ЯКІСТЬ ОБНІЖЖЯ БДЖОЛИНОГО ТА ПРОПОЛІСУ ЗА ОРГАНОЛЕПТИЧНИМИ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ КРИТЕРІЯМИ

Автор(и)

  • Г. Скрипка
  • О. Найдіч
  • Н. Данкевич
  • О. Тімченко
  • О. Бондаренко

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.08

Ключові слова:

ветеринарно-санітарне інспектування, обніжжя бджолине, прополіс, показники якості.

Анотація

Досліджено органолептичні та фізико-хімічні показники якості обніжжя бджолиного і прополісу, які реалізуються на ринках міста Одеси. Встановлено, що всі зразки вказаних апіпродуктів за органолептичними показниками відповідають вимогам чинних стандартів.
Згідно результатів фізико-хімічних досліджень обніжжя бджолиного, встановлено, що 37,5% зразків мали незадовільні результати за концентрацією водневих іонів (рН) у 2% водному розчині. Відповідно отриманих даних щодо вологості обніжжя встановлено, що 1,2% зразків мали перевищення за цим показником. Механічні домішки у дослідному обніжжі не були виявлені.
Такі фізико-хімічні показники прополісу, як масова частка механічних домішок, щільність, масова частка воску та йодне число відповідали встановленим критеріям якості.

Біографії авторів

Г. Скрипка

Одеський державний аграрний університет

О. Найдіч

Одеська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, м. Одеса, Україна

Н. Данкевич

Одеський державний аграрний університет

О. Тімченко

Одеська регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, м. Одеса, Україна

О. Бондаренко

Одеський державний аграрний університет

Посилання

H. A. Skrypka, М. S. Khimych, V. Z. Salata, О. V. Naidich, O. M. Gorobei1, T. S. Matviishyn. Monitoring of compliance of quality and safety of sunflower honey with the requirements of the national standard. Scientific Messenger LNUVMB. Series: Veterinary sciences, 2021, vol. 23, no 103. Р. 162 – 167.

Г.Скрипка, О.Найдіч, О.Тімченко, Н.Данкевич. Токсикологічні і мікробіологічні критерії безпечності обніжжя бджолиного та прополісу. Аgrarian Bulletin of the Black Sea Littoral. 2023, Issue 109. С. 95-102

Г.Скрипка, О. Найдіч, О. Тімченко. Оцінка мікробіологічних показників безпечності обніжжя бджолиного та прополісу, які реалізуються на ринках міста Одеси. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції науковопедагогічних працівників та молодих науковців «Актуальні аспекти розвитку ветеринарної медицини в умовах Євроінтеграції», присвяченої 85-річчю заснування факультету ветеринарної медицини ОДАУ (Одеса, 14.09-15.09.23р) / Одеський державний аграрний університет. Одеса, 2023. С. 390-392 (тези).

ДСТУ 3127-95 Обніжжя бджолине (пилок квітковий) і його суміші. Технічні умови. [Чинний від 1995-07-22]. Київ, 1995. 25 с.

Скрипка Г.А., Каракулова К.О., Приходько К.Р. Аналіз органолептичних та фізико-хімічних показників обніжжя бджолиного та прополісу, які реалізуються на ринках м. Одеси. Матеріали науково-практичної студентської конференції навчальнонаукового інституту біотехнологій та аквакультури Одеського державного аграрного університету (21 жовтня 2021): збірник тез. Одеса: ОДАУ, 2021. С. 66-68. (тези)

ДСТУ 4662:2006 Прополіс (бджолиний клей) Технічні умови. [Чинний від 2007-01-07]. Київ, 2007. 13 с.

Пірова Л.В., Шкарбан В.А., Технологія отримання та консервування бджолиного квіткового пилку. Новітні технології виробництва та переробки продукції тваринництва: зб. матеріалів доп. учасн. наук.-практ. конф. студентів. 18 квітня 2019 р. м. Біла Церква: БНАУ, С.117-120.

Скоромна О.І., Разанова О.П., Розвиток галузі бджільництва як джерело структури продовольчої безпеки. Аграрна наука та харчові технології: наук.журн. Випуск 3(106). 2019. С. 70-82.

Недашківський В.М., Разанов С.Ф. Вплив весняного поповнення кормових запасів бджолиних сімей на виробництво ними квіткового пилку, перги та гомогенату трутневих личинок. Вісник Полтавської державної аграрної академії: наук.-вироб. журн. 2020. №4. С.157-162

Вплив відбору бджолиного обніжжя пилковловлювачем на льотну активність та поведінку бджіл-збиральниць квіткового пилку / Міщенко О.А., Литвиненко О.М. , Афара К.Д., Криворучко Д.І. Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва: зб. наук. праць. № 1 (164) 2021. Білоцерківський національний аграрний університет. Біла Церква: БНАУ, 2021. С. 25-33.

Застулка О.О., Солодка Л.О., Чала І.В. Фізико-хімічні показники бджолиного обніжжя з лісостепу України. Науково-технічний бюлетень НДЦ біобезпеки та екологічного контролю ресурсів АПК: електрон. наук. фах. вид. 2016. Т.4. №4. URL: http://ir.znau.edu.ua/handle/123456789/8222 (дата звернення 15.04.2024)

Адамчук Л.О., Сухенко В.Ю. Безпечність та якість монофлорного бджолиного обніжжя з Acer spp: зб. матеріалів доп. за підсумками ІХ Міжнар. наук.-практ. конф. Київ: 2020. С. 20-22.

Еволюція методів стандартизації прополісу/ Т. Г. Ярних та ін. Український біофармацевтичний журнал: наук.журн. 2020. № 2 (63) С.4-13 https://doi.org/10.24959/ubphj.20.255

Ярних Т.Г., Рухмакова О.А., Буряк М.В. Екстемпоральна рецептура апіпрепаратів (аналітичний огляд інформаційних листів). Військова медицина україни: наук. журн. 2019. Том 19. С. 118-126. DOI: 10.32751/2663-0761-2019-04-17

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-10

Як цитувати

Скрипка, Г., Найдіч, . О., Данкевич, . Н., Тімченко, . О., & Бондаренко, О. (2024). ЯКІСТЬ ОБНІЖЖЯ БДЖОЛИНОГО ТА ПРОПОЛІСУ ЗА ОРГАНОЛЕПТИЧНИМИ ТА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ КРИТЕРІЯМИ. Аграрний вісник Причорномор’я, (111), 40-46. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.111.08