C. frutescens. International Journal of Vegetable Science, 26(2), 190-207 https://doi.org/10.1080/19315260.2019.1629519

Hornero‐Méndez, D., & Mínguez‐Mosquera, M. I. (2002). Chlorophyll disappearance and chlorophyllase activity during ripening of Capsicum annuum L fruits. Journal of the Science of Food and Agriculture, 82(13), 1564-1570 https://doi.org/10.1002/jsfa.1231

Aliu, S. A., Rusinovci, I., Fetahu, S., Kaçiu, S., & Zeka, D. (2017). Assessment of morphological variability and chemical composition of some local pepper (Capsicum annuum L.) populations on the area of Kosovo. Acta agriculturae Slovenica, 109(2), 205-213 http://dx.doi.org/10.14720/aas.2017.109.2.05

Roca, M., & Mínguez-Mosquera, M. I. (2006). Chlorophyll catabolism pathway in fruits of Capsicum annuum (L.): stay-green versus red fruits. Journal of agricultural and food chemistry, 54(11), 4035-4040 https://doi.org/10.1021/jf060213t

Vicentini, F., Hörtensteiner, S., Schellenberg, M., Thomas, H., & Matile, P. (1995). Chlorophyll breakdown in senescent leaves identification of the biochemical lesion in a stay‐green genotype of Festuca pratensis Huds. New Phytologist, 129(2), 247-252 https://doi.org/10.1111/j.1469-8137.1995.tb04294.x

Minguez-Mosquera, M. I., & Hornero-Mendez, D. (1994). Formation and transformation of pigments during the fruit ripening of Capsicum annuum cv. Bola and Agridulce. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 42(1), 38-44 https://doi.org/10.1021/jf00037a005

Weisenfelder, A. E., Huffman, V. L., VILLALON, B., & Burns, E. E. (1978). Quality and processing attributes of selected jalapeno pepper cultivars. Journal of Food Science, 43(3), 885-887 https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1978.tb02447.x

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-10-24

Як цитувати

Бойко, Ю. (2021). ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ХЛОРОФІЛІВ У ПЛОДАХ CAPSICUM ANNUUM L. РІЗНОЇ СТИГЛОСТІ. Аграрний вісник Причорномор’я, (100). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.15