DEVELOPMENT OF MEASURES TO ENSURE THE IСHTYOPATHOLOGICAL WELL-BEING OF AQUACULTURE OBJECTS AND FARMS

Authors

  • O. Naidich Одеський державний аграрний університет
  • M. Chemich Одеський державний аграрний університет
  • G. Skrypka Одеський державний екологічний університет
  • М.Y. Nadkrenychna Одеський державний екологічний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2019.95.12

Keywords:

aquaculture, fish farming, fish, diseases of hydrobionts

Abstract

Veterinary specialists together with fish farmers (ichthyopathologists) should draw up a plan of preventive and epizootic measures for farms, which should be approved by the department of veterinary services. Fish farmers specialists should exercise control over pathogens in aquaculture farms, access the degree of their harm to cultivated aquatic animals; clearly compile a list of pathogens for which it is necessary to carry out epizootic monitoring of fish farms, having accessed the degree of their harm to farmed aquatic organisms and the environment, indicating the exposure routes, the time of sampling to identify the pathogen. Examine the epizootic situation in neighboring regions, wherefrom the planting material for commercial aquaculture is imported. Monitor fish farming enterprises taking into account the peculiarities of existing technologies and biology of the cultivated species of hydrobionts, as well as taking into account the risk of certain diseases.

References

1. Вдовенко Н.М., Сокол Л.М. Роль рибного господарства у продовольчому забезпеченні населення України // Економіка АПК, 2017. № 10.
2. Диагностика заразных болезней рыб / А.М. Скогорева, О.А. Манжурина, Б.В. Ромашов: учебное пособие. – Воронеж: ФГБОУ ВО ВГАУ, 2016. 108 с.
3. Кто остановит государственный рэкет в рыбоводстве? URL: https://agronews.ua/node/112634/. (дата звернення: 20.11.2019).
4. Дубровык-Рохова А., Золотые пруды. Газета: №87, (2019) URL: http://day.kyiv.ua/ru/article/ekonomika/zolotye-prudy. (дата звернення: 15.11.2019).
5. Ассоциация рыболовов Украины бьет тревогу: украинцы начали потреблять очень мало рыбы и рыбного продукта URL: http://ruporzt.com.ua/interestingness/96743-associaciya-rybolovov-ukrainy-bet-trevogu-ukraincy-nachali-potreblyat-ochen-malo-ryby-i-rybnogo-produkta.html. (дата звернення: 05.12.2019).
6. Тихий ужас. В Украине снова рыба «подсунула» ботулизм https://aif.ua/health/tihiy_uzhas_v_ukraine_snova_ryba_podsunula_botulizm. (дата звернення: 25.11.2019).

Published

2020-02-24

How to Cite

Naidich, O., Chemich, M., Skrypka, G., & Nadkrenychna М. (2020). DEVELOPMENT OF MEASURES TO ENSURE THE IСHTYOPATHOLOGICAL WELL-BEING OF AQUACULTURE OBJECTS AND FARMS. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (95), 68-72. https://doi.org/10.37000/abbsl.2019.95.12