ДИНАМІКА МОРФОЛОГІЧНИХ ТА БІОХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ КРОВІ КОРІВ ХВОРИХ МАСТИТОМ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ФАГОВОГО ПРЕПАРАТУ «ФАГОМАСТ»
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.09Ключові слова:
Мастит, показники крові, «Фагомаст», терапевтична ефективністьАнотація
В статті наведено результати дослідження впливу бактеріофагового препарату «Фагомаст» на показники крові здорових корів та хворих на субклінічний мастит. Встановлено, що введення препарату «Фагомаст» здоровим коровам не впливає на морфологічні та біохімічні показники крові, та не спричинює видимих клініко-патологічних змін. Після лікування маститу корів «Фагомастом» відмічається відновлення показників крові до фізіологічних значень практично аналогічно, як у корів, яких лікували антибіотиками.
Посилання
Sharun, K., Dhama, K., Tiwari, R., Gugjoo, M.B., Yatoo, M.I., Patel, S.K., Pathak, M., Karthik, K., Khurana, S., Singh, R., Puvvala, B., Amarpal, Singh, R., Singh, K., & Chaicumpa, W. (2021). Advances in therapeutic and managemental approaches of bovine mastitis: a comprehensive review. The Veterinary Quarterly, 41, 107–136. https://doi.org/10.1080/01652176.2021.1882713
Horiuk, Y., Kukhtyn, M., Kernychnyi, S., Laiter-Moskaliuk, S., Prosyanyi, S., & Boltyk, N. (2021). Sensitivity of Staphylococcus aureus cultures of different biological origin to commercial bacteriophages and phages of Staphylococcus aureus var. bovis. Veterinary World, 14(6), 1588–1593.
Chakraborty, S., Dhama, K., Tiwari, R., Iqbal Yatoo, M., Khurana, S. K., Khandia, R., & Chaicumpa, W. (2019). Technological interventions and advances in the diagnosis of intramammary infections in animals with emphasis on bovine population ‒ a review. Veterinary Quarterly, 39(1), 76–94. https://doi.org/10.1080/01652176.2019.1642546
Linder, M., Paduch, J.H., Grieger, A.S., Mansion-de Vries, E., Knorr, N., Zinke, C., & Krömker, V. (2013). Heilungsraten chronischer subklinischer Staphylococcus aureus-Mastitiden nach antibiotischer Therapie bei laktierenden Milchkühen. Cure rates of chronic subclinical Staphylococcus aureus mastitis in lactating dairy cows after antibiotic therapy. Berliner und Münchener Tierärztliche Wochenschrift, 6, 291–296. https://doi.org/10.2376/0005-9366-126-10
Qayyum, A., Khan, J. A., Hussain, R., Ahmad, T. I., Zahoor, I., Ahmad, M., & Mubeen, M. (2018). Correlations of blood serum and milk biochemical profiles with subclinical mastitis in Cholistani cattle. Pakistan Journal of Agricultural Sciences, 55(4) 959–964. https://doi.org/10.21162/PAKJAS/18.6682
Davidov, I., Radinović, M., Erdeljan, M., Cincović, M. R., Stančić, I., & Belić, B. (2013). Relations between blood Zinc concentrations and udder health in dairy cows. Revue Méd. Vét, 164(4), 183–190.
Hamadani, H., Khan, A. A., Banday, M. T., Ashraf, I., Handoo, N., Bashir, A., & Hamadani, A. (2013). Bovine mastitis-A disease of serious concern for dairy farmers. Int. J. Livest. Res, 3(1), 42–55.
Åkerstedt, M., Forsbäck, L., Larsen, T., & Svennersten-Sjaunja, K. (2011). Natural variation in biomarkers indicating mastitis in healthy cows. Journal of Dairy Research, 78(1), 88–96.
Horiuk, Y., Kukhtyn, M., Kovalenko, V., & Mizyk, V. (2021). Toxicological evaluation of the drug "Fagomast" for the treatment of mastitis in cows. Veterinary Science, Technologies of Animal Husbandry and Nature Management, (7), 29–34. https://doi.org/10.31890/vttp.2021.07.04
Horiuk, Y. V., Kukhtyn, M. D., Stravskyy, Y. S., Klymnyuk, S. I., Vergeles, K. M., & Horiuk, V. V. (2019). Influence of staphylococcal Phage SAvB14 on biofilms, formed by Staphylococcus aureus variant bovis. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 10(3). 314–318. https://doi.org/10.15421/021948
Kakasis, A., & Panitsa, G. (2019). Bacteriophage therapy as an alternative treatment for human infections. A comprehensive review. International journal of antimicrobial agents, 53(1), 16–21. https://doi.org/10.1016/j.ijantimicag.2018.09.004
Nilsson, A. S. (2019). Pharmacological limitations of phage therapy. Upsala journal of medical sciences, 124(4), 218–227. https://doi.org/10.1080/03009734.2019.1688433
Bertoni, G., Trevisi, E. R. M. I. N. I. O., Han, X., & Bionaz, M. (2008). Effects of inflammatory conditions on liver activity in puerperium period and consequences for performance in dairy cows. Journal of dairy science, 91(9), 3300–3310. https://doi.org/10.3168/jds.2008-0995
Chorfi, Y., Lanevschi, A., Dupras, R., Girard, V., & Tremblay, A. (2007). Serum biochemical parameters and embryo production during superovulatory treatment in dairy cattle. Research in veterinary science, 83(3), 318–321. https://doi.org/10.1016/j.rvsc.2007.01.010
Piccinini, R., Binda, E., Belotti, M., Casirani, G., & Zecconi, A. (2004). The evaluation of non-specific immune status of heifers in field conditions during the periparturient period. Veterinary Research, 35(5), 539–550. https://doi.org/10.1051/vetres:2004030
Gain, S., Mukherjee, J., Chatterjee, S., Batabyal, S., & Guha, C. (2015). Alteration in the activity of blood and milk leukocytes together with the serum enzyme profile during sub-clinical mastitis in cross-bred cows. Indian Journal of Animal Science, 85, 856–860.
Sarvesha, K., Satyanarayana, M. L., Narayanaswamy, H. D., Rao, S., Yathiraj, S., Isloor, S., & Kamal, H. (2016). Effect of subclinical and clinical mastitis on haematobiochemical profile and milk leukocyte count in indigenous cows. Journal of Cell and Tissue Research, 16(3), 5829–5834.
Babaei, H., Mansouri-Najand, L., Molaei, M. M., Kheradmand, A., & Sharifan, M. (2007). Assessment of lactate dehydrogenase, alkaline phosphatase and aspartate aminotransferase activities in cow’s milk as an indicator of subclinical mastitis. Veterinary research communications, 31(4), 419–425. https://doi.org/10.1007/s11259-007-3539-x
Jassim, H. Y., & Abdul-Wadood, I. (2019). Efficacy of reliable milk and blood biomarkers for diagnosing clinical and subclinical bovine mastitis. Adv. Anim. Vet. Sci, 7(10), 898–903. http://dx.doi.org/10.17582/journal.aavs/2019/7.10.898.903
Hussain, R., Gaiani, C., & Scher, J. (2012). From high milk protein powders to the rehydrated dispersions in variable ionic environments: A review. Journal of food engineering, 113(3), 486–503. https://doi.org/10.1016/j.jfoodeng.2012.06.011