ВПЛИВ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН РОДУ SALVIA НА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПЕЧІНКИ ЩУРІВ НА ТЛІ ВИСОКОЖИРОВОГО РАЦІОНУ

Автор(и)

  • А. Богомаз
  • М. Лєщова

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.109.16

Ключові слова:

фітотерапія; білковий обмін; ліпідний обмін; абсолютна і відносна маса органів; ожиріння.

Анотація

Рослинні препарати, що застосовують у схемах лікування порушень обміну речовин – високоефективні та менш токсичні, ніж хімічно синтезовані. Рослини роду Salvia широковідомі, їх активно використовують у профілактиці, а також лікуванні різних захворювань. В статті викладені результати дослідження впливу двох видів шавлії: лікарської (S. officinalis) і мускатної (S. sclarea) на морфофункціональний стан печінки. Для досліду сформовано три групи білих лабораторних щурів (n = 7). Усі тварини протягом 30-добового досліду отримували високожировий раціон, а дослідні додатково ще й 5% сухих подрібнених пагонів двох видів шавлії. Проводили зважування тварин, визначали показник приросту маси тіла. Функціональний стан печінки визначали за біохімічними показниками крові, а морфологічний – за оцінюванням макроскопічних і гістологічних змін органу. Встановили, що високожировий раціон викликав розвиток зернистої і жирової дистрофії печінки, а додавання лікарських рослин не поліпшило гістоструктуру органу. Введення до високожирового раціону шавлії лікарської викликало збільшення середньодобового приросту маси тіла, абсолютної маси печінки, підвищення в плазмі крові вмісту загального білку та зниження рівня сечовини, загального білірубіну, триацилгліцеролів. Споживання тваринами шавлії мускатної сприяло зниженню приросту маси тіла і викликало суттєві зміни показників ліпідного обміну.

Біографії авторів

А. Богомаз

Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна

М. Лєщова

Дніпровський державний аграрно-економічний університет, м. Дніпро, Україна

Посилання

Agadzhanyan, A. A. (2015). Hypoglycemic and hypolipidemic activity of the leaf extract of Salvia officinalis L. Eurasian Union of Scientists. Series: medical, biological and chemical sciences, 12(21), 5–8.

Cerri, G. C., Lima, L. C. F., Lelis, D. D., Barcelos, L. D., Feltenberger, J. D., Mussi, S. V., Monteiro, R. S., dos Santos, R. A. S., Ferreira, L. A. M., & Santos, S. H. S. (2019). Sclareol-loaded lipid nanoparticles improved metabolic profile in obese mice. Life Sciences, 218, 292–299. http://doi.org/10.1016/j.lfs.2018.12.063

Durgha, H., Thirugnanasampandan, R., Ramya, G., & Ramanth, M. G. (2016). Inhibition of inducible nitric oxide synthase gene expression (iNOS) and cytotoxic activity of Salvia sclarea L. essential oil. Journal of King Saud University Science, 28(4), 390–395. http://doi.org/10.1016/j.jksus.2015.11.001

El-Shafei, S.M.A., Abd El-Rahman, A.A., Tukhbatova, R.I., Ivanova, E.V., Akinina, E.A., Voronkova, Yu.E., Bukuru, L.K., Fattakhova, A.N., Alimova, F.K. (2013). Effect of plant oils Nigella sativa and Salvia officinalis on the biochemical indices of CD-1 mice. Scientific Notes of Kazan University, 155(3), 82–89.

Ghowsi, M., Yousofvand, N., & Moradi, S. (2020). Effects of Salvia officinalis L. (common sage) leaves tea on insulin resistance, lipid profile, and oxidative stress in rats with polycystic ovary: An experimental study. Avicenna Journal of Phytomedicine, 10(3), 263–272.

Hamidpour, M., Hamidpour, R., Hamidpour, S., & Shahlari, M. (2014). Chemistry, pharmacology, and medicinal property of sage (Salvia) to prevent and cure illnesses such as obesity, diabetes, depression, dementia, lupus, autism, heart disease, and cancer. Journal of Traditional and Complementary Medicine, 4(2), 82–88. http://doi.org/10.4103/2225-4110.130373

Horalskiy, L.P., Khomych, V.T., & Kononsky, A.I. (2019). Histological techniques and morphological methods in normal and pathological conditions. Zhitomir, Polissia. 2019.

