ВПЛИВ ГІБЕРЕЛІНУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ВИЗРІВАННЯ ЛОЗИ СТОЛОВИХ СОРТІВ ВИНОГРАДУ

Автор(и)

  • A. Shtirbu Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук України
  • N. Sivak Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук України

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.14

Ключові слова:

виноград, визрівання, врожайність, вуглеводи, гіберелін, продуктивність

Анотація

Досліджено вплив обробітку суцвіть екзогенним гібереліном на малопоширені столові сорти винограду з ознаками партенокарпії та стеноспермокарпії ягід. Встановлено, що застосування гібереліну у дозі 40 мг/л на 3-5 день після завершення фази цвітіння на сортах Флора, Талісман та Кишмиш лучистий збільшує врожайність насаджень на 48-61%. Підвищений рівень продуктивності кущів після обробітку суцвіть гібереліном не впливає негативно на визрівання лози, особливо на накопичення вуглеводів. Після завершення вегетаційного періоду в однорічних пагонах дослідних варіантів вміст розчинних цукрів збільшується, в порівнянні з контролем, на 0,5-1,2%, крохмалю – 0,6-2,2% у перерахунку на абсолютно суху масу.

Посилання

1. Winkler A. J., Cook J. A., Kliewer W. M., Lider L. A. General viticulture. / University of California Press. Berkeley, United States, 1975. 710 p.
2. Чайлахян М. Х., Саркисова М. М. Регуляторы роста у виноградной лозы и плодовых культур. Ереван : Изд-во АН Арм. ССР, 1980. 188 с.
3. Смирнов К. В., Раджабов А. К., Морозова С. Н. Применение регуляторов роста в виноградарстве Узбекской ССР. Пути интенсификации виноградарства. Москва, 1984. С. 57–59.
4. Ferrara G., Mazzeo A., Netti G. [et al.]. Girdling, gibbellis acid, and forchlorfenuron : effects on yielity, and metabolic profile of table grapo cv. American Journal of Enology and Viticulture. Italia. Davis, 2014. V. 65. Р. 381–387.
5. Yamada M., Yamane H., Kurinar A. [et al.]. New grape variety Sunny Rouge. Bulletin of the National Institute of Fruit Tree Science Japan. Fujimoto. 2003. V. 2. Р. 33–42.
6. Дерендовская А. И., Парстнев Н. Д., Николаеску Г. И. и др. Применение гиббереллина в технологии возделывания столовых бессемянных сортов винограда. Виноградарство і виноробство : міжвід. темат. наук. зб. Одеса : ННЦ “ІВіВ ім. В.Є. Таїрова”, 2013. Вип. 50. С. 48–52.
7. Mihov D. Productivitatea plantaţiilor viticole şi calitatea strugurilor în funcţie de soi, aplicarea giberelinei (GA3) şi inciziei inelare : автореф. канд. с-г. наук. Кишинев, 2015. 29 с.
8. Каббани С. Регулирование величины и качества урожая столовых сортов винограда с помощью биологически активных веществ : автореф. канд. с-г. наук. Кишинев, 2001. 23 с.
9. Дерендовская А., Николаеску Г., Штирбу А. и др. Реакция столовых сортов винограда на обработку соцветий гиббереллином. Аграрная наука. ГАУМ, Кишинев, 2010. № 2. С. 12–16.
10 Teszlak P., Kocsis M., Gaa K., Nikrardjam M. P. Regulatory effects of exogenous gibberellic acid ( GA3) on water relations and CO2 assimilation among grapevine (Vitis vinifera L.) cultivars. Scientia Horticulturae. Amsterdam, 2013. V. 159. Р. 14–51.
11. Silva P.S., Moreno Kirinus M.B., Barreto C.F. et al. Gibberellic acid reduces clusters rot of ‘Sauvignon blanc’ grapes. Revista Brasileira de Fruticultura. 2019. V. 41, no. 4.
12. Jun W., Jianuang Z., Kai X. [et al.]. Effects of exogenous GA3 on fruit development and endogenous hormones in Fujiminori grape. Journal of Fruit Science. New York. 2001. V. 18. № 4. Р. 209–212.
13.Chiarotti F., Biasi L. A.; Cuguel F. L.; Guerios I. T. Melhoria da gualidade de uvaʺBordoʺ para producao de vinho e suco de uva. Revista Brasileira de Fruticultura, Jaboticabal. 2011. V. 33. Р. 618–624. Numero especial.
14. Guerios I. T., Chiarotti F., Cuguel F. L. Growth regulars improve bunch and berry characteristics in ʺNiagara Rosadaʺ grape. Acta Horticulturae, The Hague. 2016. V. 1115. Р. 243–248.
15. Kaplan M. Effect of growth regulator application technigue on guality of grapevine ʺEinset Seedlessʺ variety (In Polish). Acta Agrobotanica. Lublin. 2011. V. 64. Р. 189–196.
16. Штірбу А. В., Сівак Н. О., Олефір О. В. Ріст і розвиток ягід столових сортів винограду при дії екзогенного гібереліна. Виноградарство і виноробство : міжвід. темат. наук. зб. / НААН, ННЦ «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова». Одеса, 2019. Вип. 56. С. 138–144.
17.Мананков М. К. Физиология действия гиббереллина на рост и генеративное развитие винограда : автореф. дисс. д-ра биол. наук. Киев, 1981. 23 с.
18. Агафонов А. Х., Казахмедов Р. Э. Обработка регуляторами роста перспективных семенных сортов для получения бессемянных ягод винограда. Виноделие и виноградарство. 2007. № 3. С. 38–39.
19. Батукаев А. А. Реакция семенных сортов винограда различных эколого-географических групп на применение гиббереллина. Москва : Изд-во МСХА, 1996. 139 с.
20. Амирджанов А. Г. Солнечная радиация и продуктивность виноградника. Ленинград : Гидрометеоиздат, 1980.
21 Милованова Л. В. Ускоренные методы биохимического анализа. Кишинёв : Штиинца, 1972.
22. Штирбу А. В., Сивак Н. А. Применение гиббереллина в технологии выращивания столовых сортов винограда с партенокарпическим и стеноспермокарпическим типом бессемяности ягод. Виноградарство і виноробство : міжвід. темат. наук. зб. Одеса : ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова», 2016. Вип. 53. С. 263–267.
23. Vlasov V., Shtirbu A., Derendovskaia A. [et al.]. Effect of Gibberellic Acid on the Yield of Partenocarpic and Stenospermocarpic Grape Cultivars. Bahce Jour. of Ataturk central horticultural research institute. 2020. Vol. 49. Sp. ed. 1. P. 1–6.
24. Мозер Л. Виноградарство по новому / пер. с нем. и предисл. к. б. н. О. П. Рябчуна. Изд. 2-е, перераб. и доп. Москва : Колос, 1971.
25. Библина Л. Удобрение виноградников. Кишинёв, 1958.
26. Черноморец М. В. Устойчивость виноградного растения к низким температурам / под ред. К. А. Войтович. Кишинёв : Картя Молдовеняскэ, 1985. 190 с., ил.

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-07-21

Як цитувати

Shtirbu, A., & Sivak, N. (2020). ВПЛИВ ГІБЕРЕЛІНУ НА ВРОЖАЙНІСТЬ ТА ВИЗРІВАННЯ ЛОЗИ СТОЛОВИХ СОРТІВ ВИНОГРАДУ. Аграрний вісник Причорномор’я, (96). https://doi.org/10.37000/abbsl.2020.96.14