EFFICIENCY OF IMPROVING QUAIL EGG INCUBATION TECHNOLOGY

Authors

  • V. Trach STATE AGRARIAN AND ENGINEERING UNIVERSITY IN PODILIA

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.99.10

Keywords:

quail, vitamin E, hatchability, chemical treatment

Abstract

Additional introduction of vitamin E into the diet of uterine livestock at a dose of 20 g / t increased hatchability by 1.6%, and the yield of conditioned young animals up to 7 days of age was 2.1% higher than in the control group of birds that used standard feed. Treatment of hatching eggs with a solution of hydrochloric acid contributed to an increase in the number of hatched young by 1.3%, a solution of hydrogen peroxide - by 3.4%, and a solution of sodium hypochlorite - by 2.7%. Treatment of hatching eggs with a solution of hydrochloric acid with the additional introduction of vitamin E in the diet of the uterine population contributed to an increase in the number of hatched young by 5.2% in accordance with the control group. The use of sodium hypochlorite for chemical treatment of hatching eggs on the 14th day of incubation with the additional introduction of vitamin E in the diet of uterine livestock increases the hatching of chicks to 90.1%, which is 3.9% more than the control group of quails. Chemical treatment of hatching eggs on the 14th day of incubation with a solution of hydrogen peroxide with the additional introduction of vitamin E in the diet of the uterus helped to increase the hatching of chicks to 90.6%, which is 4.4% more than the control group.

References

Фісенко І. А. (2020). Маленька пташка–великий прибуток (перепелівництво)

Пигарева, М. Д. (1978). Разведение перепелов. М.: Россельхозиздат, 79.

Болтянський Б. В., Болтянська Л. О., Комар А. С. (2018). Розведення перепелів - родинний бізне. Тваринництво сьогодні. Вип.5. С. 7-43.

Сичов, М. (2010). Інкубаційні якості яєць перепелів за різних рівнів жирового живлення. Редакційна колегія, 122.

Акінфієва, І. (2012). Чи прибуткова перепілка. Аграрний тиждень. Україна (газ.), (1), 26-27.

Астраханцева, О., Бордунова, О., & Чех, О. (2018). Обумовлення корозійної активності "штучної кутикули" та її залишків на поверхнях устаткування інкубаторію у виробничих умовах. Біологія тварин, 20(4), 85-85.

Дяченко, Л. С., & Кравченко, І. В. (2010). Вплив обробки яєць селеном на виведення каченят.

Pavlichenko, E. V. (2016). Вплив абіотичних факторів на інкубаційні яйця і послідуючий розвиток та резистентність курчат. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Veterinary Sciences, 18(1), 124-131.

Sheldon, B. W., & Brake, J. T. (1990). U.S. Patent No. 4,932,359. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.

Freeman, B. M., & Vince, M. A. (1974). Development of the avian embryo: a behavioural and physiological study (Vol. 15). London: Chapman and Hall.

Latshaw, J. D., & Osman, M. (1975). Distribution of selenium in egg white and yolk after feeding natural and synthetic selenium compounds. Poultry Science, 54(4), 1244-1252.

Published

2021-05-28

How to Cite

Трач, В. (2021). EFFICIENCY OF IMPROVING QUAIL EGG INCUBATION TECHNOLOGY. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (99). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.99.10