Huang, G.-J., Pan, C.-H., & Wu, C.-H. (2012). Sclareol Exhibits Anti-inflammatory Activity in Both Lipopolysaccharide-Stimulated Macrophages and the λ-Carrageenan-Induced Paw Edema Model. Journal of Natural Products, 75(1), 54–59. https://doi.org/10.1021/np200512a

Jakovljević, M., Jokić, S., Molnar, M., Jašić, M., Babić, J., Jukić, H., & Banjari, I. (2019). Bioactive profile of various Salvia officinalis L. preparations. Plants, 8(3), 55. http://doi.org/10.3390/plants8030055

Lieshchova, M. A., Bohomaz, A. A., & Brygadyrenko, V. V. (2021). Effect of Salvia officinalis and S. sclarea on rats with a high-fat hypercaloric diet. Regulatory Mechanisms in Biosystems, 12(3), 554–563. http://doi.org/10.15421/022176

Lieshchova, M. A., Bilan, M. V., Evert, V. V., Kravtsova, M. V., & Mylostyvyi, R. V. (2022). Morphofunctional state of the rat’s liver under the influence of Aralia elata alcohol tincture during the high-fat diet. Scientific Messenger of LNU of Veterinary Medicine and Biotechnologies, 24(108), 75–81. https://doi.org/10.32718/nvlvet10811

Lieshchova, M. O., Bohomaz, A. A., & Shvorak, I. S. (2022). Vplyv likarskykh roslyn rodu Salvia na biokhimichni pokaznyky krovi shchuriv na tli vysokozhyrovoho ratsionu. Suchasni problemy veterynarnoi medytsyny za khirurhichnoi ta akusherskoi patolohii: tezy dopovidei Vseukrainskoi naukovo-praktychnoi internet konferentsii, ODAU, Odesa, 2022. S. 37–39.

Loizzo, M. R., Abouali, M., Salehi, P., Sonboli, A., Kanani, M., Menichini, F., & Tundis, R. (2014). In vitro antioxidant and antiproliferative activities of nine Salvia species. Natural Product Research, 28(24), 2278–2285. http://doi.org/10.1080/14786419.2014.939086

Mahaira, L. G., Tsimplouli, C., Sakellaridis, N., Alevizopoulos, K., Demetzos, C., Han, Z., Pantazis, P., & Dimas, K. (2011). The labdane diterpene sclareol (labd-14-ene-8, 13-diol) induces apoptosis in human tumor cell lines and suppression of tumor growth in vivo via a p53-independent mechanism of action. European Journal of Pharmacology, 666(1–3), 173–182. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2011.04.065

Pinto Júnior, D. A. C., & Seraphim, P. M. (2012). Cafeteria diet intake for fourteen weeks can cause obesity and insulin resistance in Wistar rats. Revista de Nutrição, 25(3), 313–319. https://doi.org/10.1590/s1415-52732012000300001

Pop, A. V., Tofana, M., Socaci, S. A., Pop, C., Rotar, A. M., Nagy, M., & Salanta, L. (2016). Determination of antioxidant capacity and antimicrobial activity of selected Salvia species. Bulletin of University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine Cluj-Napoca – Food Science and Technology, 73(1), 14–18. http://doi.org/10.15835/buasvmcn-fst:11965

Saad, B., Zaid, H., Shanak, S., & Kadan, S. (2017). Anti-Diabetes and Anti-Obesity Medicinal Plants and Phytochemicals. Springer International Publishing AG. https://doi.org/10.1007/978-3-319-54102-0

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21

Як цитувати

Богомаз, А., & Лєщова, М. (2023). ВПЛИВ ЛІКАРСЬКИХ РОСЛИН РОДУ SALVIA НА МОРФОФУНКЦІОНАЛЬНИЙ СТАН ПЕЧІНКИ ЩУРІВ НА ТЛІ ВИСОКОЖИРОВОГО РАЦІОНУ. Аграрний вісник Причорномор’я, (109), 103-109. https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.109.16