ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ЛУЩЕННЯ ЗЕРНА МАШИНАМИ РОТОРНОГО ТИПУ
DOI:
https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.24Ключові слова:
зерно, режим, процес, лущення, переробка.Анотація
Переробка зерна з метою виготовлення продуктів та комбікормів є однім з основних напрямків економічного розвиту країни. Підготовлене для виготовлення продуктів та комбікормів зерно, має відповідати вимогам, що роблять умову для отримання якісних комбікормів, крупи, борошна та інших продуктів. Переробка зерна є найбільш вагомою складовою аграрного сектору країни, оскільки забезпечує споживчий ринок необхідною сировиною.
Зернопереробна промисловість в країні досягає значного обсягу та має перспективи розвитку та збільшення продуктивності. Найбільш вагомою, значною виглядає переробка пшениці, яка містить біля 80% ендосперму. Ефективність технологічних процесів підготовки зерна у виробництві комбікормів, крупи, борошна та інших продуктах залежить від енерговитрат. Однією з важливіших операцій підготовки зерна до переробки , є процес його лущення Вибір раціонального способу для найбільш ефективного процесу лущення, тобто відокремлення оболонок зерна від ядра може здійснюватися на основі врахування механічних властивостей зерна та особливостей прийнятих технологічних операцій. Врахування особливостей руйнування міцності, напружень і тертя і властивостей в'язкості мікротвердості та релаксації напружень анізотропних структурних зернових систем під час організації процесу з встановленням мінімальних енерговитрат на здійснення процесу лущення має велике практичне значення. Оптимальний режим керування процесом лущення пов'язано з вибором кінематиці і динаміки робочого органу машини.
Посилання
Dudarev I., Agrarian Bulletin of the Black Sea Region. Vol. 80. 2016 Processing and friction properties of grain Odesa State Agrarian University p. 137-144.
Dudarev I.I. Grain moisture / Dudarev I.I. // Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast. Collection of scientific works. Technical sciences. - Odesa: 2014 Vol. 74. - P. 129-132.
Dudarev I.I. Hulling of moistened grain / I.I. Dudarev. // Agrarian Bulletin of the Black Sea Coast. Collection of scientific works. Technical sciences. - Odesa: 2015 Vol. 78. - P. 141-148.
I. Dudarev, S. Umynskyi, Evaluation of the performance of a friction blade machine for post-harvest processing of grain of cereal crops. Abstracts of the reports of the 1st International scientific and practical conference of the NPP and young scientists "Actual aspects of the development of science and education". Odesa 2021. April 13-14. P.31
I.I. Dudarev, S. M. Uminsky Expansion of technological capabilities of diagnostics of finishing thread grinding operations, International eurasian agriculture and natural sciences congress ISBN978-605-69010-2-7 October 30-31, 2020. P514-521.
T. Czaja, A. Sobota, R. Szostak, Quantification of Ash and Moisture in Wheat Flour by Raman Spectroscopy. Foods, 9(3), 2020: 280. https://doi.org/10.3390/foods9030280
Fang Q., Hanna MA, Haque E., Spillman CK Neural network modeling of energy requirements for wheat size reduction, Transaction of the ASAE 2000; 43 (4) 947-952.
Anatoly Gushchin , Vasily Larshin , Oleksandr Lysyi., Igor Dudarev. Mechatronic Actuator for Adaptive Machining Control. Advances in Design, Simulation and Manufacturing V Proceedings of the 5th International Conference on Design, Simulation, Manufacturing: The Innovation Exchange, DSMIE-2022, June 7–10, 2022, Poznan, Poland – Volume 1: Mechatronic Actuator for Adaptive Machining Control. Pages 3-12. Режим доступу: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-06025-0?page=2&oscar-books=true#toc
Voicu G., Căsăndroiu T., C., Tudosie EM, Voicu P. Experimental study of the physical characteristics of products obtained from grinding wheat, Current tasks in agricultural technology 2010; Opatija, Croatian, 399-410.
Lishchenko, N., O’Donnell, G., Larshin, V., Mochuliak, A., Uminsky, S. Justin Time Gear Grinding Wheel Dressing.
Advances in Design, Simulation and Manufacturing VI. DSMIE 2023. Lecture Notes in Mechanical Engineering. Springer, Cham. Pages 297-306. https://doi.org/10.1007/978-3-031-32767-4_28 Print ISBN978-3-031-32766-7 Online ISBN978-3-031-32767-4 Volume 1 https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-031-32767-4 https://drive.google.com/file/d/1-Obq6NcoShC3WCiyNV45r4kKer3Cm5r1/view
Charkraverty A. Post-harvest technology of grain, leguminous and oil crops. New Delhi: Oxford and IBR Pub. Co; 1988. pp. 161–180.
Reichert RD, Oomah BD, Youngs CG. Factors affecting the effectiveness of abrasive grain peeling of legumes were investigated using a new sheller of intermediate batches. J Food Sci. 1984 year; 49 :267–273. doi: 10.1111/j.1365-2621.1984.tb13723.x.