МОНІТОРИНГ ВМІСТУ НІТРАТІВ У НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ОВОЧАХ ТОРГІВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ

Автор(и)

  • О. Півень
  • Г. Черемних

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.12

Ключові слова:

овочі, нітрати, нітрити, безпечність, отруєння.

Анотація

У статті представлені результати дослідження вмісту нітратів у найбільш поширених овочах торгівельної мережі м. Одеси. Встановлено, що окремі види овочів мають вміст нітратів, який значно перевищує допустимі значення, та вживання їх без належної попередньої обробки може призвести до отруєнь. Зокрема, у буряку столовому вміст нітратів знаходився у межах 4000,0±254,0-9999,0±457,7 мг/кг. Високим виявився вміст нітратів у качані білокачанної капусти (1600,0±69,3-2200,0±98,6 мг/кг) та у картоплі (330,0±25,5-850,0±64,2 мг/кг).
У цибулі ріпчастій та моркві не виявлено перевищення вмісту нітратів та він становив відповідно 30,0±2,5 й 50,0±3,7-190,0±16,3 мг/кг.

Біографії авторів

О. Півень

Одеський державний аграрний університет

Г. Черемних

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Adamiv S. The influence of technological processing on the content of nitrates in food products. Collection of scientific papers «ΛΌГOΣ», (May 20, 2022; Cambridge, United Kingdom). P. 174-178.

Bian Z., Wang Y., Zhang X., Li T., Grundy S., Yang Q., Cheng R. A review of environment effects on nitrate accumulation in leafy vegetables grown in controlled environments. Foods. 2020. Vol. 9(6). P. 732.

Brkić D., Bošnir J., Bevardi M., Bošković A. G., Miloš S., Lasić D., Krivohlavek A., Racz A., Mojsović–Ćuić A., Trstenjak, N. U (2017). Nitrate in leafy green vegetables and estimated intake. African Journal of Traditional. Complementary and Alternative Medicines. Vol. 14(3). P. 31-41.

Brykailo Yu (2018). Environmental monitoring of nitrate content in vegetables. P. 145-147. URL: http://surl.li/qkagw

Cintya H., Silalahi J., De Lux Putra E., Siburian R (2018). The influence of storage condition on nitrite, nitrate and vitamin C levels in vegetables. F1000Research. Iss. 7. P. 1899.

Dubchak O. V (2019). Assessment of the impact of nitrates on human health. VII All-Ukrainian Congress of Ecologists with International Participation: collection of scientific papers (September 25-27, Vinnytsia). Vinnytsia: VNTU, 2019. P. 177.

Duda-Ilchuk O. P., Hutel V. V., Derypapa A. V., Nesterchuk V. S (2022). Comparative analysis of nitrate content in vegetable food products of Ukraine and Poland. Materials of the scientific and practical conference (November 25-26, Vinnytsia). P. 22-26.

Ishchenko A. A., Yasynovska T. Ye (2018). Research of winter vegetables and fruits for the presence of nitrates and assessment of their impact on human health. Materials of the 1st scientific and practical conference of students of technical schools and colleges "Modern trends and prospects for the development of natural sciences" (April 26, Odesa, Ukraine). P. 31-33.

Karwowska M., Kononiuk A. Nitrates/nitrites in food—Risk for nitrosative stress and benefits. Antioxidants. 2020. Vol. 9(3). P. 241. 10.Kliap N. I., Krachkovska O. O., Masliuk A. V., Mostipan K. S., Yakubchak O. M. Control of nitrates in plant products. Veterinary medicine, animal husbandry technologies and nature management. 2020. № 5. P. 60-64. URL: http://surl.li/qkahd

Korchan N. O., Pimenova K. I. Nitrates and their impact on human health. Problems of reproduction and protection of biodiversity of Ukraine: materials of Allukr. science and practice conf. Poltava: Astraya, 2015. P. 110–111.

Kostenko Ye. Ye., Hanchuk V. D., Butenko O. M. Nitrate monitoring and measures to reduce them in plant products. Scientific works of the National Technical University of Ukraine. 2020. Т.26., №3. P. 243-252. URL: http://surl.li/qkahk

Mykhailiutenko S. M., Yevstafieva V. O., Melnychuk V. V., Kuzmenko L. M. Assessment of nitrate content in potatoes. Scientific Progress & Innovations. 2023. Iss. 26(4). P. 137-140.

Nujić M., Habuda-Stanić M. Nitrates and nitrites, metabolism and toxicity. Food Health Dis. 2017. Vol. 6. P. 63-73.

Popovych V. V. Ecological features of nitrate accumulation by plants in the zone of influence of the Lviv city landfill. Scientific works of the Forestry Academy of Sciences of Ukraine. 2014. Iss. 12. P. 188-193.

Shafir D. I. Nitrate content in vegetables and fruits. URL: http://surl.li/qkaho

Shevchyk R. S., Harasimova A. M. Peculiarities of control of the content of nitrates in products of plant origin. Scientific and technical bulletin of the NDC of biosafety and ecological control of agricultural resources of DSAEU. Dnipro, 2017. T. 5, № 1. P. 85-87. URL: http://surl.li/qkahv

Sokolova O. M. Efficiency of removal of nitrates from vegetables by extraction. Integration of education, science and business in the modern environment: winter debates: theses add. I International Scientific and Practical Internet Conference, February 6-7, 2020. Dnipro, 2020. T. 3. P. 218-222.

Solomchak Ye. V. Study of ways of accumulation of nitrates in plants and their effect on the human body. Materials of the IV All-Ukrainian scientific and practical conference of students, postgraduates and young scientists "Actual problems of modern chemistry" (May 22, 2020, Mykolaiv). P. 114-116.

Stepanchuk V. V. The effect of nitrates and nitrites on the human body (literature review). World medicine: modern trends and development factors. Collection of abstracts of scientific works of participants of the international scientific and practical conference (Lviv, January 27-28, 2017). Lviv: NGO "Lviv Medical Community", 2017. P. 101-104 с.

Zaverukha O. M., Skorobahatyi Ya. P., Derevianko M. Ye. Ways of entry, accumulation and identification problems of toxic substances in food products. Materials of the scientific conference of the teaching staff and postgraduate students of the Lviv University of Trade and Economics "Actual problems of economy and trade in modern conditions of European integration" (May 11-12, 2017, Lviv). Lviv, 2017. P. 403-404.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10

Як цитувати

Piven О., & Cheremnykh Н. (2024). МОНІТОРИНГ ВМІСТУ НІТРАТІВ У НАЙБІЛЬШ ПОШИРЕНИХ ОВОЧАХ ТОРГІВЕЛЬНОЇ МЕРЕЖІ М. ОДЕСИ. Аграрний вісник Причорномор’я, (111), 58-62. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.12