SEASONAL CHANGES IN MILK PRODUCTIVITY AND CHEMICAL COMPOSITION OF THE MILK OF UKRAINIAN BLACK-AND-WHITE DAIRY COWS WITH DIFFERENT KAPPA-CASEIN (CSN3) GENOTYPES

Authors

  • I. Polieva Institute of Animal Science of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
  • I. Korh Institute of Animal Science of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine
  • H. Borzova Institute of Animal Science of the National Academy of Agrarian Sciences of Ukraine

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.22

Keywords:

cows, season of the year, milk productivity, chemical composition, mass fraction of fat, mass fraction of protein, genotype, kappa-casein (CSN3)

Abstract

The article presents the results of studies of seasonal changes in milk productivity and chemical composition of the milk of Ukrainian black-and-white dairy cows with different kappa-casein (CSN3) genotypes. In general, in the spring, the level of milk yield of animals with AA genotype exceeded individuals with AB genotype by 141.4 kg or 6.4 % (p<0.05), in summer – by 57.7 kg or 5.1 % and in autumn – by 12,2 kg or 1.3 %, while in winter they were inferior to the latters – by 6.9 kg or 0.4 %. In turn, the increase in the difference between less productive (BB genotype) animals in favor of the former occurred at a higher level of realization of productive potential: in the winter – by 159.8 kg or 9.3 %, in the spring – by 164.9 kg or 7.6 % (p<0.05), in the summer – by 55.1 kg or 4.9 %, in the autumn – by 43.1 kg or 4.8 %. Despite the lag behind milk yields, the largest mass fractions of fat in all seasons of the year were characteristic of the cow’s milk with the BB genotype, except for winter, which was characterized by a lower level. This was the case for both animals of the AA and AB genotypes. Spring milk was characterized by the smallest (0.19 and 0.09 %) amplitude of seasonal fluctuations in the quantitative content of the mass fraction of fat. Then in the summer it gradually recovered by 0.30 % (p<0.05) and 0.05 %, respectively, later in the fall it acquired the most significant values, increasing by 0.36 % (p<0.05) and 0.14 %, respectively. At the same time, the differences on this basis between the experimental groups in the winter were minimal and were at the level of 0.05 and 0.04 %, respectively. The parameters of evaluation of cows with BB genotype on the content of mass fraction of protein affected the increase in their values relative to representatives with AA and AB genotypes. In particular, their increase relative to the last two genotypes in the winter season was 0.40 and 0.30 %, respectively – in the spring – by 0.38 % (p<0.01) and 0.32 % (p<0.05), in the summer – by 0.41 (p<0.05) and 0.33 % and in the autumn – by 0.50 (p<0.001) and 0.40 % (p<0.05).

References

Bhat Z. F., Bhat H. (2011). Milk and Dairy Products as Functional Foods: A Review. International Journal of Dairy Science. Vol. 6. pp. 1–12. doi: 10.3923/ijds.2011.1.12.

Зазнобина Т. В., Ефимова Л. В., Иванова О. В. Физико-химические свойства молока коров красно-пёстрой породы. Аграрная наука Евро-Северо-Востока. 2018. Т. 66, № 5. С. 110–114. doi: 10.30766/2072-9081.2018.66.5.110–114

Heck J. M. L., Valenberg van H. J. F., Dijkstra J., Hooijdonk van A. C. M. (2009). Seasonal variation in the Dutch bovine raw milk composition. Journal of Dairy Science. 92 (10). рр. 4745–4755. doi: 10.3168/jds.2009-2146

Петров Е. Б., Тараторкин В. М. Основные технологические параметры современной технологии производства молока на животноводческих комплексах (фермах). Москва : ФГУНУ Росинформагротех, 2007. 176 с.

Коровин А. В., Карамаева А. С., Белоусов А. М. Влияние сезона года на естественную резистентность коров молочных пород. Известия Оренбургского Государственного Аграрного Университета. Оренбург, 2013. № 1 (39). С. 99–102.

Мартынова Е. Н., Бычкова В. А., Ачкасова Е. В. Влияние сезона отела на технологические свойства молока коров-первотелок черно-пестрой породы. Зоотехния. 2011. № 2. С.20–22.

Мартынова Е. Н., Абашева И. Ф., Ачкасова Е. В. Влияние сезона года на молочную продуктивность и содержание соматических клеток в молоке коров черно-пестрой породы. Научные аспекты повышения племенных и продуктивных качеств сельскохозяйственных животных : материалы Всеросс. науч.-практ. конф., посвящ. 90-летию канд. с.-х. наук, доцента кафедры частного животноводства А. П. Степашкина. Ижевск, 25 окт. 2012 г. Ижевск, 2012. С. 78–82.

Мартынова Е. Н., Ачкасова Е. В., Дултаева И. Ф. Влияние сезона года на молочную продуктивность, химический состав и технологические свойства молока коров черно-пестрой породы. Ученые записки Казанской Государственной академии ветеринарной медицины им. Н. Э. Баумана. Казань, 2014. № 3. С. 215–219.

Горбатова К. К. Биохимия молока и молочных продуктов: учеб. пособ. 3-е изд., перераб. и доп. Санкт-Петербург : ГИОРД, 2004. 320 с.

Горбатова К. К., Гунькова П. И. Биохимия молока и молочных продуктов : учебник ; 4-е изд. Санкт-Петербург : ГИОРД, 2010. 336 с

Кузьменко Л. М., Тендітник В. С., Мухомор М. Ю. Вплив сезонного фактору на склад і властивості молока корів. Вклад вчених у розвиток галузі тваринництва : матеріали міжнар. наук.-практ. інтернет-конф. (м. Полтава, 13-14 лист. 2014 р.). Полтава, 2014. С. 92–95.

Бурлака В. А., Борщенко В. В., Кривий М. М. Біологія продуктивності сільськогосподарських тварин: курс лекцій. Житомир : ЖДУ ім. І. Франка, 2012. 191 с.

Рубан Ю. Д., Рубан С. Ю. Скотарство і технологія виробництва молока та яловичини : підручник / Харків : Еспада, 2011. С. 284–317.

Abilleira E. Collomb M., Schlichtherle-Cerny H., Virto M., DeRenobales M., Barron, L. J. R. (2009). Winter/springchangesin fatty acid composition of farmhouse Idiazabal cheese due to different flock management systems. Journal of Agricultural and Food Chemistry. Vol. 57, № 11. рр. 4746–4753. doi; 10.1021/jf900460u

Published

2021-10-24

How to Cite

Полєва, І., Корх, І., & Борзова, Г. (2021). SEASONAL CHANGES IN MILK PRODUCTIVITY AND CHEMICAL COMPOSITION OF THE MILK OF UKRAINIAN BLACK-AND-WHITE DAIRY COWS WITH DIFFERENT KAPPA-CASEIN (CSN3) GENOTYPES. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (100). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.100.22