ПРОГРАМА ГОДІВЛІ КОРІВ ЗА ПЕРІОДАМИ ВИРОБНИЧОГО ЦИКЛУ

Автор(и)

  • I. Різничук Одеський державний аграрний університет
  • I. Ніколенко Одеський державний аграрний університет
  • O. Кишлали Одеський державний аграрний університет
  • K. Мажиловська Одеський державний аграрний університет
  • A. Гарбар Одеський державний аграрний університет

DOI:

https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.15

Ключові слова:

дійні корови, комбікорми-концентрати, надій молока

Анотація

Зазначається, що на сучасному етапі розвитку молочного скотарства, діюча система годівлі корів не в повній мірі відповідає вимогам інтенсивного виробництва молока та потребує суттєвого удосконалення з урахуванням сучасних підходів щодо організації нормованої годівлі та використання кормів.

У відповідності до попередньо проведених досліджень встановлено, що раціон годівлі дійних корів з добовим надоєм молока – 10  кг при стандартному вмісті жиру і білка, до складу якого включено максимальну кількість об’ємистих кормів та необхідну норму мінеральних добавок кальцію, фосфору, магнію та натрію, є базовим при використанні вітчизняних норм годівлі повновікових корів живою масою 500-700 кг.

Метою дослідження було розроблення програми годівлі корів за періодами виробничого циклу.

Зважаючи на фізіологічний стан тварин та здатність їх до найбільш ефективного використання кормів, годівля корів протягом виробничого циклу поділяється на такі періоди: годівля новотільних корів, годівля корів у перший період лактації, годівля корів у другий період лактації, годівля корів у третій період лактації, годівля сухостійних корів, яку розділяють на дві фази: 60-11 днів, 10-1 днів.

У відповідності до програми годівлі корів за періодами виробничого циклу запропонована система згодовування концентрованих кормів, при якій все поголів’я дійних корів вранці і вечері після доїння і максимального споживання об’ємистих кормів одержує по 2 кг комбікорму-концентрату.

Дійним коровам з добовим надій молока 22 кг додатково, у проміжках між ранковою і вечірньою годівлею, згодовують 2 кг комбікорму-концентрату, з добовим надоєм 26 кг – 4 кг комбікорму-концентрату. Найбільш високопродуктивні дійні корови з добовим надоєм молока 30 кг і більше додатково одержують 6 кг комбікорму-концентрату.

Посилання

Дурст Л., Віттман М. Годівля сільськогосподарських тварин. К.: Фенікс, 2006. 384 с.

Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин / І. І. Ібатуллін та ін. Житомир: ПП «Рута», 2015. 432 с.

Проваторов Г., Проваторова В. Годівля сільськогосподарських тварин. Суми: «Університетська книга», 2022. 510 с.

Різничук І. Ф. Як годувати корів, щоб одержати молока більше / І. Ф. Різничук // Тваринництво України, 2015. № 11. С. 30-35.

Різничук І. Ф. Годівля корів за інтенсивної технології виробництва молока / І. Ф. Різничук // Тваринництво України, 2016. № 6. С. 8-13.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-08-14

Як цитувати

Різничук I., Ніколенко I., Кишлали O., Мажиловська K., & Гарбар A. (2023). ПРОГРАМА ГОДІВЛІ КОРІВ ЗА ПЕРІОДАМИ ВИРОБНИЧОГО ЦИКЛУ. Аграрний вісник Причорномор’я, (107). https://doi.org/10.37000/abbsl.2023.107.15