ОСНОВИ НОРМОВАНОЇ ОРГАНІЧНОЇ ГОДІВЛІ ТВАРИН

Автор(и)

  • І. Різничук Одеський державний аграрний університет
  • О. Кишлали Одеський державний аграрний університет
  • К. Мажиловська Одеський державний аграрний університет
  • Є. Гурко Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.9

Ключові слова:

органічні корми, органічна годівля тварин, органічне виробництво, органічне тваринництво, норма годівлі, корми, раціон, тип годівлі, кормові добавки

Анотація

Зазначається, що одним із напрямків сучасного сільського господарства є розвиток органічного виробництва продукції тваринництва, її популяризація та наукове забезпечення.

Визначальним етапом у технологічному процесі органічного виробництва продукції тваринництва є виробництво органічних кормів та нормована органічна годівля тварин.

До елементів організації нормованої органічної годівлі відносять встановлення норм годівлі, вибір методу нормування поживних речовин, розробка раціонів годівлі, їх структура, тип годівлі, підготовку корму до згодовування, кратність і спосіб годівлі, спосіб і послідовність роздавання кормів.

Повноцінності нормованої органічної годівлі тварин досягають: шляхом підбору кормів у раціоні з урахуванням їх різнобічної поживності, використанням кормових матеріалів мінерального походження, поживних кормових добавок (вітаміни, мікроелементи) та інших біологічно активних речовин, приготуванням повнораціонних кормових сумішей. При цьому важлива роль відводиться застосуванню технологічних способів підготовки кормів до згодовування, таких як подрібнення, плющення, очищення зерна від плівок, екструдування та виготовлення гранул, використання переважно біологічних, механічних та фізичних методів виробництва.

На даний період проводиться робота щодо розроблення системи нормованої органічної годівлі тварин різних видів та груп виробничого призначення, з дотриманням детальних правил органічного тваринництва.

Посилання

Годівля сільськогосподарських тварин / І. І. Ібатулін та ін. Вінниця: «Нова Книга», 2007. 616 с.

Державний логотип для органічної продукції № 67 від 22.02.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

Дурст Л., Віттман М. Годівля сільськогосподарських тварин. К.: Фенікс, 2006. 384 с.

Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» № 2740 від 03.07.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

Закон України «Про безпечність та гігієну кормів» № 2639-VIII від 06.08.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

ПОРЯДОК (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції № 970 від 23.10.2019 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

ПОРЯДОК сертифікації органічного виробництва та / або обігу органічної продукції № 1032 від 21.10.2020 р. [Електронний ресурс]: Режим доступу: https://zakon.rada.gov.ua/.

Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин / І. І. Ібатулін та ін. Житомир: ПП «Рута», 2015. 432 с.

Різничук І., Гурко Є., Кишлали О., Мажиловська К. Основні передумови і вимоги щодо переходу господарств України на виробництво органічних кормів та годівлю сільськогосподарських тварин. Аграрний вісник Причорномор’я. 2021. Випуск 99. С. 104-110.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-20

Як цитувати

Різничук, І., Кишлали, О., Мажиловська, К., & Гурко, Є. (2021). ОСНОВИ НОРМОВАНОЇ ОРГАНІЧНОЇ ГОДІВЛІ ТВАРИН. Аграрний вісник Причорномор’я, (101). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.101.9