ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА ТА ВИРОБНИЦТВО КОРМІВ НА СВИНОКОМПЛЕКСІ ТОВ «АГРОПРАЙМ ХОЛДИНГ»

Автор(и)

  • В. Маслов
  • В. Лимар
  • В. Іванов
  • Т. Конкс

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.109.06

Ключові слова:

свинокомплекс, елеватор, реконструкція, модернізація, зерно, корма, кормоцех, обладнання, комбікорм, продукція, собівартість.

Анотація

У статті проведено аналіз виробничого досвіду роботи свинокомплексу ТОВ «Агропрайм Холдинг» Одеської області та запропоновано ряд технологічних рішень по модернізації кормоприготувальної лінії.
Метою досліджень було дослідити технологію зберігання зерна та виробництво кормів на свинокомплексі ТОВ «Агропрайм Холдинг», виділити проблемні питання та визначити шляхи підвищення ефективності роботи комбікормового заводу.
Методом дослідження є метод теоретичного узагальнення та монографічний аналіз досліджень з проблемного питання.
Зберігання отриманої зернової сировини та гарантованого безперебійного постачання якісною зерновою сировиною кормоцеху відбувається у побудованому сучасному елеваторі.
Технологія завантаження зерна та зберігання наступна: після зважування зерно засипається в приймальний бункер, а далі ланцюговими транспортерами транспортується до норії. Від неї зерно надходить до зерноочищувача.

Потім очищене зерно піднімається за допомогою норії на транспортери та засипається в стальні оцинковані силоси на зберігання. Норія подає зерно у бункер і сушарку 1.Температурний режим в силосах контролюється спеціальними термодатчиками з подачею показників на спеціальний дисплей та регулюється з допомогою вбудованих вентиляторів
Для забезпечення свинокомплексу якісними кормами і відповідно з метою зниження собівартості виробництва свинини нами запропонована реконструкція процесу кормовиробництва. З цією метою нами запропоновано декілька етапів модернізації кормоцеху. На першому етапі нами запропоновано розділити дозування зернової групи і білково-вітамінних добавок; на другому, для збільшення продуктивності і створення умов для рівномірної роботи дробарок, в технологічну схему комбікормового цеху включили додаткові бункери для подрібненої зернової сировини; на третьому етапі подрібнена зернова сировина дозується на додаткових вагах і завантажується в бункер над змішувачем; на четвертому одночасно з дозуванням зернової групи відбувається дозування білково-мінеральної групи у нові бункерні ваги, які встановлюють під бункерами шротів з метою підвищення точності дозування; на п’ятому етапі, існуючі бункерні ваги, що встановлені над змішувачем, будуть використовуватися в якості бункера і не будуть задіяні в процесі дозування; на шостому етапі, з метою зменшення довжини дозувальних шнеків для преміксів запропоновано перенести бункер преміксів до бункера шротів.
Встановлено, що комплекс організаційно-технологічних робіт сприяв збільшенню виробництва продукції свинокомплексу та зниженню її собівартості. Зокрема, вартість готових комбікормів після реконструкції комбікормового виробництва зменшилась на 25-35 % за рахунок можливості введення 1-3 % преміксів і більш дешевої білково-шротової групи. Відповідно і в структурі собівартості продукції свинокомплексу за рахунок зниження вартості кормів помітно зниження витратної частини. Завдяки проведеної реконструкції і модернізації на свинокомплексі покращилися показники виробництва. Так, поголів’я виросло на 32 %, валове виробництво на 7,11 %, середньодобовий приріст поголів’я на 5,61 %. Отримано продукції на середньорічну свиноматку збільшилося на 7,11%. Собівартість 1 гол. приплоду зменшилася на 3,56 %. Витрати на виробництво кормів на 6,43 %. Матеріали звітів господарства за базового варіанту показали, що в середньому було отримано валової продукції у розмірі (3071+2988) : 2 = 3034,5 т. За нового варіанту валове виро бництво тонн склало (3215+3272) : 2 = 3243,5 т. Вартість основної додаткової продукції склала 500545,8 грн.

Біографії авторів

В. Маслов

ТОВ «Агропрайм Холдинг» Одеської області

В. Лимар

ТОВ «Агропрайм Холдинг» Одеської області

В. Іванов

Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН

Т. Конкс

Інститут свинарства і агропромислового виробництва НААН

Посилання

Дяченко Л.С., Бомко В.С., Сивик Т.Л. Основи технології комбікормового виробництва: навч. посібник. Біла Церква, 2015. 306 с.

