ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ТЕПЛОВОГО СТРЕСУ У ПЕРЕПЕЛІВ
Ключові слова:
перепела, стрес, продуктивність.Анотація
Стрес – це комплекс неспецифічних реакцій організму тварин на дію стрес-факторів, які здатні критично порушувати постійність внутрішнього середовища організму, а при тривалій дії навіть можуть стати причиною загибелі організму
В птахівництві виділяють основні типи стресу: технологічний, екологічний, аліментарний та внутрішній. Найбільш поширеним є технологічний стрес, що має прямий зв'язок з різкими змінами умов утримання птиці. Аліментарний стрес виникає у зв’язку з потраплянням в організм птиці кормів, що забруднені неякісними інгредієнтами (тяжкими металами, мікотоксинами та іншими речовинами). Внутрішній стрес пов'язаний зі станом здоров’я птиці. Але яким би не був стресовий фактор, він завжди сприяє розвитку змін на клітинному та молекулярному рівні, що значно погіршує стан здоров’я та продуктивність птиці.
В сучасних умовах, саме тепловий стрес є найактуальнішою проблемою птахівництва. Сприяють розвитку теплового стресу аномальна спека та відключення електричного струму. У птахів відсутні потові залози і це ускладнює терморегуляцію.
Основна причина зниження продуктивності при температурному стресі у перепелів, полягає в: зменшенні кровопостачання яєчників в наслідок перерозподілу кровообігу з метою видалення з організму зайвого тепла; зменшенні маси яєчника; порушенні фізіологічних механізмів, що мають зв'язок з гормональною регуляцією. Зменшення продуктивності має зв'язок: з збільшенням часу між кладками двох яєць в одному циклі; зменшенням товщини шкаралупи внаслідок порушення мікроструктури як органічної, так і мінеральної її складової. Причинами є зниження споживання корму, а разом з ним і кальцію. Збільшення споживання води сприяє збільшенню об’єму вмісту шлунково-кишкового тракту, порушенню обмінних процесів та всмоктування поживних речовин, прискоренню проходження кормової маси через шлунково-кишковий тракт. Розвиток запальних процесів в кишечнику сприяє порушенню площі всмоктування, підвищенню проникності токсичних речовин та мікроорганізмів в кровоток та печінку. За тривалої та посиленої дії температури в організмі перепелів порушуються терморегуляторні процеси, що призводить до підвищення загальної температури тіла птахів.
Посилання
Avdosieva, I. K., Kaplunenko, V. G., Zhyla, N. I., & Chaikovska, O. I. (2021). Heat stress management strategies in poultry. Scientific and Technical Bulletin оf State Scientific Research Control Institute of Veterinary Medical Products and Fodder Additives аnd Institute of Animal Biology, 22(2), 15-24.
Bilal, R. M., Hassan, F. U., Farag, M. R., Nasir, T. A., Ragni, M., Mahgoub, H. A., & Alagawany, M. (2021). Thermal stress and high stocking densities in poultry farms: Potential effects and mitigation strategies. Journal of Thermal Biology, 99, 102944.
Goel, A. (2021). Heat stress management in poultry. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 105(6), 1136-1145.
Заїка, С., Кот, Т., Гуральська, С., Хоменко, З., Дубовий, А. (2023). Морфологічні зміни в надниркових залозах курчат за теплового стресу. Scientific Messenger of Lviv National University of Verterinary Medicine & Biotechnologies Series: Veterinary Sciences, 25 (110).
Каркач П.М. (2024) Стрес у птахівництві та потенційні стратегії полегшення його наслідків: монографія. Біла Церква: БНАУ. 73 с
Каркач, П. М., Бурлака, А. С. (2023, May). Проблеми і ризики органічного птахівництва. In The 17th International scientific and practical conference “System analysis and intelligent systems for management”(May 02–05, 2023) Ankara, Turkey. International Science Group. 2023. 482 p.
Kaliuzhna, T. M., & Fotin, O. V. (2023). Determination of the influence of incombivit and aspir-35 drugs on productivity, egg quality, hematological indicators and serum indicators of laying hens, when used during the summer season. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The Series: Veterinary Medicine, (3(62), 37-43.
Левченко, І. С. (2020) Визначення впливу щільності посадки на температурний комфорт птиці. X міжнародної науково-практичної інтернет-конференції, 2-3 квітня 2020 р. Дніпро, Т. 1. 811 с.
Левченко, І. С. (2020). Вплив факторів технологічного стресу на продуктивність сільськогосподарських тварин. Інтеграція освіти, науки та бізнесу в сучасному середовищі: зимові диспути: тези доп. I Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції, 6-7 лютого 2020 р. Дніпро, 2020. Т. 2. 571 с., 241.
Сумський, Н. А. У. Роль вітаміну Е в життєздатності птиці. Редакційна колегія, 166.