FEATURES OF DETERMINING THE LEVEL OF FEEDING OF DIFFERENT PRODUCTION GROUPS OF QUAIL ACCORDING TO THE RATIO OF CRUDE PROTEIN AND LYSINE TO EXCHANGEABLE ENERGY

Authors

  • I. Riznychuk Odesa State Agrarian University
  • A. Harbar Odesa State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.20

Keywords:

quails, compound feed, exchangeable energy, crude protein

Abstract

Metabolism in the body of birds depends on the level of feeding or the degree of providing animals with energy and nutrients.

In poultry farming, the level of feeding is determined by the ratio of crude protein and lysine to exchangeable energy.

The purpose of the study was to determine the level of feeding of different production groups of quails based on the ratio of crude protein and lysine to exchangeable energy.

It was established that the ratio of crude protein to exchangeable energy in compound feed for young quails aged 1-4 weeks is 22.3 g/MJ, for young quails aged 5-6 (7) weeks – 14.8, for young quails aged 6 weeks and older – 17.2, for young quails when reared for meat at the age of 1-3 weeks – 22.3 and for young quails reared for meat at the age of 4-6 (7) weeks – 15.8 g/MJ.

The ratio of lysine to exchangeable energy in compound feed for young quails aged 1-4 weeks is 1.11 g/MJ, for young quails aged 5-6 (7) weeks – 0.74, for quails aged 6 weeks and older – 0.86, for young quails reared for meat at the age of 1-3 weeks - 1.11 and for young quails reared for meat at the age of 4-6 (7) weeks - 0.82 g/MJ.

References

Різничук І., Безалтична О., Гарбар А. Особливості протеїнового живлення перепелів. Аграрний вісник Причорномор’я. 2022. Випуск 104. С. 88-93.

Різничук І., Гарбар А. Обґрунтування норм годівлі перепелів за вмістом лізину, метіоніну та треоніну. Аграрний вісник Причорномор’я. 2022. Випуск 105. С. 77-84.

Різничук І., Гарбар А. Обґрунтування норм годівлі перепелів за вмістом лізину, метіоніну та треоніну. «Сучасні підходи гарантування безпечності та якості продуктів тваринництва». Збірник матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції НПП та молодих науковців. ОДАУ, 2022. С 79-81.

Різничук І., Гарбар А. Потреба перепелів у амінокислотах. «Актуальні аспекти розвитку науки і освіти». Збірник матеріалів ІІ Міжнародної науково-практичної конференції НПП та молодих науковців. ОДАУ, 2022. С. 256-259.

Рекомендації з нормування годівлі сільськогосподарської птиці / Ю. О. Рябоконь та ін. Інститут тваринництва УААН. Бірки, 2005. 101 с.

Стандартизація у тваринництві / І. І. Ібатуллін та ін. К.: Видавництво Ліра-К, 2019. 548 с.

Edi DN, Andri F. Effect of Dietary with Different Energy and Protein Levels on Laying Quails Performance, Jurnal llmu Ternak dan Veteriner, 28 (1). P. 69-75.

Published

2023-08-14

How to Cite

Різничук I., & Гарбар A. (2023). FEATURES OF DETERMINING THE LEVEL OF FEEDING OF DIFFERENT PRODUCTION GROUPS OF QUAIL ACCORDING TO THE RATIO OF CRUDE PROTEIN AND LYSINE TO EXCHANGEABLE ENERGY. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (107). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.20