Елеватор для комбікормового заводу https://agrotimes.ua/article/elevator-dlya-kombikormovogo-zavodu/

Елеватор і комбікормовий завод: які переваги будівництва такого комплексу https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/u-i-kvartaliovostar-yunion-vyrobyv-na-10-menshe-yayecz/

Єгоров Б.В., Кочетова А.О., Величко Т.О. та інші. Контроль якості та безпека продукції в галузі (комбікормова галузь): підручник / Б.В. Єгоров, А.О. Кочетова, Т.О. Величко, Н.В. Хоренжий, В.В. Сусло, В.А. Ісламов, Т.М. Турпурова. Херсон: ОЛДІ-ПЛЮС, 2013. 446 с.

Михалко О.Г. Сучасний стан та шляхи розвитку свинарства в світі та Україні. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія «Тваринництво». Вип. 3 (46), 2021. С. 61 77.

Обладнання для виготовлення комбікорму: https://siydobro.com/product/buschhoff

Обладнання для виробництва комбікорму на Україні. Аграрний сектор. 2023 https://siydobro.com/product/buschhoff com/ua/obladnannya-dlva-vyrobnytstva-kombikormu

Степасюк Л.М. Виробництво свинини в Україні: виклики сьогодення. Науковий вісник Ужгородського національного університету : Вип. 27. Ч. 2. 2019. С 67 71.

Тваринництво України: стан, проблеми, шляхи розвитку (1991Тваринництво України: стан, проблеми, шляхи розвитку (1991––20172017––2030 рр.) / за ред. акад. НААН 2030 рр.) / за ред. акад. НААН М. І. Бащенка. К.: Аграр. наука, 2017. 160 с.М. І. Бащенка. К.: Аграр. наука, 2017. 160 с.

Технологія кормів та кормових добавок: навчальний посібник / К.М. Сироватко, М.О. Зотько. Технологія кормів та кормових добавок: навчальний посібник / К.М. Сироватко, М.О. Зотько. -- Вінниця: ВНАУ, 2020.Вінниця: ВНАУ, 2020.-- 263 с.263 с.

Хомик Н.І., Олексюк В.П., Цьонь О.П. Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської О.П. Механізація переробки та зберігання сільськогосподарської продукції: курс лекцій. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 288с. продукції: курс лекцій. Тернопіль: ФОП Паляниця В.А., 2016. 288с.

Coffey D. Dawson K. Ferket P., et.al FeedFeed PlanetPlanet MagazineMagazine. . Review of the feed industry from a historical perspective and implications for its future Journal of Applied Animal Nutrition , Vol. 4 , 2016 , e3. DOI: https://doi.org/10.1017/jan.2015.11 113.

ConnollyConnolly A.A. Solution to feed’s data problem is critical for its future :https://www.feedstrategy.com/sustainability-in-feed-production/agriculture-technology/article/15442314/solution-to-feeds-data-problem-is-critical-for-its-future.

Feed Ops: Improving feed mill efficiency https://www.world-grain.com/articles/15348-feed-ops-improving-feed-mill-efficiency

Global feed output jumps 2.3% in 2021 Global feed output jumps 2.3% in 2021 https://www.worldhttps://www.world--grain.com/articles/16392grain.com/articles/16392--globalglobal--feedfeed--outputoutput--jumpsjumps--2323--inin--20212021

Modernization of the interquell feed mill is complete https://www.bhs-control-systems.com/en/showroom/references/success-stories/modernization-of-the-interquell-feed-mill-is-complete

Modernization continues in Ghana’s poultry feed sectorhttps://www.feedstrategy.com/animal-nutrition/poultry/article/15439649/ modernization-continues-in-ghanas-poultry-feed sector

Tips for the operational team of feed mill https://benisonmedia.com/tips-for-the-operational-team-of-feed-mill.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-21

Як цитувати

Маслов, В., Лимар, В., Іванов, В., & Конкс, Т. (2023). ТЕХНОЛОГІЯ ЗБЕРІГАННЯ ЗЕРНА ТА ВИРОБНИЦТВО КОРМІВ НА СВИНОКОМПЛЕКСІ ТОВ «АГРОПРАЙМ ХОЛДИНГ». Аграрний вісник Причорномор’я, (109), 37-46. https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.109.06