AETIOLOGICAL COMPONENTS AND PREVENTION OF GASTROINTESTINAL DISEASES OF BROILER CHICKENS IN POULTRY FARMS

Authors

  • R. Dubin Odesa State Agrarian University
  • О. Ivleva VOLODYMYR DAHL EAST UKRAINIAN NATIONAL UNIVERSITY

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.106.07

Keywords:

broiler chickens, probiotics, diseases of the gastrointestinal tract of broilers

Abstract

The article provides data on the detection of violations of veterinary and sanitary requirements for maintenance and feeding, which contributed to the introduction, multiple passage and increased virulence of pathogenic and conditionally pathogenic microflora, the development of protozoa, helminthiasis, and mycotoxicosis. In the etiological component of gastrointestinal diseases of broiler chickens from poultry farms of the Cherkasy region of different forms of ownership, the causative agents of bacterial diseases prevailed - 52% of the cases of gastrointestinal pathology, 11% - caused by protozoa, 6% - helminthiasis, 8% of cases were caused by mycotoxins of mushrooms in feed The rest of the cases - 23% - consisted of non-infectious pathologies. Application for feeding of high-quality safe combined feeds TM "Feed&Life" (Ukraine), aerosol treatment of premises in the presence of poultry using a cold fog generator with a solution of probiotics AKTIN (FORSAGRO, Lithuania), introduction of a mixture of sorbents "FeedSorb ™ Forte plus M" into the feed ("Feed&Life », Ukraine) and drinking the probiotic AKTIN (FORSAGRO, Lithuania) provide a 45% reduction in the incidence of gastrointestinal diseases, an increase in survival rates by 5.01%, live weight by 6.22%, and average daily gain by 4.03% , absolute growth over the experimental period by 6.18%.

References

1. Dyak O.T. The state and direction of development of enterprises of the poultry industry Scientific Messenger LNUVMBT named after S.Z. Gzhytskyj. 2016. Vol. 18, 2(69). P. 58–61.

Прокопишин О. С. Підвищення економічної ефективності підприємств птахівництва Українськии журнал прикладної економіки. 2019. Т. 4. № 3. С. 8–16.

Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2023/sg/sg_rik/sg_u/tvar_u.html (дата звернення 21.02.2023).

Фотіна Т.І., Касяненко О.І., Фотіна Г.А., Дворська Ю.Є. Епізоотологічне та епідеміологічні значення харчових бактеріальних патогенів Наук.-техн. бюлетень Інституту біології тварин і ДНДКІ вет. препаратів та кормових добавок. 2014. Ч.15. 2-3. С. 141–148.

Івко І. І. Перспективи ресурсозбереження у птахівництві України Птахівництво. 2003. Ч. 2. С. 407–412.

Копитець Н. Г. Ринок м'яса птиці Мясной бизнес. 2008. Ч. 4. С. 100–107.

Петров Ю. Є. Підсумки роботи галузі птахівництва України у 2007 році Сучасне птахівництво. 2008. Ч. 1. С. 2–4.

Головко А.Н., Ушкалов В.А., Скрыпник В.Г., Стегний Б.Т. Микробиологические и вирусологические методы исследования в ветеринарной медицине. Справочное пособие. Х. НТМТ, 2007.

Настанова з бактеріологічної діагностики сальмонельозів тварин, затвердженою Головним державним інспектором ветеринарної медицини України від 08.05.2002 N 15-14/134

ДСТУ 4769:2007 "Бактеріологічне дослідження патологічного матеріалу від тварин. Методи виявлення сальмонел" [Чинний від 2009-01-01] Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2009. 31 с.

ДСТУ ISO 6579:2006 "Мікробіологія харчових продуктів і кормів для тварин. Методика виявлення Salmonella spp." [Чинний від 2006-10-01] Вид. офіц. Київ : Держспоживстандарт України, 2009. 31 с.

«Настанова з лабораторної діагностики ешеріхіозу (колібактеріозу) тварин», затверджена Головним управлінням ветеринарної медицини з державною ветеринарною інспекцією Міністерства сільського господарства і продовольства України 22.02.96р. РІ.ДНДІЛДВСЕ 5.4-02-04.ІД

Методичні вказівки «Визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів» URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0167282-07

Галат В.Ф., Березовський А.В., Прус М.П., Сорока Н.М. Паразитологія та інвазійні хвороби тварин. Практикум: Навч. посібник К.: Вища освіта, 2004. 238 с.: іл.

Настанова по застосуванню препарату культури Colpoda steinii сухої для еколого-токсикологічних досліджень об’єктів зовнішнього середовища, продуктів тваринництва та птахівництва. Одеса, 2005. 25 с.

Настанова по застосуванню культури Соlpoda steinii (колпода) сухої для еколого-токсикологічних досліджень об’єктів зовнішнього середовища, тварин та птиці. Затверджена Державним департаментом ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 11.03.2002 р.

Published

2023-05-09

How to Cite

Дубін, Р., & Івлева, О. (2023). AETIOLOGICAL COMPONENTS AND PREVENTION OF GASTROINTESTINAL DISEASES OF BROILER CHICKENS IN POULTRY FARMS. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (106). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.106.07