АНТИБАКТЕРІАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕФІРНИХ ОЛІЙ ГІРЧИЦІ ТА М’ЯТИ ПЕРЦЕВОЇ

Автор(и)

  • В. Кушнір
  • В. Пекарський
  • М. Тодоров

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.14

Ключові слова:

м’ята перцева, гірчиця, ефірні олії, антибактеріальні препарати.

Анотація

Застосування антибактеріальних препаратів є важливою складовою за низки запальних процесів. Адже в більшості випадків одним з етіологічних чинників є збудник. Але збудники теж еволюціонують і пристосовуються до дії лікарських засобів. Як результат такого пристосування ми сьогодні маємо проблему світового рівня антибіотикорезистентність: явище, коли раніше ефективні засоби стають абсолютно безкорисними і арсенал боротьби зі збудником стрімко зменшується. Саме тому перед світовою спільнотою стоїть завдання з пошуку принципово нових антибактеріальних препаратів. Однією з гідних альтернатив є саме ефірні олії, і зокрема олії гірчиці та м’яти перцевої.

Біографії авторів

В. Кушнір

Одеський державний аграрний університет

В. Пекарський

Одеський державний аграрний університет

М. Тодоров

Одеський державний аграрний університет

Посилання

Adaszyńska Skwirzyńska M., Dzięcioł M. Comparison of phenolic acids and flavonoids contents in various cultivars and parts of common lavender (Lavandula angustifolia) derived from Poland. Nat. Prod. Res. 2017;31:2575 2580.

Antimicrobial Resistance Collaborators. (2022). Global burden of bacterial antimicrobial resistance in 2019: a systematic analysis. The Lancet; 399(10325): P629--655. DOI: https://doi.org/10.1016/S0140--6736(21)02724--0

Aprotosoaie A.C., Gille E., Trifan A., Luca V.S., Miron A. Essential oils of Lavandula genus: A systematic review of their chemistry. Phytochem. Rev. 2017;16:761––799.

Arora R., Singh B., Vig A.P., Arora S. Conventional and modified hydrodistillation method for the extraction of glucosinolate hydrolytic products: A comparative account. SpringerPlus. 2016;5:479.

Baj T., Sieniawska E., Kowalski R., Wesolowski M., Ulewicz--Magulska B. Effectiveness of the deryng and clevenger--type apparatus in isolation of various types of components of essential oil from the Mutelina purpurea Thell. flowers. Acta Pol. Pharm. 2015;72:507––515.

Benzaid C., Belmadani A., Djeribi R., Rouabhia M. The effects of Mentha × piperita essential oil on C. albicans growth, transition, biofilm formation, and the expression of secreted aspartyl proteinases genes. Antibiotics. 2019;8:10.

Blažeković B., Yang W., Wang Y., Lic C., Kindl M., Pepeljnjak S., Vladimir--Knežević S. Chemical composition, antimicrobial and antioxidant activities of essential oils of Lavandula × intermedia ‘Budrovka’ and L. angustifolia cultivated in Croatia. Ind. Crop Prod. 2018;123:173––182. doi: 10.1016/j.indcrop.2018.06.041.

Brnawi W.I., Hettiarachchy N.S., Horax R., Kumar--Phillips G., Ricke S. Antimicrobial activity of leaf and bark cinnamon essential oils against Listeria monocytogenes and Salmonella typhimurium in broth system and on celery. J. Food Process Preserv. 2019:e13888.

Brun P., Bernabè G., Filippini R., Piovan A. In vitro antimicrobial activities of commercially available tea tree (Melaleuca alternifolia) essential oils. Curr. Microbiol. 2019;76:108––116.

Deryng J. Nowy aparat do oznaczanie olejków w materiale roślinnym. Acta Pol. Pharm. 1951;8:121––136.

Drug--Resistant Infections: A Threat to Our Economic future (March 2027) https://www.worldbank.org/en/topic/health/publication/drug--resistant--infections--a--threat--to--our--economic--future

Góra J., Lis A. Najcenniejsze Olejki Eteryczne Część 1. Monografie Politechniki Łódzkiej, Wydawnictwo Politechniki Łódzkiej; Lodz, Poland: 2012.

Jiamu Kang, Wenyuan Jin, Jingfan Wang, Yuyang Sun, Xiaoxia Wu, Liu Liu. Antibacterial and anti--biofilm activities of peppermint essential oil against Staphylococcus aureus. LWT. 2019. Volume 101. Pages 639--645.

Liu Q., Meng X., Li Y., Zhao C.--N., Tang G.--Y., Li H.--B. Antibacterial and antifungal activities of spices. Int. J. Mol. Sci. 2017;18:1283. doi: 10.3390/ijms18061283.

Mérillon J.--M., Rivière C. Natural Antimicrobial Agents. Springer International Publishing AG; Cham, Switzerland: 2018.

Sayed Amir Hossein Goli, Sara Keramat, Sabihe Soleimanian--Zad, Reyhaneh Ghasemi Baghabrishami. Antioxidant and antimicrobial efficacy of microencapsulated mustard essential oil against Escherichia coli and Salmonella Enteritidis in mayonnaise. International Journal of Food Microbiology. 2024. Volume 410. P. 110484,

Sharifi--Rad M., Ozcelik B., Altı G., Daşkaya--Dikmen C., Martorell M., Ramírez--Alarcón K., Alarcón--Zapata P., Morais--Braga M.F.B., Carneiro J.N.P., Borges Leal A.L.A., et al. Salvia spp. plants--from farm to food applications and phytopharmacotherapy. Trends Food Sci. Technol. 2018;80:242––263.

Stringaro A., Colone M., Angiolella L. Antioxidant, antifungal, antibiofilm, and cytotoxic activities of Mentha spp. essential oils. Medicines. 2018;5:112.

Turgut A.C., Emen F.M., Canbay H.S., Demirdöğen R.E., Çam N., Kılıç D., Yeşilkaynak T. Chemical Characterization of Lavandula angustifolia Mill. as a phytocosmetic species and investigation of its antimicrobial effect in cosmetic products. JOTCSA. 2017;4:283––298.

Wińska K, Mączka W, Łyczko J, Grabarczyk M, Czubaszek A, Szumny A. Essential Oils as Antimicrobial Agents--Myth or Real Alternative? Molecules. 2019 Jun 5;24(11):2130. doi: 10.3390/molecules24112130.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Як цитувати

Кушнір, В., Пекарський, В., & Тодоров, М. (2024). АНТИБАКТЕРІАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕФІРНИХ ОЛІЙ ГІРЧИЦІ ТА М’ЯТИ ПЕРЦЕВОЇ. Аграрний вісник Причорномор’я, (110), 82-86. https://doi.org/10.37000/abbsl.2024.110.14