М'ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМІВ ІНКУБАЦІЇ

Автор(и)

  • В. Ясько
  • Н. Кірович
  • О. Найдіч

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.22

Ключові слова:

курчата-бройлери, режими інкубації

Анотація

Інтенсивна селекція м'ясних курей, яка спрямована на високу інтенсивність росту та збільшення живої маси при забої бройлерів суттєво змінило біологію птиці, морфологію яєць та біологію розвитку ембріонів. Це призвело до того, що в загальному циклі вирощування бройлерів від початку інкубації яєць до забою птиці термін часу на інкубацію збільшується при скороченні терміну часу на вирощування.
Теоретична та практична значимість результатів досліджень полягає у тому, що встановлено стимулюючий вплив високих температур на ріст та розвиток ембріонів у першій половині інкубації. Підтверджено, доцільність використання температурно-вологісних режимів інкубації для нівелювання піків смертності зародків та зниження інкубаційного браку.

Біографії авторів

В. Ясько

Одеський державний аграрний університет

Н. Кірович

Одеський державний аграрний університет

О. Найдіч

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Avrutina A. J. Stimulation of adrenals during the critical periods of development and production in fowls / A. J. Avrutina, I. L. Galpern, S. M. Kisljuk // J. World's Poultry Sci. 1985. Vol. 41. P. 108–114.

Angel R. Metabolic disorders: Limitations to growth of and mineral deposition into the broiler skeleton after hatch and potential implications for leg problems / R. Angel // J. Appl. Poult. Res. 2007. Vol. 16 P. 138–149.

Byerly T. C. Effect of different incubation temperatures on mortality of chick embryos / T. C. Byerly // Poultry Science. 1938. Vol . 17. P. 200-205.

Barrot H. G. Effect of temperature, humidity and other factors on hatch of hen’s eggs and on energy metabolism of chick embryos / H. G. Barrot // US Dept. Agr. Tech. Bull. 1937. Vol. 553. P. 1-45.

Barreto S. L. Niveis de vitamina E nadietae desempento productive de reprodutors de frangos de corte / S. L. Barreto, S. M. Hossain, G. B. Mourao // Arg. Brasil. Med. Veter. Zootech. / Belo Gorizonte. 1997. Vol. 49. N 3. P. 453- 463.

Costantini D. Does immune response cause oxidative stress in birds? / D. Costantini, A. P. Moller // A meta-analysis Comp. Biochem. Physiol. A Mol. Integr. Physiol. 2009. Vol. 153. P. 339-344.

Decuypere E. Incubation temperature in relation to postnatal performance in chickens / E. Decuypere // Archiv fűr Experimentelle Veterinärmedizin. 1984. Vol . 38– P. 439-449.

Decuypere E. Incubation temperature as a management tool: a review / E. Decuypere, H. Michels // J. World's Poultry Sci. 1992. Vol. 48. N 1.P. 28–38.

Elibol O. Effect of flock age, length of egg storage, and frequency of turning dur-ing storage on hatchability of broiler hatching eggs / O. Elibol, S. D. Peak, J. Brake // Poultry Science. 2002. Vol. 81. P. 945-950.

Fasenco G. Relationship of hen age and egg sequence position with fertility, hatchability, viability and pre-incubation embryonic development in broiler breeders / G. Fasenco, R. Hardin, F. Robinson // Poultry Sci. 1992. Vol. 71. N 8. P. 1374-1383.

French N. A. Effect of incubation temperature on the gross pathology of turkey embryos / N. A. French // Br. Poult. Sci. 1994. Vol. 35. P. 363–371.

Gampos E. J. broiler Maintaining breeders in cages / E. J. Gampos // Poultry Sc. 1976. Vol.55. N 5. Part. 2. P. 1651.

Halevy O. Enhancement of meat production by environment manipulations in embryo and young broilers / O. Halevy, I. Rozenboim, S. Yahav // World's Poultry Science Journal. 2006 b. Vol. 62. N 3. P. 485-497

Патрєва Л. С. Технологія виробництва продукції птахівництва: курс лекцій. Миколаїв : МНАУ, 2018. 248 с

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10

Як цитувати

Ясько, В., Кірович, . Н., & Найдіч, . О. (2024). М’ЯСНА ПРОДУКТИВНІСТЬ КУРЧАТ-БРОЙЛЕРІВ ЗАЛЕЖНО ВІД РЕЖИМІВ ІНКУБАЦІЇ. Аграрний вісник Причорномор’я, (111), 121-127. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.22