DETERMINATION OF RESIDUAL AMOUNTS OF ANTIBACTERIAL SUBSTANCES IN HONEY OF DOMESTIC AND FOREIGN PRODUCERS

Authors

  • Н. Skrypka Odesa State Agrarian University
  • О. Naidich Odesa State Agrarian University
  • О. Timchenko Одеська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.106.11

Keywords:

antibacterial indicators, honey, domestic operators and imported

Abstract

The content of antibacterial substances in natural honey of various domestic market operators and honey that entered the trade network as an import (producers: China, Japan, Australia) was studied. It was established that all samples of domestic honey from different manufacturers correspond to DSTU 4497:2005 in terms of the content of residual amounts of streptomycin and tetracycline. The content of streptomycin was not detected in imported honey. The content of tetracycline is present in two samples of honey from a Chinese producer, which does not meet the requirements of DSTU 4497:2005 for the safety indicators of natural honey.

References

Баглей О. В. Оцінка екологічного стану територій за допомогою продуктів бджільництва: зб. наук. праць SWorld. 2013. Т. 50. №. 4. С. 16-19.

Берник І.М., Фаріонік Т.В., Новгородська Н.В. Ветеринарно-санітарна експертиза продуктів тваринного і рослинного походження: навч. посіб. Вінниця. Видавничий центр ВНАУ, 2020. 232 с.

Вивчення показників якості меду бджолиного. Чушенко В.М., Ярних Т.Г., Юр’єва Г.Б., Герасимова І.В. URL: https://dspace.nuph.edu.ua/bitstream/123456789/22247/1/9cd1ec35-b005-47ec-a4d4-9aa249353bda%20-%2013.pdf (дата звернення 11.11.21)

ДСТУ 4497:2005. Мед натуральний. Технічні умови. [Чинний від 2005-12-28]. Вид. офіц. Київ, 2007. 21 с. (Інформація та документація).

Корбич Н.М. Мед – натуральність та фальсифікація. Науково-інформаційний вісник: зб. інформаційних повідомлень, статтей, доповідей і тез науково-практичних конференцій викладачів, аспірантів, магістрів, студентів. Херсон. 2020. Вип. 13. С. 473-476.

Кравчук, О. Мед і його якість. Norwegian Journal of Development of the International Science: наук. журн. 2021. №55-2. С. 3-7.

Куник О.М., Сарібєкова Д.Г., Чміленко Ю.В. Антибіотики у продуктах бджільництва. Науково-практичні розробки молодих учених в хімічній, харчовій та парфумернокосметичній галузях промисловості: зб. матер. доп. учасн. V Всеукраїнської науково-практична конференції молодих учених і студентів. Херсон. 2018. С. 51-54.

Методичні рекомендації щодо визначення залишкової кількості антибіотиків тетрацикліновоі групи в меді мікробіологічним методом. [О.С. Семенчук, В.О. Загребельний, Ю.М. Новожицька, К.С. Мягка, та ін.]. НМРДВФССУ протокол № 4 від 21.12.2011. Київ. ДНДІЛДВСЕ, 2013. 16с.

Методичні рекомендації щодо визначення залишкової кількості стрептоміцину в меді мікробіологічним методом [О.С. Семенчук, В.О. Загребельний, Ю.М. Новожицька, К.С. Мягка, та ін.]. НМРДВФССУ протокол № 4 від 21.12.2011. Київ. ДНДІЛДВСЕ, 2013. 16с.

Про затвердження Вимог до меду. Наказ від 19.06.2019 № 330. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0725-19#Text (дата звернення 25.11.21)

Санитарно-гигиеническая оценка меда по показателям качества и безопасности /Лясота В.П. и др. Актуальные проблемы интенсивного развития животноводства: сб.док. уч. конф. Белорусская государственная орденов октябрьской революции и трудового красного знамени сельскохозяйственная академия (22-24 мая 2019 г., г. Горки). Ч.2. С. 179-185.

Сторінки історії бортництва, як промислу бджільництва / Харчук Л., Боднарчук Г., Міщенко О., Романенко Л. Сучасне бджільництво проблеми – досвід – нові технології: зб. мат. наук.-практ. конф. з міжнародною участю. ННЦ «Інститут бджільництва імені П.І. Прокоповича». Київ: 2021. С. 52-54.

Хіцька О. А. Аналіз відповідності показників якості вітчизняного меду міжнародним вимогам. Аграрна освіта та наука: досягнення, роль, фактори росту: Сучасний розвиток ветеринарної медицини та технологій тваринництва: зб. матеріалів доп. учасн. Міжнар. наук.-практ. конф. (БНАУ, 27-28 вересня 2018 р.). Біла Церква. 2018. С.36–38.

Якубчак О.М., Коновалова А.В. Аналіз законодавчої бази, що регулює безпечність і якість меду. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія: Ветеринарна медицина, якість і безпека продукції тваринництва: наук. журн. 2014. Вип. 201(1). С. 162- 169.

Якубчак О.М., Коновалова А.В. Вимоги до безпеки та якості меду. Ветеринарна медицина України: наук.-практ. журн. 2014. 12 (226). С. 14-20.

Ференчук В.І. Звідки беруться антибіотики у меді? Пасіка: наук.-виробн. журн. 2016. № 3. С. 3.

Determination of antibiotic residues in honey in relation to different potential sources and relevance for food inspection / Bonerba E. et al. Food Chemistry. 2021. Vol. 334. 127575. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2020.127575

Correlation study of honey regarding their physicochemical properties and sugars and cyclitols content / Ratiu, Ileana Andreea, et al. Molecules. 2020, 25(1), 34. https://doi.org/10.3390/molecules25010034

Skrypka, H. A., et al. Monitoring of compliance of quality and safety of sunflower honey with the requirements of the national standard. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences 23.103. 2021. Р. 162-167.

Published

2023-05-09

How to Cite

Скрипка, Г., Найдіч, О., & Тімченко, О. (2023). DETERMINATION OF RESIDUAL AMOUNTS OF ANTIBACTERIAL SUBSTANCES IN HONEY OF DOMESTIC AND FOREIGN PRODUCERS. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (106). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.106.11