БЕЗПЕЧНІСТЬ, ЯКІСТЬ ТА БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОПОЛІСУ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЇ ОДЕРЖАННЯ

Автор(и)

  • С. Фурман
  • Д. Лісогурська
  • О. Лісогурська
  • І. Лігоміна
  • М. Войналович

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.20

Ключові слова:

бджільництво, прополіс, безпечність, якість, вміст флавоноїдів, йодне число

Анотація

Збереження бджіл стає важливою задачею для підтримання екосистемної рівноваги та забезпечення населення цінними продуктами, які мають дієтичні та лікувальні властивості.
Прополіс – природний продукт, який містить ряд активних складників, таких як флавоноїди, фенольні кислоти та ефірні масла, що надають йому унікальних властивостей. Він здавна використовується людством завдяки своїм антимікробним та антиоксидантним властивостям.
Результати досліджень розкривають важливі аспекти безпечності та якості прополісу залежно від способу його одержання. Для одержання прополісу була використані стамеска та сітка StanzPress, що розміщується зверху на вуличних рамках, під дахом. Досліджено, що використання сіток забезпечує підвищення валового збору прополісу, зменшення вмісту механічних домішок та воску і збільшення флавоноїдних сполук та йодного числа. Тому доцільно на пасіці для виробництва прополісу використовувати сітки, що забезпечить високу прополісозбиральну активність бджолиних сімей та якість прополісу. Застосування сітки під час виробництва сприяє покращенню характеристик якості прополісу і тим самим збільшує ефективність виробництва.
Результати досліджень можуть бути використані при виробництві та використанні прополісу, підкреслюючи важливість якісного контролю цього цінного продукту бджільництва.

Біографії авторів

С. Фурман

Поліський національний університет, м. Житомир, Україна

Д. Лісогурська

Поліський національний університет, м. Житомир, Україна

О. Лісогурська

Поліський національний університет, м. Житомир, Україна

І. Лігоміна

Поліський національний університет, м. Житомир, Україна

М. Войналович

Національний університет біоресурсів і природокористування України, м. Київ, Україна

Посилання

ДСТУ 4662:2006. Прополіс (бджолиний клей). Технічні умови. Чинний від 2007-07-01. Вид. офіц. Київ : УкрНДНЦ, 2007. 18 с.

Килимнюк О. І., Хіміч О. В., Лаптєєв О. О. Прополіс як природний компонент біологічно активних комплексів речовин для тварин і птиці. Корми і кормовиробництво. 2022. Вип. 93. С. 131-141. DOI: 10.31073/kormovyrobnytstvo202293-13.

Al Naggar Y., Sun J., Robertson A., Giesy J., Wiseman S. Chemical characterization and antioxidant properties of Canadian propolis. Journal of Apicultural Research. 2016. Vol. 55, No. 4. P. 305–314. DOI: 10.1080/00218839.2016.1233700.

Alday E., Navarro-Navarro M., Garibay-Escobar A., Robles-Zepeda R., Hernandez J., Velazquez C. Advances in Pharmacological Activities and Chemical Composition of Propolis Produced in Americas. Beekeeping and Bee Conservation – Advances in Research. 2016. DOI: 10.5772/63145 (date of access: 10.01.2024).

Bankova V. S., de Castro S. L., Marcucci M. C. Propolis: recent advances in chemistry and plant origin. Apidologie. 2000. Vol. 31, No. 1. P. 3–15. DOI: 10.1051/apido:2000102.

Chimshirova R., Popova M., Chakir A., Valcheva V.; Dimitrov S., Trusheva B., Romane A., Bankova V. Antimicrobial Triterpenoids and Ingol Diterpenes from Propolis of Semi-Arid Region of Morocco. Molecules. 2022. Vol. 27 (7). P. 2206. DOI: 10.3390/molecules27072206.

Dvykaliuk R., Adamchuk L., Antoniv A., Sevin S. Review of national regulatory requirements for propolis quality for compliance with international standards. Animal Science and Food Technology. 2022. Vol. 13, No. 2. P. 16–25. DOI: 10.31548/animal.13(2).2022.16-25.

Dvykaliuk R., Adamchuk L. Development of a propolis collecting device. Animal Science and Food Technology. 2021. Vol. 12, No. 3. P. 76–88. DOI: 10.31548/animal2021.03.007.

Dvykaliuk R., Adamchuk L., Antoniv A., Bal-Prylypko L. Development of safety and quality of propolis as a food raw material. Animal Science and Food Technology. 2023. Vol. 14, No. 1. P. 26–48. DOI:10.31548/animal.1.2023.26.

Graikou K., Popova M., Gortzi O., Bankova V., Chinou I. Characterization and biological evaluation of selected Mediterranean propolis samples. Is it a new type? LWT – Food Sci. Technol. 2016. Vol. 65. P. 261–267. DOI: 10.1016/j.lwt.2015.08.025.

Irigoiti Y., Yamul D. K., Navarro A. S. Co-crystallized sucrose with propolis extract as a food ingredient: Powder characterization and antioxidant stability. LWT. 2021. Vol. 143. P. 111164. DOI: 10.1016/j.lwt.2021.111164.

Lisohurska O. V., Lisohurska D. V., Sokolyuk V. M., Furman S. V., Kryvyi M. M., Ligomina I. P. Inventory of managed honey bee population in Zhytomyr region (Ukraine). Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10 (1). P. 133–137. DOI: 10.15421/2020_21.

Oroian M., Ursachi F., Dranca F. Influence of ultrasonic amplitude, temperature, time and solvent concentration on bioactive compounds extraction from propolis. Ultrason. Sonochem. 2020. Vol. 64. P. 105021. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2020.105021.

Romanchuk L. D., Lisohurska O. V., Furman S. V , Lisohurska D. V., Kryvyi M. M., Skydan O. V. Efficiency of natural spruce extract against varroatosis in organic beekeeping. Ukrainian Journal of Ecology. 2020. Vol. 10 (6). P. 38–41. DOI: 10.15421/2020_254.

Teixeira T. D., Machado B. A. S., Barreto G. d. A., dos Anjos J. P., Leal I. L., Nascimento R. Q., Hodel K. V. S., Umsza-Guez M. A. Extraction of Antioxidant Compounds from Brazilian Green Propolis Using Ultrasound-Assisted Associated with Low- and High-Pressure Extraction Methods. Molecules. 2023. Vol. 28. P. 2338. DOI: https://doi.org/10.3390/molecules28052338.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Як цитувати

Фурман, С., Лісогурська, Д., Лісогурська, О., Лігоміна, І., & Войналович, М. (2024). БЕЗПЕЧНІСТЬ, ЯКІСТЬ ТА БІОХІМІЧНИЙ СКЛАД ПРОПОЛІСУ ЗАЛЕЖНО ВІД ТЕХНОЛОГІЇ ОДЕРЖАННЯ. Аграрний вісник Причорномор’я, (110), 120-127. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.20