BASIC REQUIREMENTS FOR THE PRODUCTION OF ORGANIC FEED

Authors

  • I. Riznychuk Odesa State Agrarian University
  • O. Kyshlaly Odesa State Agrarian University
  • K. Mazhylovska Odesa State Agrarian University
  • Ye. Hurko Odesa State Agrarian University
  • A. Harbar Odesa State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.102.16

Keywords:

organic production, organic feeds, feed materials, feed additives, feed mixtures, organic raw materials, ingredients

Abstract

It is noted that the production of organic feed is the main technological process of organic production of livestock products.

The production of organic feed should be applied on the basis of good manufacturing practice, based on the principles of the system of hazard analysis and control at critical points (HACCP).

Feed production is carried out from organic raw materials; feed materials used in organic production cannot be treated with synthetic solvents; it is necessary to minimize the use of feed additives and auxiliaries, the use of mainly biological, mechanical and physical methods of production; the content in the feed of not more than one ingredient of agricultural origin produced during the transition period; keeping records and documenting all technological processes for feed production; take the necessary measures to ensure the identification and traceability of each batch of feed and to prevent mixing or substitution of inorganic feed materials.

At present, work is underway to develop a system of standardized organic feeding of animals of different species and groups of industrial purposes, in compliance with detailed rules of organic animal husbandry.

References

Державний логотип для органічної продукції № 67 від 22.02.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» № 2740 від 03.07.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

Закон України «Про безпечність та гігієну кормів» № 2639-VIII від 06.08.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

ПЕРЕЛІК речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях № 1073 від 09.06.2020 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

ПОРЯДОК (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції № 970 від 23.10.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

ПОРЯДОК сертифікації органічного виробництва та / або обігу органічної продукції № 1032 від 21.10.2020 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

Різничук І., Гурко Є., Кишлали О., Мажиловська К. Основні передумови і вимоги щодо переходу господарств України на виробництво органічних кормів та годівлю сільськогосподарських тварин. Аграрний вісник Причорномор’я. 2021. Випуск 99. С. 104-110.

Різничук І., Кишлали О., Мажиловська К., Гурко Є. Основи нормованої органічної годівлі тварин. Аграрний вісник Причорномор’я. 2021. Випуск 101. С. 48-58.

Published

2022-06-18

How to Cite

Різничук, І., Кишлали, О., Мажиловська, К., Гурко, Є., & Гарбар, А. (2022). BASIC REQUIREMENTS FOR THE PRODUCTION OF ORGANIC FEED. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (102-103). https://doi.org/10.37000/abbsl.2022.102.16