BIOCHEMICAL COMPOSITION OF LAMB MEAT OBTAINED FROM PARENTS OF DIFFERENT ORIGINS

Authors

  • A. Kitaeva Odesa State Agrarian University
  • I. Slyusarenko Odesa State Agrarian University
  • V. Slyusarenko Odesa State Agrarian University

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.98.15

Keywords:

Meat, lamb, proteins, fats, amino acids,, fiber, dry matter, moisture

Abstract

The research was carried out on local lambs of the first generation, obtained from crossing queens of the Tsigai breed with sheep of the Gissar breed and the merino landscape of the breeds. Three samples of lamb meat at 3 months of age of each breed were taken for the study. The chemical composition and content of amino acids (oxyproline and tryptophan), tamineral composition of meat were determined in meat.

References

Бондаренко С.П. Содержание овец мясо-сальних пород / С.П. Бондаренко – Москва: «Сталкер», 2006. 173 с.

Ветеринарно-санітарна експертиза з основами технології і стандартизації продуктів тваринництва / [М.О. Якубчак, В.І. Хоменко, С.Д. Мельничук та ін.]; під ред. Якубчак М.О. – К.:ТОВ «БІОПРОМ», 2005. 600 с.

Вівчарство України / [В.М. Іовенко, П.І. Польська, Г.О. Антонець та ін.]; під. ред. Бурката В.П. – К.: АГРАРНА НАУКА, 2006. 614 с.

Довідник з вівчарства / [В.І. Вороненко, В.М. Іовенко, П.І. Польська та ін.]. – Нова Каховка :«ПИЕЛ», 2008. – 125 с.

Микроелементозы человека: этиология, класификация, органопатология / [А.П. Авцын, А.А.Жаворонков, М.А. Риш, Л.С. Строчкова]. – М.: Медицина, 1991. 496 с.

Мікроелементози сільськогосподарських тварин / [М.О. Судаков, В.І. Береза, І.Т. Погурський та ін.]; під ред. М.О. Судакова [2-е вид.]. – К.: «Урожай». 1991. 141 с

Плохинський Н.А. Руководство по биометрии для зоотехников / Н.А. Плохинський .- М : Колос, 1969. 256 с.

Технологія виробництва продукції тваринництва / [О.Т. Бусенко, В.Д. Столюк, О.Й. Могильнийта ін.]; за ред. О.Т. Бусенка. – К.: Вища освіта, 2005. 496 с.

Технологія м’яса та м’ясних продуктів / [ М.М. Клименко, Л.Г. Віннікова, І.Г. Береза та ін.]; заред. Клименка М.М. – К.: Вища освіта, 2006. 640 с.

Фізіолого-біохімічні основи живлення овець / [П.В. Стапай, І.А. Макар, В.В. Гавриляк та ін.]. –Львів: Інститут біології тварин УААН, 2007. 97 с.

IntroductiontoHumanNutrition / M. J.Gibney, S. A. Lanham-New, A. Cassidy, H. H. Vorster. – 2 – nded. – Oxsford: Wiley – Blackwell, A John Wiley & Sons, Ltd., Publicatio, 2009. 371 p.

Irfana Mariam. Distribution of Some Traceand Macromineralsin Beef, Muttonand Poultry [Електронний ресурс] INTERNATIONAL JOURNAL OF AGRICULTURE & BIOLOGY. – 2004. – Режим доступу до ресурсу:http://www.academia.edu/3540221.

Published

2021-01-04

How to Cite

Китаєва, А., Слюсаренко, І., & Слюсаренко, В. (2021). BIOCHEMICAL COMPOSITION OF LAMB MEAT OBTAINED FROM PARENTS OF DIFFERENT ORIGINS. Agrarian Bulletin of the Black Sea Littoral, (98). https://doi.org/10.37000/abbsl.2021.98.15